Hétfőn is megtartja szokásos beszámolóját az Operatív Törzs.

11:41
Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

11:40
Ekkor vonhatják vissza a kéthetes kötelező karantént

A külföldről érkezők kötelező kéthetes karanténra vonatkozó szabályozás visszavonása esetében arra törekednek a hatóságok, hogy minél hamarabb megtörténjen - mondta kérdésre Kiss Róbert.

11:38
A fertőtlenítőszerek a nagy melegben akár fel is gyulladhatnak

A fertőtlenítőszerek a nagy melegben akár fel is gyulladhatnak, így egy autóban nem szabad hagyni - mondta kérdésre Müller Cecília. 

11:37
A pihenőhelyeken is folyamatosan ellenőriznek a rendőrök

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy a tranzit autópálya-pihenőhelyeken is folyamatosan ellenőrzik az ottani helyzetet. Ha szükséges, akkor a rendőrök fellépnek a törvénysértések ellen - tette hozzá.

11:35
A járványügyi készenlétet fenn kell tartani

Fokozatosan vezetik vissza az egyes egészségügyi szolgáltatásokat - mondta kérdésre Müller Cecília. A járványügyi készenlétet fenn kell tartani.

11:33
Kedvezőek a határvárakozási adatok

Kedvezőek a határvárakozási adatok - mondta Kiss Róbert.

11:33
392-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatos eljárások száma

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a magyar és szerb állampolgárok hatósági házi karantén nélkül beléphetnek Magyarország területére. 1459-re emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus alkalmazást használók száma. Közel 12 ezer hatósági házi karantén van. 392-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatos eljárások száma.

11:30
Ezekben az esetekben is be kell tartani a szabályokat

Nagyon fontos a szűrővizsgálatok újraindítása, és a vizsgálatok során is be kell tartani a korábbi szabályokat.

11:27
Június 1-től újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok

A szervezett szűrővizsgálatokról azt mondta, hogy június 1-től újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok - mondta Müller Cecília.

11:25
Csak egészséges gyermeket szabad bevinni bölcsődébe vagy óvodába

Nem kötelező óvodába vagy bölcsődébe vinni a gyerekeket, nem jár semmilyen retorzió azoknak, akik nem viszik el a gyermeküket - mondta Müller Cecília. Kijelentette, hogy minden helyszínen megtörtént a nagytakarítás, és a személyzet felkészült mindenre. Csak egészséges gyermeket szabad bevinni.

11:23
Ők folyamatosan ott vannak a háttérben

Müller Cecília kijelentette, hogy nagyon nagy érdemük van az egészségügyi hatóságoknak abban, hogy ilyen kedvező adatok vannak a koronavírus-járványban. Nagyon sokat dolgoztak a kontaktkutatás és a laboratóriumi vizsgálatok terén. Folyamatosan ott vannak a háttérben.

11:21
Az egészségügyi hatóságok nagyon komoly erőfeszítéseket végeztek

100 ezer lakosra 38 megbetegedés jutott Magyarországon - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az egészségügyi hatóságok nagyon komoly erőfeszítéseket végeztek.

11:18
29 év alatti személy nem halt meg a betegségben

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy 3756 regisztrált koronavírusos betegből csupán 80, 19 éves alatti személyt regisztráltak. 29 év alatti személy nem halt meg a betegségben.

11:16
A járvány lecsengő szakaszában vagyunk

Müller Cecília arról is beszélt, hogy 1554 aktív fertőzött van Magyarországon, és jóval több gyógyult van. Ez nagyon kedvező tendencia, és a járvány lecsengő szakaszában vagyunk. 430 főt kezelnek kórházban, tehát az aktív fertőzöttek kevesebb mint egyharmadát kezelik kórházban

11:14
A meghaltak 4 százalékának nem volt alapbetegsége

Müller Cecília nagyon kedvezőnek nevezte a járványügyi adatokat, mivel csak 15 új fertőzöttet regisztráltak. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy 491 ember halt meg a járványban, és ennek 4 százalékának az esetében nem volt alapbetegség.

11:11
Az időben meghozott intézkedések miatt hazánk a leghamarabb lábalhat ki a válságból

A magyar háztartásokat jó helyzetben találta a mostani helyzet, a hazai megtakarítási ráta az egyik legmagasabb volt az unióban - mondta Tállai András. Az időben meghozott intézkedések miatt hazánk a leghamarabb lábalhat ki a válságból.

11:09
A veszélyhelyzet után is lehet törlesztési felfüggesztést kérni

A lakossági ügyfelek 40 százaléka törleszt tovább - mondta Tállai András. A veszélyhelyzet után is lehet törlesztési felfüggesztést kérni. A GDP 4,5 százalékát érinti ez az intézkedés.

11:07
Európában is egyedülálló a hiteltörlesztési moratórium

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a vírussal szembeni küzdelem első fordulóját az ország megnyerte. Kiemelkedő intézkedés volt a hiteltörlesztési moratórium bevezetése. Ennek időszaka 2020. december 31-ig terjed. Egyetlen országban sem hoztak ilyen széleskörű intézkedést.

11:05
Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik a tájékoztató.

10:53
A Pécsi Tudományegyetem szerint alkalmas lehet a japán Avigan gyógyszer a fertőzöttek gyógyítására

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból - közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE).

12