Hétfőn ismételten beszámolót tart az Operatív Törzs. 

11:40
Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:39
Ekkor kötelező a laboratóriumi vizsgálat

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy csak akkor kell egészségügyi vizsgálathoz laboratóriumi vizsgálatot végezni, ha az feltétlenül szükséges. 

11:38
Ezt fogják csinálni a bevetési egységek

Lakatos Tibor a tervezett bevetési egységről azt mondta, hogy ott fognak lépni, ahol gócpontok alakulnak ki, és így gátat lehet vetni a további fertőzéseknek. 

11:36
Kellően óvatosak a magyar állampolgárok

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a fürdőket folyamatosan ellenőrzik, és nem csak a mostani helyzetben. Strandnyitással kapcsolatban nem kaptak negatív visszajelzést, kellően óvatosak a magyar állampolgárok. Semmilyen garancia nincs arra, hogy a vírust meg lehet fékezni, és teljesen el lehet tüntetni a környezetből, az átadási lehetőségeket kell csökkenteni - mondta az országos tisztifőorvos.

11:33
Eddig maradhatnak érvényben a beutazási korlátozások

Lakatos Tibor kérdésre azt mondta, hogy a beutazási korlátozások addig lesznek érvényben, amíg azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi. A cél, hogy a lehető legtöbb országra kiterjesszék az utazási könnyítéseket. 

11:31
Abban az esetben, ha valahol szükséges, akkor ismételten fertőtleníteni fognak az idősotthonokban

Müller Cecília köszönetet mondott az idősotthonok fertőtlenítéséért a hadseregnek. Abban az esetben, ha valahol szükséges, akkor ismételten fertőtleníteni fognak az idősotthonokban. 

11:28
Ivóvízben nem terjed a vírus, mivel abban klór van

Ivóvízben nem terjed a vírus, mivel abban klór van - mondta kérdésre Müller Cecília. 

11:25
Minden sorban állás során be kell tartani a szükséges távolságot

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy minden sorban állás során be kell tartani a szükséges távolságot. Nagy tömeg ne verődjön össze - tette hozzá. 

11:23
Eddig maradnak érvényben a hazai tranzitfolyósok

Lakatos Tibor kérdésre azt mondta, hogy továbbra is minden távolságtartási szabályt be kell tartani. A tranzitforgalomban korábban kijelölték a megállóhelyeket és az útvonalakat - mondta egy másik kérdésre Lakatos. Addig marad fenn ez a rendszer, amíg a szomszédos országok bármelyikében is maradnak korlátozások. 

11:20
A vírus valóban március 4-e körül érkezhetett Magyarországra

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az ezer fölötti korábbi influenzamintából csupán egy koronavírusos esetet találtak. Mindez még márciusban történt - tette hozzá. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a vírus valóban március 4-e körül érkezhetett Magyarországra. 

11:17
A legtöbb itthoni fertőzést a 15. héten regisztrálták, míg a legtöbben a 16. héten haltak meg

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a legtöbb itthoni fertőzést a 15. héten regisztrálták, míg a legtöbben a 16. héten haltak meg. 

11:15
Budapesten és Zala megyében a legmagasabb a 100 ezer főre jutó megbetegedések száma

Minden 100 ezer lakosára  40 fertőzés jut Magyarországon, míg a haláleseteket tekintve 5 fő jut. Budapesten és Zala megyében a legmagasabb a 100 ezer főre jutó megbetegedések száma - mondta Müller Cecília. Békés megyében csak 3 főnyi fertőzés jutott 100 ezer lakosra - tette hozzá. 

11:13
A 65 és 79 év közötti korcsoport a leginkább érintett az eddigi fertőzésekben

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a 65 és 79 év közötti korcsoport a leginkább érintett az eddigi fertőzésekben. A fiatalkorúak fertőzése a járvány alatt végig alacsony maradt - tette hozzá Müller Cecília. 

11:11
Az összes hazai fertőzött 58 százaléka nő

Müller Cecília elmondta, hogy az elemzéseik nagyon sokrétűek. Mindenki arra törekszik, hogy a magyar adatok összehasonlíthatóak legyenek a világ többi országával. Az összes hazai fertőzött 58 százaléka nő, és 42 százaléka férfi, de ez jellemzi a magyarországi korfát az idős korosztályban. 

11:08
Müller Cecília: A járvány egy lecsengő szakaszban van

Müller Cecília elmondta, hogy 1229 főt tartanak nyílván jelenleg is aktív fertőzöttként. A járvány egy lecsengő szakaszban van, immár tizedik napja tapasztalják ezt - tette hozzá az országos tisztifőorvos. 

11:06
3921 fő fertőződött meg a járvány kezdete óta

Lakatos Tibor arra  kért mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat. Müller Cecília arról beszélt, hogy 3921 fő fertőződött meg a járvány kezdete óta. Továbbra is érvényes az az arány, hogy nagyjából négy százalék körül mozog azon meghaltak száma, akik nem szenvedtek ismert betegségben. 

11:04
Az elmúlt időszakban 53 személy szegte meg a hatósági házi karantén szabályait

1979 személy regisztrált az elektronikus hatósági házi karantén rendszerre, és ebből közel 900-an használják aktívan azt - mondta Lakatos Tibor. Szólt arról is, hogy eme rendszer alkalmazása miatt lényegesen kevesebb humánerőre van szükség. Az elmúlt időszakban 53 személy szegte meg a hatósági házi karantén szabályait. 

11:02
Az elmúlt hétvégén csak minimális számban kellett intézkedni

Lakatos Tibor rendőr ezredes arról beszélt, hogy folyamatosan ellenőrzik a határátkelőket. Ellenőrzik a védelmi intézkedések betartását, és az elmúlt hétvégén csak minimális számban kellett intézkedni. 

11:00
Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató. 

10:58
A járvány legfiatalabbnak mondott ausztrál halottjáról kiderült, hogy nem is volt fertőzött

Nem is volt fertőzött koronavírussal az a 30 éves férfi, akit eddig Ausztráliában a járvány legfiatalabb halottjának tartottak. 

12