Az Országgyűlés egyórás emléküléssel indítja munkáját csütörtökön, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján. Az emlékülésen megkezdik a nemzeti önazonosság védelméről szóló politikai nyilatkozat vitáját, majd Áder János köztársasági elnök is felszólal.

11:54
Véget ért az Országgyűlés emlékező ülése, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért az Országgyűlés emlékező ülése, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:53
A himnusz eléneklésével zárult az ünnepi ülés

Az emlékező ülés végén a képviselők elénekelték a nemzeti himnuszt. 

11:51
Áder: A jövőben bizakodva mondhatjuk, a magyar nemzet nemcsak volt, hanem lesz is

A magyar Országgyűlés 10 év alatt megtízszerezte a nemzeti összetartozásra jutó forrásokat - mondta Áder János. 100 év elteltével is itt vagyunk, élünk. A jövőben bizakodva mondhatjuk, a magyar nemzet nemcsak volt, hanem lesz is - zárta szavait Áder János.  

11:49
Áder: Ebben nem leszünk partnerek

Az elhallgatásban és a határon túli magyarok helyzetének a szőnyeg alá söprésében nem leszünk partnerek - mondta az államfő. Áder János elmondta, hogy az elmúlt 10 évben valós tartalommal akarták megtölteni a nemzetpolitika kifejezést. 10 éve azon dolgozunk, hogy távlatot adjunk a határon túli magyar fiataloknak, helyrehozzuk veszni indult közösségeinket - tette hozzá. 

11:47
"Mi tiszteletet adunk a szomszédainknak, és ezt kérjük mi is tőlük"

Áder János elmondta, hogy Bethlen István komoly eredményeket ért el a trianoni szerződés után. Már 1925-től költségvetési többlete volt az országnak. Magyarországot a második világháború óta megváltoztatják a határok megváltoztatásának a vádjával, de ezzel egyébként korábban egyszer sem élt az ország, amikor lehetősége lett volna. Mi tiszteletet adunk a szomszédainknak, és ezt kérjük mi is tőlük - mondta Áder. Egymás javára, és nem egymás ellenére kell dolgoznunk, mert így a trianoni átok lekerülhet rólunk.  

11:43
Mindezen súlyos helyzet ellenére a nemzet élni akart

Áder János szerint egy időben elkezdett diplomáciai háttérmunka, és a magyar hadsereg egyben tartása esetleg mérsékelhetett volna valamit a veszteségből. Mindezen súlyos helyzet ellenére a nemzet élni akart. 

11:42
Áder: Ez több volt, mint politikai vakság

Áder János Rutkai Arnold költő verséből idézett. A költő 1948-ban Ausztráliába menekült. Az államfő szerint a 100. évfordulón a saját házunk előtt is söprögetni kell. Katasztrofálisnak nevezte az 1918-1920 közötti liberális, konzervatív és baloldal politikusainak a teljesítményét. Azt gondolni, hogy elég lesz az elvszerűség, az több volt, mint politikai vakság, ez súlyos felelőtlenség volt. 

11:38
Az igazságtalan békeszerződések százada

Áder János szerint az, hogy a magyarok igazságtalannak gondolták a trianoni döntést, az világos. De mit gondolnak a többi népek? Már akkor is sokan elismerték, hogy nem született jó megoldás, mivel a magyarok tömegeinek kisebbségbe sorolása nem egyezett a wilsoni elvekkel. Áder János felidézte Francois Mitterand 1992-es szavait is, amikor a francia elnök arról beszélt, hogy igazságtalan békeszerződések születtek a XX. században. 

11:34
Magyarország sorsáról nem 1920-ban, hanem jóval korábban sunyi háttértárgyalásokon döntöttek

Magyarország sorsáról nem 1920-ban, hanem jóval korábban sunyi háttértárgyalásokon döntöttek - mondta az államfő. Áder János azt kérdezte, békét hozott-e Trianon? Segítette-e a térség fejlődését? Csökkentette-e az etnikai feszültséget? Mindezekre a válasz nem. 

11:33
Az első világháború vesztesei közül Magyarországot sújtotta a legjobban a győztesek akarata

Áder János arról is beszélt, hogy az első világháború vesztesei közül Magyarországot sújtotta a legjobban a győztesek akarata. Csak Magyarország kárára alkalmazták a wilsoni elveket. 

