Pénteken is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs.  

11:45
Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:44
Ezért nő folyamatosan a gyógyultak száma

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a járvány dinamikájából következik, hogy május 4-e után folyamatosan nőtt a gyógyultak száma. Most, hogy a járvány tetőzését elértük, és csökken a megbetegedések száma, értelemszerűen az arányok változnak. A korábban nagyszámú fertőzöttek egyre nagyobb száma gyógyul meg - tette hozzá.  

11:41
Az országos egyetemi kutatás adatai nincsenek benne az országos adatokban

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a megfelelő távolságot a kirándulásokon is be kell tartani. Nem jelenik meg a statisztikában a most zajló országos egyetemi koronavírus-fertőzöttségi vizsgálat adatai - mondta kérdésre Müller Cecília. 

11:39
Ennyi fertőzött és haláleset volt a Pesti úti idősotthonban

A Pesti úti idősotthonban 303 pozitív gondozottat regisztráltak, míg 26 ápolót. 41-en haltak meg, jelenleg 60 gyógyult van - mondta kérdésre Müller Cecília. 

11:38
Ez az alapvető mutató

Az Origo kérdésére Müller Cecília azt mondta, hogy alapvető mutató az új fertőzöttek számának az alakulása. Az utóbbi egyre kisebb, de a fokozatos felszabadítások nagyon szoros kontrollját mindennap elvégzik - tette hozzá. Egy-egy módosításnak az eredményét a lappangási időnek megfelelően csak két hét múlva érzik majd. 

11:36
A szakmai kollégiumok javasolták ezt

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a szakmai kollégiumok javasolták, hogy mely orvosi beavatkozáshoz kell PCR-tesztet végezni. 

11:35
Csak személyes beleegyezéssel lehet elektronikusan ellenőrizni a hatósági házi karantént

A hatósági házi karanténok esetében az elektronikus ellenőrzést csak az érintett beleegyezésével lehet végrehajtani - mondta kérdésre Lakatos Tibor. Ennek előnye, hogy a rendőrök ellenőrzési feladata csökken.  

11:33
Csak ebben az esetben oldanak fel korlátozásokat

Lakatos Tibor kérdésre azt mondta, hogy a korlátozások megszüntetése csak szigorú szabályok mellett történhet meg. A korábbi korlátozási feloldásokat is folyamatosan értékelik, és csak annak függvényében lehet döntés újabb feloldásról. 

11:32
247 figyelmeztetés a kijárási korlátozással kapcsolatban

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy 247 figyelmezetés volt a kijárási korlátozással kapcsolatban az elmúlt 24 órában. 

11:31
Az osztrák-magyar határon van a legnagyobb nyomás

A határokon rendezett a helyzet - mondta Lakatos Tibor. Az osztrák-magyar határon van a legnagyobb nyomás, mivel naponta több mint 13 ezer főt léptetnek be, és az elmúlt 24 órában egyetlen olyan személyt sem találtak, akinél felmerültek a koronavírus-fertőzés gyanúja. 

11:29
Nagyon jelentős mennyiségű védőeszközt szállítanak ki

Lakatos Tibor rendőr ezredes arról beszélt, hogy ismét védőeszközt kapnak az alapellátásban dolgozók és az idősotthonok. Négyhetes időszakra szóló védőeszközt kapnak az alapellátásban lévők. Szólt arról is, hogy több mint kétmillió védőeszközt kapnak az idősotthonok. 

11:28
Ezt tegyék a vendéglátóhelyeken

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a megnyílt vendéglátóhelyeken alaposan takarítani kell, bizonyos területeken akár óránkét. A csoportos rendezvényeket továbbra sem engedélyezték - tette hozzá. Az asztalokat folyamatosan fertőtlenítsék. Azt is javasolta, hogy a svédasztalos kiszolgálás esetén csomagolják külön az evőeszközöket. Külön személyzetet biztosítsanak a fizetésre. 

11:25
Így kell elpusztítani a legionella baktériumokat

Müller Cecília a vendéglátásról azt mondta, hogy meleg vizes helyeken a tartályokat alaposan kezelni kell, főleg, ha sokáig nem volt szolgáltatás, mert ott kialakulhat a legionella baktérium. Az utóbbi szintén súlyos következményeket okozhat - tette hozzá. 

11:22
Ekkortól jöhet lazítás Budapesten és térségében

A közegészségügyi helyzetről azt mondta, hogy több változás történt május 4-től. Kijelentette, hogy Budapesten és Pest megyében a halálozások számának a csökkenéséig nem lehet jelentős lazítást bevezetni. 

11:20
FFP maszkokat is lehet mostantól vásárolni a gyógyszertárakban

Müller Cecília bízik benne, hogy ezt a hatalmas vállalkozást sikeresen lehet végrehajtani a magyar emberek helyzetének a javítása érdekében. Szólt arról is, hogy a gyógyszertárakban engedélyezett lett az FFP 1, 2 és 3-as maszkok árusítása. 

11:18
Csökkenhet Magyarország függősége az oltóanyagok terén

Müller Cecília beszámolt arról, hogy együttműködés alakult ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem között. A cél a nemzeti Oltóanyag Gyár létrehozása. Ennek a lényege, hogy csökkenjen az ország függősége az oltóanyagok terén - mondta az országos tisztifőorvos. 

11:17
Immár a negyedik napja csökkenőben van az új igazolt fertőzöttek száma

Immár a negyedik napja csökkenőben van az új igazolt fertőzöttek száma - mondta Müller Cecília. Legalább két hétig figyelni kell a hatásokat vidéken, ahol május 4-től változott a védekezés rendszere. 

11:16
Már közel 100 ezer mintát vettek és elemeztek

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy folyamatosan nő a gyógyultak száma. Egyre több vizsgálat történik, így már közel 100 ezer mintavétel történt.  

11:14
Maruzsa Zoltán köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult az érettségi sikeréhez

Maruzsa Zoltán közölte, hogy minden félelem alaptalannak bizonyult, a diákok 97 százaléka elment vizsgázni. Örülök, hogy nem engedtünk a szirénhangoknak - mondta az államtitkár. Maruzsa Zoltán köszönetet mondott a diákoknak, hogy betartották a szabályokat.  Köszönetet mondott az intézményvezetőknek és tanároknak. Köszönetet mondott az Oktatási Hivatalnak, a tankerületeknek és az Emminek, hogy biztosították a lebonyolítás feltételeit. 

11:11
Minden fennakadás és botrány nélkül sikerült az érettségit megrendezni

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondta, hogy a legtöbb diákot megmozgató érettségik a héten lezajlottak. Innentől kezdve csak kis létszámú tantárgyak vannak hátra - tette hozzá. Minden fennakadás és botrány nélkül sikerült a vizsgákat megrendezni - mondta az államtitkár. 

12