Ismét megtartja szokott beszámolóját az Operatív Törzs a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legújabb hírekről. 

12:06
Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:05
Maszkviselés: Csökkent a szabálytalanságok száma

Lakatos Tibor kérdésre azt mondta, hogy jelentősen csökkent a szabálytalanságok száma a maszkviselés kapcsán. A szabályok betartását folyamatosan ellenőrzik - tette hozzá. 

12:03
Ezért fontos a 23 órás zárás

A szórakozóhelyek 23 órás bezárása azért szükséges, hogy a zárt helyeken minél kisebb legyen a találkozások esélye - mondta kérdésre Müller Cecília. 

12:01
Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni

A textilmaszkot mindenképen érdemes kimosni, míg az egyszer használatosokat mindig ki kell dobni - mondta Müller Cecília. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a gyermekek körében továbbra is alacsony a fertőzöttek száma. Ha valaki bizonytalan egy nátha vagy köhögés esetén, akkor forduljanak orvoshoz - tette hozzá. 

11:58
Ne tiltsák az óvodában a fogmosást

Müller Cecília elmondta, hogy a 20-29 éves korosztály teszi ki most a betegek 25 százalékát. A gyermekek fogmosása körül bizonytalanság alakult ki, ezért arra kérte az óvodapedagógusokat Müller, hogy azt ne tiltsák be.  

11:54
Minden oltás előtt van vizsgálat

Minden védőoltás beadása előtt elbírálják azt, hogy valaki oltható-e, vagy sem - mondta kérdésre Müller Cecília.  

11:52
Minden járványügyi vizsgálathoz megvan a szükséges kapacitás

Müller Cecília szólt arról is, hogy ha valaki bizonyítottan pozitív egy kórházi kezelés alatt, de hazaengedik, akkor 10 napig kell otthon maradnia. A laboratóriumokban elég teszt van, nagyon sok vizsgálat van. Minden járványügyi vizsgálathoz megvan a szükséges kapacitás. 

11:48
Ilyen esetben nehéz értékelni a PCR-teszt eredményét

Müller Cecília szólt arról is, hogy járványügyi hatóság, ha kontaktkutatás, vagy egyéb célból rendelt el vizsgálatot, akkor is ingyenes a PCR-teszt. Ha valaki önszántából akarja vizsgáltatni magát, akkor hatósági áron lehet teszthez jutni 19 500 forint értékben. Ha semmilyen tünetet nem mutat valaki, akkor ennek a vizsgálatnak az értékelhetősége kétséges - mondta Müller Cecília. 

11:45
Ingyenes a PCR-teszt, akinek szüksége van erre

Továbbra is érvényes, hogy a jogkövető magatartás mellett, ahol nem tartható a 1,5 méteres távolság, ott maszkot kell viselni - mondta Müller Cecília. Szakmailag több értékelése van a PCR-tesztek eredményének, de ezt használja a világ és a WHO is - tette hozzá. Így lehet a legjobban megállapítani valakinek az állapotát. A PCR-teszt ingyenes mindenkinek, akinek szüksége van erre. 

11:41
Meghalt egy 40 éves férfi is

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy egy 40 éves férfi is meghalt a betegségben. A legidősebb pedig 81 éves volt - tette hozzá. Minden meghalt személy alapbetegségekkel rendelkezett. A fertőzöttek száma 7 napja 800-1000 fő között mozog. 

11:38
A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett tartják meg a mérkőzést

A meccsen meghatározott számú széket kihagynak - mondta Lakatos Tibor. A beléptetésnél is megőrzik a biztonságos távolságot, és mindenki viseljen maszkot - tette hozzá. A rendőr ezredes kijelentette, hogy közlekedésrendészeti intézkedések is lesznek a Puskás Stadion körül. A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett tartják meg a mérkőzést.   

11:35
Szigorú intézkedések a Szuperkupa-döntő előtt

Lakatos Tibor a csütörtöki esti Európai Szuperkupa-döntő biztonsági szabályairól beszélt. A legtöbb jegyet magyar szurkolók vásároltak, de spanyol és német szurkolók is érkeznek. A két érkező csapatot is széleskörűen tesztelték, és nem találkozhatnak senkivel. 

11:33
Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató. 

10:55
Orbán Viktor a Szent László Kórházba látogatott - videó
10:54
Az utasok 99 százaléka betartja a szabályt, és hordja a maszkot a vonatokon

A szabad téren, a nyílt vasúti peronon nem kötelező maszkot hordani, viszont zárt helyen és a vonatokon 6 éves kor felett kötelező. Az elmúlt héten összesen 172 perces késést okozott, hogy egy-egy utas nem volt hajlandó felvenni a védőmaszkot, de az emberek többsége együttműködő és betartja a szabályokat.

10:54
750 új koronavírusos beteget azonosítottak itthon

750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt az itthon beazonosított fertőzöttek száma - írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

 

11