11:31
1918-ra beteljesedett három monarchia végzete

Áder János arról is beszélt, hogy az első világháború során a későbbi győztesek csak területi engedményekkel tudta a semleges Romániát és Olaszországot a háborúba csábítani. 1918-ra három olyan monarchia végzete teljesedett be, amelyek korábban alapvetően meghatározták Európa térképét. 

11:27
Mindenki tévedett az első világháború előtt

Az országot ért veszteség mellett, az embereket közvetlenül érintő súlyos cselekmények történtek 1918-1920 között - mondta Áder János. Mindenki tévedett az első világháború előtt. 

11:23
Budapest a világ második legnagyobb malomipari központja volt

Áder János felidézte, hogy mit vesztett el Magyarország a trianoni diktátummal. Emlékeztetett arra, hogy Budapest a világ második legnagyobb malomipari központja volt az első világháború előtt, és világszínvonalú volt a magyar ipar. 

11:21
Mit tudott ez a diplomata a magyar történelméről?

Áder János köztársasági elnök felidézte annak a brit diplomatának a szavait, akinek nagy szerepe volt a határok kijelölésében. Mit tudott ez a diplomata a magyar történelméről? Bár nem tudott sokat a magyart múltról, mégis alapvetően befolyásolta a magyar jövőt. 100 éve Magyarország gyászolt - tette hozzá. 

11:17
Kövér: Tegyük közösen sikeressé a következő 100 évet

Kövér László kijelentette, hogy a magyarság ezeréves Kárpát-medencei múltjából 100 nehéz év van mögöttünk, de most tegyük közösen sikeressé a következő 100 évet. 

11:16
Az államok politikáját kell megváltoztatni, és nem a határokat

Kövér László az uniós alapszerződésre hivatkozva azt mondta, hogy az használja a nemzeti identitás kifejezést. Eddig közjogi és politikai értelemben nem határozták meg a nemzeti identitást, de a mostani dokumentum lehetőséget ad erre. Nemzeti identitása az embereknek és állampolgároknak van, és minden a nyelvükből és kultúrájukból fakad. A nyilatkozat szerint a nemzeti önazonossághoz való jog azt biztosítja, hogy az elődök kultúráját szabadon lehessen megörökölni. Az államok politikáját kell megváltoztatni, és nem a határokat - mondta Kövér. 

11:13
Rengeteg megpróbáltatás a kisebbségi létben

Kövér László arról is beszélt, hogy a külhoni magyar kisebbségi élet rengeteg megpróbáltatással járt, és egyben erkölcsi lehetetlenség is egyben. A magyar állam nevében a legmélyebb hálával tartozunk az elszakított közösségeink irányába - mondta a házelnök.

11:10
Kövér László: A magyar kisebbségek önazonosság melletti küzdelme európai ügy

Kövér László arról is beszélt, hogy egy évszázaddal Trianon után új megoldást akarunk adni, és szövetségeseket találni Európa nemzetei között. A magyar kisebbségek önazonosság melletti küzdelme európai ügy. Az eredményes európai önvédelemhez kellenek az identitás fundamentumai - mondta a házelnök. 

11:07
Nem akarjuk elveszíteni a 21. századot

Nem akarjuk elveszíteni a 21. századot, de azt sem akarjuk, hogy 100 évvel ezelőtti nyertes szomszédaink is elveszítsék. Trianon öröksége továbbra is nyitott sorskérdés - mondta a házelnök. 1990 után az euroatlanti csatlakozás nyújtott volna megoldást Trianonra, de csalódni kellett ebben. 

11:05
Kövér: Most vagy együtt leszünk nyertesek, és vagy együtt leszünk vesztesek

Szövetségesek nélkül nem lehet sokra jutni a nemzetközi porondon - mondta Kövér László. Arra is emlékeztett, hogy a Nyugat 1938 után mindenkit koncként vetett oda a kommunistáknak és a Harmadik Birodalomnak. Az elmúlt évszázadban a Kárpát-medencében a nemzetek között az volt a megszokott, hogy a másik kudarcainak örültek. Most vagy együtt leszünk nyertesek, és vagy együtt leszünk vesztesek. 

12