Csütörtökön megint Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

12:05
Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:04
Ezeket az egyházakat nem lehet bizniszegyháznak nevezni

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy korábban kedvezményes adózás miatt alapítottak sokan egyházat, és ezt szüntette meg 2011-ben a kormány. Azok az egyházak, akik az egy százalékos felajánlás alapján az első húszban vannak, azokat nem lehet bizniszegyháznak nevezni.  

12:01
Még egy ilyen helyzetben is 800 ezerrel többen dolgoznak, mint a baloldali kormányzás idején

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy ha ma valaki elveszti a munkahelyét, akkor 3 hónapig kap álláskeresési járadékot, és ezt követően az állam segít az elhelyezkedésben. Közölte, hogy még egy ilyen helyzetben is 800 ezerrel többen dolgoznak, mint a baloldali kormányzás idején - tette hozzá.

11:58
Gulyás: A migrációnak egészségügyi kockázata is van

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kormány már 2015-ben is figyelmeztetett arra, hogy a migrációnak egészségügyi kockázata is van. 

11:55
Ebben az ügyben nem számítanak vitára Brüsszellel

Gulyás nem számít arra, hogy a rozsdaövezeti lakásáfa ügyében Brüsszellel lesznek viták. A miniszter közölte, hogy a Jobbik mára valóban Ballik lett. 

11:53
Egyelőre nem lehet tudni, hogy megrendezhető-e az augusztus 20-i ünnepség

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy megrendezhető-e az augusztus 20-i ünnepség. 

11:51
Börtönkórház lesz a kiskunhalasi mobilkórházból

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy börtönkórház lesz a kiskunhalasi mobilkórházból. Négy ütemben tér vissza június végére az egészségügy a korábbi működéséhez. 

11:49
Ezért terheli történelmi felelősség az ellenzéket

Gulyás elmondta, hogy amikor az egész ország a védekezéssel volt elfoglalva, akkor az ellenzék a védekezésben részt vevőket támadta, és ezért történelmi felelősség terheli őket. 

11:48
Brnóban lesz a visegrádi csúcsértekezlet

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy amíg nincs vakcina, addig a veszélyeztetettség fennáll. A miniszter elmondta, hogy június 8-án, vagy 9-én lesz Brnóban a V4-es csúcs. 

11:45
„Üdvözítő lenne, ha Románia az ott élő magyarságot 100 év után a saját állampolgárainak tekintené”

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kormány folyamatosan egyeztet az önkormányzatokkal, így Budapesttel is. Üdvözítő lenne, ha Románia az ott élő magyarságot 100 év után a saját állampolgárainak tekintené. Egy-egy nemzetiség, ha képes kiteljesíteni magát, akkor az az adott ország számára is nagy előny lehet. Ez az igazi európai gondolkodás - tette hozzá. 

11:42
Egyelőre zárva maradnak a kollégiumok

Gulyás kérdésre közölte, hogy a kollégiumok újranyitása egyelőre nem került napirendre, mivel gócpontokká válhatnak. 

11:40
Alapjog-korlátozást nem tesz lehetővé a járványügyi készültség

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az elmúlt hetek tapasztalatait felhasználják, így azokat beépítik a tervezett jogszabályokba. Alapjog-korlátozást nem tesz lehetővé a járványügyi készültség - tette hozzá. 

11:38
Ezért kell részt vállalniuk az önkormányzatoknak

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az önkormányzat része az államnak, ezért ha egy államban negatív dolgok történnek, akkor az az önkormányzatokat is érinti. Az idei évben ezermilliárdos veszteségeket kénytelen az állam elszenvedni, és ehhez képest a gépjárműadó kiesése az önkormányzati oldalon egyáltalán nem jelentős dolog. 

11:35
Komoly fejlesztéseket generálhat az 5 százalékos rozsdaövezeti lakásáfa

A rozsdaövezeti rehabilitációról azt mondta Gulyás, hogy az a gazdaság újraindításának egyik eszköze. Bízik benne, hogy ezekben a térségekben az 5 százalékos lakásáfa komoly mértékben segíti a fejlesztéseket. Már számtalan döntés született arról, hogy az állam hogyan segíti a munka nélkül maradókat. 

11:32
Ezt az uniós tervet alaposan meg kell fontolni

Az uniós tervekről azt mondta Gulyás, hogy a közös hitelfelvétel egy új szakasza az integrációnak, és meg kell fontolni ezt alaposan. Orbán Viktor holnap reggel a Kossuth rádióban reagálhat érdemben erre a tervre. 

11:30
Egyelőre nem lehet még Olaszországba utazni

Az olaszokkal való határnyitásra még várni kell, mert megvan még a veszély a fertőzés terjedésére. Hasonlóan gondolkozik az osztrák kormány is - mondta kérdésre Gulyás.  

11:29
A járványügyi készültség semmilyen rendkívüli eszközt nem ad a kabinet kezébe

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a járványügyi készültség semmilyen rendkívüli eszközt nem ad a kabinet kezébe. Amire lehetőség van, hogy a tisztifőorvos jogkörébe tartozó kérdésekben a kormány is dönthet, valamint a boltokban való külön idősáv megállapítása. Kormányellenes demonstrációt nem lehet betiltani ezen törvényjavaslat alapján - mondta Gulyás.

11:26
Budapest nem kéri az államtól a 6 milliárd forintot a Lánchíd felújítására?

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Lánchíd felújítására 6 milliárdot ígért a kabinet, és ezt fenn is tartják. Egy fővárosi nyilatkozat alapján nem tartanak igényt az állami támogatásra - tette hozzá. Karácsony Gergely tegye világossá az ügyben az álláspontját. 

11:24
Jóval kisebbek Budapest terhei, mint az államnak

Gulyás kérdésre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzatok az államnál kisebb mértékben vállaltak felelősséget a védekezésben, különösen igaz ez Budapestre. Ha szolidaritásról beszélünk, akkor abban mindenkinek együtt kell működnie - tette hozzá. Majdnem 1400 milliárdos adósságtól szabadította meg a kormány az önkormányzatokat. Nem a központi bevételeket érinti a szolidaritási adó - tette hozzá. A budapesti vezetés is vegyen részt a szolidaritásban - kérte Gulyás.  

11:21
Bővítik a 12 éves korig való büntethetőséget jelentő cselekményeket

Gulyás Gergely elmondta, hogy kibővítik a 12 éves korig való büntethetőséget újabb bűncselekmények esetében. A kormány adott esetben hajlandó további iskolaőröket alkalmazni. 

12