Szerdán is megtartja szokásos tájékoztatóját az Operatív Törzs.

12:20
Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

12:19
Tranzitmatricát kapnak a teherfuvarozók

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a teherforgalomban lévő járművezetők tranzitmatricát kapnak, és információt arról, hol állhatnak meg. Szólt arról is, hogy a különleges jogrendi időszakban a boltok előtt sem lehet csoportosulni és alkoholt fogyasztani, így nem alakulhatnak át az alkoholt áruló "kocsmaudvarrá".

12:16
Az elvált szülők látogathatják a gyermeküket

Az elvált szülők esetében a láthatás biztosítása előtt mindenki vegye fel a kapcsolatot, és az egészségvédelem szempontjából egyeztessenek, és hozzanak döntést - mondta Kiss Róbert. A kijárási korlátozás nem hozott más rendelkezést ezen a téren, mint amilyen törvények most hatályban vannak.

12:13
Továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött

Müller Cecília arról is beszélt, hogy négy egyetem laboratóriumában is folynak a vizsgálatok. Bármilyen mértékben tudnak bővíteni, amennyiben a laboratórium megfelel a vizsgálat szabályainak. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a főváros és Pest megye érintett a leginkább a járványban. Mindennek a háttere, hogy a sokkal sűrűbben lakott területeken jobban terjed a vírus. A másik ok pedig az intézmények nagy száma.

12:10
Ez volt a legjobb példa a rémhírre

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vírusnak vannak apró változásai, de nincs jelentősége a járvánnyal kapcsolatban. Kiss Róbert a rémhírterjesztéssel kapcsolatban azt mondta, hogy annak fő jellemzője, hogy a veszélyhelyzetben lévő szervek munkáját megnehezíti. Ilyen példa volt Budapest lezárásának az elterjesztése, miközben az nem volt igaz - tette hozzá. Az ilyen eseteket különös figyelemmel követik a hatóságok.

12:06
A nem halasztható műtéteket végre kell hajtani

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az egészségügyi intézmények folyamatosan készülnek a beteg ellátására, és egy megfelelő terv szerint zajlik a felkészülés. Minden nem halasztható műtétet ennek ellenére meg kell csinálni - tette hozzá.

12:03
Aki házibulit tapasztal, az tegyen bejelentést

Az Origo kérdésre azt mondta Kiss Róbert, hogy a házibulikat is folyamatosan ellenőrzik, és ha valaki ilyet tapasztal, az tegyen bejelentést. Egy másik kérdésünkre azt mondta, hogy az Operatív Törzs folyamatosan keresi az egyéni védőfelszerelések beszerzési lehetőségét.

12:00
Elkerülhetetlennek tűnik a tömeges megbetegedési szakasz

Elsősorban az egészségügyi ellátásra koncentrálnak az idősotthonokban, mert ez ügyben voltak hiányosságok - mondta az Origo kérdésre Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy egyetlen országban sem volt elkerülhető a tömeges megbetegedési szakasz.

11:58
Hamisítókra csapott le a rendőrség

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a hatóságok felléptek hamis fertőtlenítőszerek forgalmazása kapcsán.

11:57
56 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a hatósági házi karantén esetében is több mint 500 eljárás indult. Beszámolt arról is, hogy a határforgalom tekintetében Röszkén és Ártándnál van kisebb fennakadás. Eddig összesen 183 büntetőeljárás indult a koronavírussal kapcsolatban, és ebből 56 esetben rémhírterjesztés miatt.  

11:55
Egyre több a szabálysértés a kijárási korlátozás kapcsán

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy kedden is jelentős mennyiségű védőeszköz érkezett. Öt repülőgép érkezett - tette hozzá. Továbbra is fellép a rendőrség a kijárási korlátozás kapcsán, egyre több a szabálysértés ezzel kapcsolatban - tette hozzá. 5918 szabálysértés történt a kijárási korlátozás kapcsán - mondta Kiss Róbert. 355-tel emelkedett a szabálysértési feljelentések száma Budapesten a kijárási korlátozással kapcsolatban.

11:52
Az egészségügyi ellátás sérelmet szenvedett a Pesti úti idősotthonban

A Pesti úton a lakók fele már leszűrésre került, a teljes dolgozói kört le fogják szűrni ebben az otthonban - mondta Müller Cecília. A helyszínen az egészségügyi ellátás sérelmet szenvedett a Pesti úton. Teljes egészségügyi ellenőrzést rendelt el Müller Cecília a helyszínen.

11:50
Nincs sem felvétel, sem látogatás az idősotthonokban

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nemcsak a Pesti úti otthon érintett a fertőzés tekintetében. Korán léptek, így minden hatósági intézkedést bevezettek, így nincs felvétel és látogatás - mondta Müller Cecília.

11:48
Már négyen meghaltak a Pesti úti idősotthonban

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban az idősotthonokra koncentráltak. A Pesti úti idősotthonban négyre nőtt a meghaltak száma.

11:47
Már 94-en meggyógyultak

Müller Cecília arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában 11-en haltak meg a koronavírus-járvány miatt. Sajnos nőtt a fertőzöttek száma is, így már 893-an fertőződtek meg Magyarországon - tette hozzá az országos tisztifőorvos. Egy 49 éves férfi is meghalt, de ő egyéb megbetegedések miatt volt kockázati csoportban. Napról napra növekszik a gyógyultak száma, így már 94-en vannak ebben a csoportban. 

11:45
Novák Katalin: A közös érdekünkben tartsuk be ezeket a szigorú szabályokat

Mindenki számára nehéz lesz ez a húsvéti időszak, mindenki családi körben akart ünnepelni, de megint lemondásra kell magunkat rávenni - mondta Novák Katalin. A közös érdekünkben tartsuk be ezeket a szigorú szabályokat.

11:43
Így segít az időseken a kabinet a hivatalos ügyek intézése esetében

Novák Katalin arról is beszélt, hogy egyszerűsítette a kormány a receptek kiváltását az idősek esetében, és az ügyintézés esetében is könnyítések történtek.

11:41
Félmillió forintos rendkívüli segítség a felsőoktatásban lévőknek

Nem kell a diákhitelt sem törleszteni - mondta Novák Katalin. A kormány bevezet egy félmillió forintos kamatmentes hitelt a felsőoktatásban tanulók számára - mondta az államtitkár.

11:39
Újabb egyszerűsítéseken dolgozik a kormány

A gyod-tól senki sem eshet el, így a felülvizsgálatot online módon is el lehet végezni - mondta Novák Katalin. A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is megmarad. Minél egyszerűbb legyen igénybe venni a különféle kedvezményeket, így az egyszerűsítésen is dolgozik a kormány.

11:37
Itt vannak a legfontosabb családpolitikai lépések

Novák Katalin arról is beszélt, hogy mindenkinek lehetősége van arra, hogy gyermekét kiscsoportos keretben helyezze el, ha arra szüksége van. Hitel- és kilakoltatási moratórium lépett életbe, így pedig csak annak kell fizetnie, aki azt kéri - mondta az államtitkár. A jelzáloghitel-elengedés kapcsán azt mondta, hogy ez a lehetőség most is rendelkezésre áll. A gyes és a gyet lejártának az ideje meghosszabbításra került. Az utóbbi intézkedés 15 ezer családot érint.

12