Ismét beszámol az Operatív Törzs a koronavírus magyarországi terjedéséről.

11:56
Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

11:56
Ez a helyzet a lejáró forgalmikkal

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy a forgalmi engedélyek lejártát a kormányrendelet kihirdetésétől számítják, és attól kezdve, amikor valakinek lejár, annak nem kell vizsgáztatni az autóját egészen a járványhelyzet végéig.

11:53
A börtönökben továbbra sincs koronavírusos beteg

Az idősotthonokba visszakerülők zárójelentésére rákerül az az információ, hogy már nem fertőzött - mondta Müller Cecília. A börtönökben továbbra sincs koronavírusos beteg - mondta Lakatos Tibor.

11:52
Nincs otthon használatos gyorsteszt

Nincs olyan, hogy otthon használatos gyorsteszt - mondta Müller Cecília. Aki ilyet talál, az tegyen bejelentést a hatóságoknál - tette hozzá.

11:50
Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást

Az Origo kérdésére Lakatos Tibor azt mondta, hogy az egyre jobb idő miatt egyre több a kijárási korlátozás miatti szabályszegés. Míg kedden 377 intézkedés volt, addig tegnap már 449 intézkedés volt - mondta Lakatos Tibor. 308 figyelmeztetés volt Budapesten tegnap, a legtöbb szabálytalanság csoportosulásokhoz köthető, és olyan kivételekre hivatkoznak, amelyek nem találhatóak meg a törvényben. Nem illik meghívni vendégeket - tette hozzá.

11:48
Ezt tegyék, azok a dolgozók, akik krónikus beteggel élnek együtt

Azok a munkavállalók, akik krónikus beteggel élnek együtt, azoknak érdemes a megérkezéskor a ruháját, cipőjét azonnal levenni, és kezet mosni. Rögtön érdemes ruhát cserélni és lemosakodni - mondta Müller Cecília. A használati tárgyakat is különítsék el.

11:46
Ennyien szegték meg a kijárási korlátozást

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy a határokon továbbra sincs fennakadás. 860 hatósági karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában. Már 71 esetben figyelmeztették az embereket a hatósági házi karantén megsértése miatt. A kijárási korlátozással kapcsolatban 4539 személyt figyelmeztettek - mondta Lakatos Tibor. Immár több mint 1000 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

11:44
Folyamatosan osztják szét az egészségügyi védőeszközöket

32 kórházba juttatnak el védőfelszereléseket - mondta Lakatos Tibor. Az alapellátásban dolgozó háziorvosok is védőeszközökhöz jutnak - tette hozzá. 520 ezer sebészi szájmaszkot kapnak a háziorvosok. A jövőben is újabb védőeszközök érkeznek. Tegnap is érkezett 4 repülő védőeszközökkel.

11:42
Senki se sajnálja a fertőtlenítőszereket a lakásban

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy senki se sajnálja a fertőtlenítőszereket a háztartásban. Müller Cecília elmondta, hogy a mostani közelgő ünnepben a lehetőségekhez képest próbálja mindenki megőrizni a hagyományos szertartásokat. 

11:39
A klórra nagyon érzékeny a vírus

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a klórra nagyon érzékeny a vírus, így minden felületre, ami ezt bírja, ott használja mindenki. Minden takarítóeszközt dobjunk ki használat után - tette hozzá.

11:35
Nagyon sok védőeszközt juttatnak el a bentlakásos intézménybe

58-an vannak lélegeztetőgépen, ők több intézményben vannak - mondta Müller Cecília. Szólt arról is, hogy a kormányhivatalokon keresztül több millió védőeszközt juttatnak el a bentlakásos intézményekbe. A másik otthon, a Rózsa utcai idősotthon, ahol is van megbetegedés, de még 10 alatt. Ez a húsvét nem lesz olyan, mint a többi húsvét - mondta a szakember.

11:33
Öt embert tudtak levenni a lélegeztetőgépekről

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy immáron 96-an távoztak egészségesen, és 5 főt tudtak levenni a lélegeztetőgépekről, és ők távoztak az intenzív osztályról is.

11:32
Folyamatosan működnek a laborok is

Müller Cecília arról is beszámolt, hogy meghalt egy 48 éves beteg is, de ő is krónikus betegségben szenvedett hosszú évtizedek óta. Immáron számos olyan laborvizsgálat is történik, ami növeli a vizsgálatok számát, éjjel-nappal működnek - tette hozzá.

11:30
Müller Cecília is elmegy a Pesti úti idősotthonba

Müller Cecília elmondta, hogy a hivatal munkatársai már régóta a Pesti úti helyszínen vannak, és folyamatosan tárják fel a hiányosságokat, hogy megállítsák a folyamatokat. Az országos tisztifőorvos szerint nagyon nagy a járvány kockázata a zárt térben, így az idősotthonokban is. Mindenki köteles betartani a szabályokat. Tovább folynak a vizsgálatok, és Müller Cecília is elmegy a helyszínre.

11:27
Már több mint 100 fertőzött van a Pesti úti idősotthonban

Még nem született döntés az érettségi ügyében, a kormány jövő héten dönt erről - mondta Maruzsa Zoltán. A Pesti úti Idősek Otthonában már több mint 100-an fertőződtek meg - jelentette be Müller Cecília.

11:25
Csak írásbeli érettségi lehet idén

Az érettségi kapcsán azt javasolták, hogy aki nem felvételizik, az vissza tud lépni az érettségizéstől. Senkinek nem kötelező érettségiznie, aki nem jelentkezett sehová. Aki szeretne érettségizni, annak a lehető legrövidebb érettségit kell szervezni. Írásbeli érettségit szervez az államtitkárság, így felére csökken a vizsgaesemények száma - jelentette be Maruzsa Zoltán. Mindösszesen 4400 szóbeli esemény lenne - tette hozzá. Ha csak írásbeli lesz, akkor 14 nap alatt lehet lebonyolítani.

11:22
Sok uniós országban még nincs döntés az érettségiről

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az EU országainak nagy része nem döntött még az érettségi vizsgákról.

11:21
Sikeres volt az oktatási átállás

Maruzsa Zoltán köznevelés államtitkár beszél az Operatív Törzs tájékoztatja előtt. Sikeresnek nevezte a digitális átállást.

10:59
Ha nem tartja be mindenki a szabályokat, nagy méreteket ölthet a járvány

Az eddigi fertőzéses esetek negyven százaléka Budapestre, a Pest megyei agglomerációval együtt hatvan százaléka a fővárosi régióra koncentrálódik, ezért továbbra is rendkívül fontos, hogy mindenki tartsa be a korlátozásokat – erre figyelmeztettek a szakemberek az Operatív Törzs tájékoztatóján. Az Origónak Jelinek Benjámin háziorvos azt mondta:egyre több az igazolt beteg, és feltehetően még több ember hordozza a vírust, csak nem tud róla, mert tünetmentes. „Csak akkor előzhetjük meg a tömeges megbetegedést, ha még fegyelmezettebbek vagyunk, ha nem megyünk el otthonról, csak a legszükségesebb esetekben, élelmiszert vagy gyógyszert vásárolni" – hangsúlyozta a háziorvos, aki Skype-kapcsolaton keresztül azt is megmutatta, hogyan kell helyesen kezet mosni.

10:56
Már 5 haláleset a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban

Az Origo információi szerint a ma közölt új halálesetek között van olyan idős ember, aki a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában halt meg, ő az ötödik áldozata a vírusnak az otthonban. Több mint 500 lakó van teljes karanténban, legalább 65-en megfertőződtek eddig.

12