Az Operatív Törzs ismételten megtartja szokott tájékoztatóját. 

11:47
Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:45
Ez nehezen képzelhető el

Egy covidos családtag esetén nehezen képzelhető el, hogy a vele együtt élő rokon ne legyen közvetlen kontakt - mondta kérdésre Müller Cecília. 

11:41
A diákok esetében alapvető tünet a láz

Javasolt a vitaminok szedése, kiegyensúlyozott mozgás, lélegeztetőgyakorlat végzése egy koronavírus-fertőzés után - mondta kérdésre Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint a diákok esetében egy alapvető tünet a láz a koronavírusnál. 

11:39
Ebben az esetben két negatív PCR-teszt kell

Két negatív PCR-tesztet követően kerülnek vissza a kórházakból a szociális intézményekbe a betegek – mondta kérdésre Müller Cecília. 

11:37
A magánrendeléseken is kötelező a maszkviselés

A magánrendeléseken is kötelező a maszkviselés - mondta kérdésre Müller Cecília. 

11:36
Kockázatelemzés a munkahelyeken

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvossal egyeztetve határozzák meg a munkáltatók az óvintézkedések mértékét egy kockázatelemzés után. Sok függ attól, hogy ki milyen munkahelyen és munkakörben dolgozik - tette hozzá.  

11:34
Most bárki, bárhol elkaphatja a vírust

Müller Cecília elmondta, hogy bárhol bárki hordozhatja a vírust, és az első hullámmal szemben, amikor gócosan jelent meg a vírus, addig most nem ez a helyzet. Az országos tisztifőorvos szerint nagyobb az esély a zsúfolt és sűrűn lakott helyeken a vírus elkapására. 

11:31
A szülők így tegyenek az iskolánál

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a szülök várják meg a gyermekeket, amíg az iskolában megmérik a hőmérsékletét. 

11:27
Az arckezelést leszámítva mindig viseljünk maszkot

A szépségszalonokban, és a fodrászatokban is be kell tartani a védekezési szabályokat - mondta Müller Cecília. A legfontosabb szabály, hogy a szolgáltatások adója és vevője is legyen egészséges - tette hozzá. Az arckezelést leszámítva mindig viseljünk maszkot. 

11:24
Hőkapukat kapnak a nagyobb iskolák

Müller Cecília arról is beszélt, hogy nagyon fontos az egyéni felelősség a maszkhasználatnál. Felkészültek a hőmérőzésre az iskolák, és a nagyobb intézményekbe hőkapukat telepítenek - tette hozzá. 

11:22
A közösségi terjedést a higiénés szabályok betartásával lehet meggátolni

Müller Cecília arról beszél, hogy az elmúlt napok fertőzési száma kiegyensúlyozott, nagyjából alúlról közelíti az ezret. Az országos tisztifőorvos közölte, a közösségi terjedést a higiénés szabályok betartásával lehet meggátolni. 

11:19
Többórás várakozások

Kiss Róbert szólt arról is, hogy több határállomáson többórás várakozás van. 

11:18
142 esetben intézkedtek a rendőrök

Összesen 142 rendőri intézkedés volt a hétvégén a védelmi készültség szabályinak a megszegése miatt - mondta Kiss Róbert. Összesen 405 személy ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt múlt hétfő óta - mondta a rendőr ezredes. 7780 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt hétvégén, így most jelenleg több mint 24 ezer hatósági házi karantén van. 

11:15
Kezdődik

Kezdődik az Operatív Törzs tájékoztatója. 

10:58
Már több mint 996 ezer halálos áldozata van a koronavírusnak világszerte

A világon 32 994 213 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 996 682, a gyógyultaké pedig 22 850 358 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

10:58
Tavasz óta több mint egymillió ellenőrzést tartott a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban a rendőrség

Egyre fegyelmezettebbek az emberek, és egyre inkább betartják a vírus miatt hozott intézkedéseket. Körbenéztünk Budapesten:azt láttuk, hogy gyakorlatilag mindenki maszkot visel, és mindenki szabályosan: az orrot és a szájat is takarva. A multik egy része viszont továbbra sem igyekszik a védekezéssel. A rendőrség már több mint egymillió ellenőrzést hajtott végre a járvány alatt.

10:57
702 fővel emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

702 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Magyarországon az elmúlt 24 órában. 13 beteg meghalt - olvasható a kormány hivatalos tájékoztató oldalán.

11