Hétfőn is megtartja szokásos tájékoztatóját az Operatív Törzs.

11:44
Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

11:44
Maradjon meg a fizikai távolságtartás

Mindenki nagyon vigyázzon abban az esetben, ha a nagyszülők unokákkal találkoznak, a legfontosabb, hogy a fizikai távolságtartás maradjon meg - mondta kérdésre Müller Cecília.

11:42
Aki kórházban kezelt volt koronavírussal, az csak negatív lelet birtokában hagyhatja el az intézményt

A tatabányai kórházban meghalt 41 éves férfinek a szakfőorvosi vizsgálata zajlik, így nem tud Müller Cecília végleges tájékoztatást adni. Aki kórházban kezelt volt koronavírussal, az csak negatív lelet birtokában hagyhatja el az intézményt. Sok pozitív teszttel bíró ember van házi karanténban, így nekik 14 napot kell ott letölteni.

11:40
Összesen 30 idősotthonban jelent meg eddig a vírus

A korábbi beutalók esetében érdemes megkeresni újra a háziorvost - mondta kérdésre Müller Cecília. A kamaraerdei idősotthonban is megnőtt a fertőzöttek száma. Összesen 30 idősotthonban jelent meg eddig a vírus. A kamaraerdei otthonban 33 gondozott fertőződött meg. 79-en haltak meg eddig az idősotthonokban.

11:38
Ebben az esetben nem kell viselni maszkot

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy mindenki lehetőleg a másik embertől 1,5 méterre legyen. Az asztaltársaságok esetében nem kötelező a maszk viselése.

11:37
Müller Cecília: A járványnak nincsen még vége

Az Origo kérdésére Kiss Róbert azt mondta, hogy mindenki köteles az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön maszkot viselni, így a futároknak is érdemes viselni. Müller Cecília szerint a mostani számok biztatóak, de a járványnak nincsen vége. Úgy tűnik, stagnál a helyzet. Szólt arról is, hogy a reprodukciós szám is egy alatt van. Néhány nap adatai alapján nem lehet értékelni teljesen a helyzetet, így az elkövetkező két hétben látni kell, hogyan alakulnak a számok.

11:34
Ez az egyik legfontosabb szabály a szolgáltatások esetében

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy az üzletek és szolgáltatások esetében minden higiénés szabályt be kell tartani.

11:32
Az idősotthonokban is megmarad a látogatási tilalom

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az idősotthonokban a látogatási tilalom változatlanul fennáll, nem lehet megmondani, mikor lehet változtatni ezen.

11:30
A látogatási tilalom minden kórházban megmaradt

Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, hogy a kórházakban a látogatási tilalom mindenhol megmarad. Az apás szülések esetében sincs változás, így az apa jelenléte nem veszélyeztetheti a környezetet, tehát egészségesnek kell lennie.

11:29
Már 83 eljárás indult rémhírterjesztés ügyében

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy hétfőtől új szabályok léptek életbe. Budapesten és Pest megyében maradt a kijárási korlátozás, míg máshol ez megszűnt. A kijárási korlátozás esetében több mint 4 ezer esetben intézkedtek a rendőrök a hosszú hétvégén. Az elmúlt 24 órában 559 hatósági házi karantént rendeltek el - tette hozzá. 83 eljárás indult rémhírterjesztés ügyében. 

11:26
Ez hasznos lesz mindenkinek

Müller Cecília bízik benne, hogy az ellátások megindítása hasznos lesz. 

11:25
Járóbeteg-ellátásnál is be kell jelentkezni

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a járóbeteg-ellátás keretében is be kell jelentkezni. Hétfőtől nem a régi kerékvágásba tudunk visszatérni, elkezdődik egyfajta ellátásbővítés, de a higiéniés szabályokat be kell tartani  - tette hozzá.

11:23
A betegek között a távolságtartás időben és térben is nagyon fontos

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a háziorvosokhoz telefonon kell bejelentkezni. A váróban egy óra alatt nem lehet négy embernél több. Időpontra kell érkezni, és ha nem sikerül odaérni, akkor új időpontot kell kérni  - tette hozzá. A betegek között a távolságtartás időben és térben is nagyon fontos.

11:20
Ezért történnek változások az egészségügyben

Jelenleg 1027-en vannak kórházban és 55-en vannak lélegeztetőgépen - ismertette Müller Cecília. Szólt arról is, hogy egy kiegyensúlyozott helyzetben vagyunk, ezért azokat az ellátásokat, amiket korábban felfüggesztettek, most vissza lehet részben állítani az egészségügyben - tette hozzá. A változások nagyrészt az alapellátást érintik. 

11:18
Nagyon körültekintőnek kell lenni a következő időszakban

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy egy hete nem nő jelentősen a fertőzöttek száma, és a meghaltak száma sem. A napi 10 körüli halálozási szám, úgy tűnik, stabilizálódik. Egyfajta egyensúlyi helyzet alakult ki - mondta Müller Cecília. Nagyon körültekintőnek kell lenni a következő időszakban.

11:17
Így nem esik ki senki a hazai ellátórendszerből

Müller Cecília arról is beszélt, hogy azok tekinthetők gyógyultnak, akik negatív laboratóriumi eredménnyel bírnak. Magyarországon mindenkit a halottak közé sorolnak, akiknek pozitív lelete volt koronavírusra, és később meghalt - mondta az országos tisztifőorvos. Ennek a lényege, hogy így senki nem esik ki a hazai ellátórendszerből.

11:14
A legtöbb beteg a központi régióban található

Müller Cecília tájékoztatása szerint jelenleg 2055 aktív koronavírusos beteg van Magyarországon, ebből 1290 fő Budapesten és Pest megyében van. Ez 63 százalékot jelent az összes fertőzötthöz képest. Eddig összesen 630 fő gyógyult meg a betegségből.

11:12
Új védekezési szakaszba léptünk

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az adatszolgáltatás változott a koronavirus.gov.hu honlapon. Egy új védekezési szakaszba léptünk - tette hozzá. Mindez azért történik, hogy a járvány zajlásának a menetét jobban meg lehessen közelíteni - mondta a szakember. Ebben a helyzetben még nagyobb óvatosságra van szükség.

11:10
Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik a tájékoztató.

10:56
Mától még részletesebb adatok a kormányzati koronavírus-portálon

Hétfőtől részletesebb adatközlés látható a kormányzati tájékoztató portálon. Külön is feltüntetik az aktív fertőzöttek számát, ez azoknak a számát jelenti, akik még koronavírussal fertőzöttek és még nem gyógyultak ki abból, kórházban vagy otthonukban vannak. Emellett az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és a meghalt betegek statisztikájánál külön bontva láthatóak Budapest és Pest megye, valamint a vidék adatai.

12