Orbán Viktor a Kossuth rádiónak nyilatkozik péntek reggel.

08:00
Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

07:59
Orbán Viktor: Nem szabad kompromisszumot kötni, a gyerekeket meg kell védeni

Se az ügyészség, se a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt - ezt bizonyítja a Kaleta-ügy - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ilyen esetekben mindenki a saját gyerekére gondol, és semmilyen büntetés nem számít enyhének. Nem akarom, hogy ellenőrzés alá vonjuk az ügyészséget és a bíróságot, de használni kell a kormány és a parlament lehetőségeit. Orbán Viktor szerint megnyugtató válaszokat kell adni a szülőknek. "Nem szabad kompromisszumot kötni, a gyerekeket meg kell védeni" - zárult a beszélgetés.

07:56
Óvatosnak kell lenni, mivel egy pénzügyi-gazdasági válságnak van egy késleltetett hatása is

Orbán Viktor úgy látja, óvatosnak kell lenni, mivel egy pénzügyi-gazdasági válságnak van egy késleltetett hatása, így januárban újabb helyzetre kell készülni. Fontos, hogy a tapasztalatainkra hagyatkozzunk, mert csak így lehet jó döntést hozni - tette hozzá. Nem vagyunk már olyan fiatalok, hogy mindenre választ adjunk. A korábbi válságoknál meghozott döntésekből fontos szempontokat tudunk levonni. Csupa olyan ember van a kormányban, akik láttak már nehéz helyzeteket - tette hozzá.

07:53
Orbán Viktor: Magához tér a gazdaság

Áttörés van a munkaerőpiacon. A koronavírus-járvány előtt 4,5 millió ember dolgozott, a mélyponton 130 ezer munkahely veszett el - mondta Orbán Viktor. 4 millió 370 ezerre csökkent a dolgozók száma, de mostanra elkezdett nőni a munkahelyek száma - tette hozzá. Több mint egymillió ember munkahelyét mentettük meg, a közmunkában lévők száma 90 ezerre nőtt - mondta a kormányfő.

07:50
Ez a magyar nemzeti érdek

Orbán Viktor kijelentette, hogy a térségünket a többi néppel kell megszerveznünk, és nem szabad, hogy külső hatalmak döntsenek. Ez a magyar nemzeti érdek - tette hozzá.

07:49
Orbán Viktor: Szlovéniával és Szerbiával jól épül a kapcsolatunk

Orbán Viktor szerint nem érdemes a Nyugat hanyatlásáról beszélni, inkább hátrálásban van az unió. Minden egyeztetés a barátok összegyűjtésére is szolgál - tette hozzá. Nagyon fontos, hogy most barátokat kell gyűjtenünk - mondta a kormányfő. Szlovéniával és Szerbiával jól épül a kapcsolatunk.

07:47
Az unió válságkezelő képessége is gyengült

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy pont a francia elnök indított konzultációt Európa jövőjéről. A kormányfő szerint Európa egyre inkább háttérbe szorul a világban. Az unió válságkezelő képessége is gyengült.

07:45
Ebben az esetben nem lesz uniós költségvetés

Orbán Viktor szerint a jogállamisági kérdések helyett a gazdasággal kell foglalkozni, mert ellenkező esetben nem lesz költségvetés.

07:44
Orbán Viktor: Örömmel állok rendelkezésre minden jogállamisági vita elé

Orbán Viktor szerint nem szabad a politikát belekeverni ennek a pénzügyi keretnek a felhasználásához. A liberálisok állnak ki ezen álláspont mellett, de ezt elutasítjuk - tette hozzá. A balliberális hőbörgés alapján, ha a pénzfelhasználáshoz politikai szempontokat kötünk, akkor rosszul lesz elköltve a pénz - tette hozzá. Örömmel állok rendelkezésre minden jogállamisági vita elé, de Magyarországon, szemben Németországgal, az alkotmánybírók nem lehetnek párttagok.

07:41
„Magyarország sosem volt rabszolgatartó állam, és nem is szeretjük, ha mi vagyunk azok”

Az uniós tervekről azt mondta, hogy térdre kényszerülhet több nálunk gazdagabb ország. A költségvetés mellett lesz egy pénzügyi csomag 750 milliárd euróval. Orbán Viktor szerint ez a pénz nincsen, ezért hitelt kell felvenni. Ha felvesszük ezt a hitelt, akkor vissza kell fizetni - tette hozzá. Magyarország sosem volt rabszolgatartó állam, és nem is szeretjük, ha mi vagyunk azok - tette hozzá. Korábban közel voltunk ahhoz, hogy adósrabszolgaságba süllyedjünk. Nem szeretem ezt a megoldást, de az unióban 27-en vagyunk, és a németek és a franciák megegyeztek. 26 országgal találnánk szemben magunkat, ha vétóznánk. Próbáljuk csökkenteni ennek a helyzetnek a kockázatait - mondta Orbán Viktor.

07:37
Orbán Viktor: Több Balaton, kevesebb Adria

Orbán Viktor szerint minden hazai fertőzés esetén a behurcolás áll a háttérben. Az Operatív Törzs ma délig kapott határidőt, hogy a behurcolásra választ adjon. Ma-holnap döntést hoz a kormány az intézkedésekről. Több Balaton, kevesebb Adria - mondta a kormányfő.

07:35
Orbán Viktor: A járvány első szakaszát megnyertük

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy kell újabb korlátozásokra számítani itthon, de azt, hogy milyenekre, azt még nem lehet tudni. A járvány első szakaszát megnyertük, de együtt kell élnünk a vírussal. A kormányfő szerint a behurcolás jelent nagy veszélyt Magyarországra.

07:31
Hamarosan kezdődik az interjú Orbán Viktorral

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú.

07:10
Orbán Viktor: Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül

Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján, csütörtökön Budapesten.

07:09
Orbán Viktor: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

Ha Magyarország békét akar, akkor a lehető legkeményebben kell fellépni a migráció ellen - magyarázta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Az elmúlt harminc év mélypontja volt a baloldali kamuvideó – fogalmazott a miniszterelnök egy héttel ezelőtt.Szerinte a félelemre apellálva próbálnak politikai hasznot elérni. Hozzátette, egyáltalán nem érti, miért kell kilopni a postaládákból a Nemzeti Konzultációt.

07:08
A megszokott rádióinterjú

Orbán Viktor péntek reggel a megszokott módon a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

11