Az Operatív Törzs kedden ismét megtartja a napi tájékoztatóját. 

12:06
Ebben az esetben lehet rendőrt hívni

Abban az esetben hívhatnak az üzlettulajdonosok rendőrt, ha a maszkviselési felszólításnak nem tesz eleget egy vásárló - mondta kérdésre Kiss Róbert. 

12:04
Így zajlanak a gyerekvizsgálatok

Ha egy gyermek esetében felmerül a koronavírus-gyanú, akkor értelemszerűen nem vizsgálja helyszínen az orvos - mondta kérdésre Müller Cecília. Ha más felső légúti betegség gyanúja van, akkor időpontra kell menni - tette hozzá.  

12:01
Csak maszkban lépjünk be a liftbe

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a liftbe is mindenki maszkban lépjen be, és legyen óvatos a különféle kilincsek megfogása során. 

11:57
Ebben az esetben is történhet átvezénylés

Fogadhatnak ruhákat a karitatív szervezetek, de később ki kell azt mosni, ha az érintetthez jut - mondta kérdésre Müller Cecília. Az egészségügyi dolgozók körében lévő megfertőződések miatt is lehet élni az átvezényléssel - mondta egy másik kérdésre. 

11:55
Nincsen napirenden újabb szigorítás

Látjuk, követjük és figyeljük a nemzetközi adatokat, nincsen napirenden, hogy újabb szigorításokat bevezessen Magyarország. Úgy tűnik, az egy körüli reprodukciós rátával stagnáló helyzetben van a járvány - mondta kérdésre Müller Cecília. 

11:52
Ez teljesen elpusztítja a vírust

Mindenki tartsa be otthon is a higiénés szabályokat, legyenek külön fertőtlenítők a lakásban - mondta Müller. Változatlanul érvényes, hogy a sima hypós víz elpusztítja a vírust - mondta az országos tisztifőorvos. 

11:50
Senki ne fogadjon látogatót ebben az esetben

Aki hatósági házi karanténban van, az nem fogadhat látogatót - mondta Müller Cecília. 

11:47
Továbbra is be kell tartani a védelmi szabályokat

Müller Cecília szerint továbbra is rendkívül fontos, hogy betartsuk a higiénés szabályokat, a maszkviselést. 

11:45
Budapesten van a legtöbb megbetegedés

100 ezer lakosra 253 megbetegedés jut - mondta Müller Cecília. 534 megbetegedés jut 100 ezer budapesti lakosra - tette hozzá. 

11:43
A gyermekeket egyelőre nagyon nem érinti a betegség

Már a 10. napja alulról közelítjük az ezret, de nem fokozódik a számok emelkedése, és bízunk benne, hogy ez így is marad - mondta Müller Cecília. Továbbra is jellemző az, hogy a 20-29 évesek körében van a legtöbb megbetegedés. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy csupán 15 százalék a 60 év felettiek aránya. Kevés gyermeket érint a betegség, csupán négy százalék az arányuk. 

11:40
Jelentősen lassult a járvány terjedése

Müller Cecília arról is beszélt, hogy jelentősen változott a járvány dinamikája, mivel az új megbetegedések száma nem nőtt jelentősen. Míg korábban megháromszorozódott a betegek száma, addig  most a reprodukciós ráta nem sokkal magasabb, mint egy.  

11:39
A járvány dinamikája

Müller Cecília arról beszélt, hogy már több mint 700 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. Amikor a második hullámról beszélünk, akkor meg kell vizsgálni, hogy mi a járvány dinamikája. A 32. héten volt a legalacsonyabb a megbetegedések száma, majd növekedésnek indult. A 36. hétről a 37. hétre másfélszeresére nőtt a pozitív esetek száma. 

11:35
Ennyien léptek be tranzit céljából

2633 jármű lépett be az ország területére tranzitálási céllal az elmúlt 24 órában - mondta Kiss Róbert. A szlovén hatóságok mától elfogadják a két negatív PCR-tesztet, és akkor nem kell karanténba vonulni - tette hozzá. 

11:32
Erről tárgyal a kormány szerdán

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a kormány szerdán tárgyal arról, hogy a schengeni határon október 1-je után is fenntartja-e az ellenőrzést.  

10:54
Csütörtöktől minden iskolában mérik a testhőmérsékletet, a nagyobb iskoláknál hőkapukat állítanak fel

Az operatív törzs 17 óvodánál és 7 iskolánál rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál teljes digitális munkarendet vezettek be, az intézmények felkészültek az október elsejétől bevezetendő kötelező hőmérésre, a nagyobb intézményekbe hőkapukat fognak telepíteni – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.

10:53
851 újabb beteget azonosítottak itthon

851 újabb magyar állampolgárnál mutatták kia koronavírus-fertőzést, meghalt nyolc beteg. Az aktív fertőzöttek száma már a 20 ezerhez közelít.

10:53
Mikor készül el az első koronavírus-vakcina, és mikor ér véget a világjárvány?

Jelenleg több mint 150 fajta koronavírus-vakcinát tesztelnek világszerte,és egyre többen reménykednek abban, hogy rekordidő alatt sikerül piacra dobni a megfelelőt. A legoptimistább vélemények szerint ez akár már idén megtörténhet, de a jövő év eleje mindenképp reálisnak tűnik. Ezután következik a tömeggyártás, a szállítás, a tárolás és a lakosság beoltása, és néhány hónap alatt teljesen legyőzhetjük a járványt. Az élet akár 2021 elején visszatérhet a rendes kerékvágásba, a jövő nyárra pedig teljesen leküzdhető lehet a járvány. 

11