Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában válaszol képviselők kérdéseire hétfőn az Országgyűlésben. 

18:14
Több kérdésre nem válaszol már a kormányfő, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Orbán Viktor több azonnali kérdésre már nem válaszol. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

18:13
Orbán Viktor: A Jobbik lett az ország legkorruptabb pártja

Orbán Viktor viszonválaszában közölte, olyan kormány van, ami zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. Aki megpróbálta, az a Jobbiknál kötött ki, és ettől lett a Jobbik az ország legkorruptabb pártja – mondta a kormányfő.

18:11
Orbán Viktor: Zéró tolerancia a korrupcióval szemben

Orbán Viktor Szilágyi Györgynek (Jobbik) azt válaszolta, hogy eljön még az ideje, hogy Soros Györggyel beszél majd. A rendszerváltás idején a Fideszt támogatta Soros és Csurka is, mivel antikommunista egység volt. A korrupció azt jelenti, hogy pénzzel befolyást vásárol, és az az ember még nem született meg, aki engem pénzért meg tud vásárolni, hogy döntéseket hozzak – tette hozzá. Ha olvasnák a német és angolszász sajtót, akkor látnák az ottani korrupciós ügyeket – mondta a kormányfő. Németországban éppen áll a bál a legnagyobb pénzmosási botrány miatt, ami az egyik legnagyobb bankot érinti. Zéró tolerancia lesz a korrupcióval szemben, amíg én vagyok a miniszterelnök.

18:06
Több tízezer hazai cég exportál

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, hogy 2010-ben 73 ezer, míg most 161 ezer forint, míg a garantált bérminimum 210 ezer forint. 38 537 magyar vállalkozás exportál, ebből hazai tulajdonú több mint tízezer. Egyelőre még kevés a nemzetközi szintéren helytálló magyar tulajdonú vállalat, és eddig több mint 550 milliárd forintnyi beruházásösztönző támogatást folyósított a kabinet.

18:03
Orbán Viktor: A minimálbéremelés nem az elitet segíti

Orbán Viktor Bencsik Jánosnak (független) válaszolva azt mondta, ha egy képviselőnek információja van valamilyen bűncselekményről, akkor feljelentési kötelezettsége van. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a szegénység tekintetében a mostani Magyarországot nem lehet összehasonlítani a 10 évvel ezelőtti állapottal. A minimálbéremelés nem az elitet segíti – tette hozzá. Ez a gazdaság teljesítményének köszönhető. Azt az ambíciónkat, hogy a munkanélküliséget és a szegénységet felszámoljuk, nem adjuk fel – tette hozzá.

17:56
Gyurcsány vette védelmébe Iványit

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára Szászfalvi Lászlónak (KDNP) azt válaszolta, hogy az Iványi Gábor vezette egyház érdekében korábban felszólalt Gyurcsány. Korábban 2,2 milliárd forintot fizetett ki az egyháznak az állam. Szászfalvi szerint álhírgyártás folyik az Iványi-féle egyház esetében, és politikai hangulatkeltés folyik. Szólt arról is, hogy jelentős tartozásokat halmozott fel az egyház, miközben többlettámogatást is kaptak az elmúlt 10 évben. 

17:48
"A baloldal nem segítette a védekezést"

Rétvári Bence Selmeczi Gabriellának (Fidesz) azt mondta, hogy az első hullám során a baloldal álhíreket terjesztett, miközben az ellenzék maga vallotta be, hogy nem igazak azok a dolgok, amikkel a kormányt támadják. Rétvári szerint a baloldal nem segítette a védekezést.

17:45
Orbán Viktor: Köszönet az orvosoknak és ápolóknak

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, Szabó Tímea pártja szövetségben van azokkal, akiknek az idején 6000-rel kevesebb orvos volt az országban. Nem tartok tömeges orvoshiánytól – tette hozzá. Orbán Viktor közölte, a magyar egészségügy sikeresen védekezik. A WHO adatai szerint Magyarországon egymillió főre vetítve 117-en haltak meg a járvány miatt, míg nálunk gazdagabb országokban ennél sokkal rosszabb a helyzet. Ez a magyar orvosoknak és ápolóknak köszönhető.

17:39
Orbán Viktor: Az egészségügyi vezénylést meg kell tartani

Orbán Viktor Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt válaszolta, hogy ebben a ciklusban 72 százalékos béremelést kapnak az ápolónők. Nagy eredménynek nevezte, hogy 100 százalékos támogatottsága volt az orvosi béremelésről szóló törvényjavaslatnak. Több részletkérdést még szabályozni kell a béremelés kapcsán – tette hozzá. Nem fogok attól elállni, hogy az egészségügyben a vezénylésnek meg kell maradnia – mondta a kormányfő. Ha ma nem lenne lehetőség vezénylésre, akkor több száz ember halna meg – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Elkerülhetetlen szükséges a vezénylés megtartása, de értelmes részletszabályokat kell alkotni.

17:35
Megújul a teljes hazai vízügyi rendszer

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, hogy folyamatosan egyeztetnek az önkormányzatokkal, és forrásokat biztosítanak a vízellátás biztonságára és biztosítására. Valóban vannak olyan elaggott rendszerek, amik most működnek, de jövőre már nem biztos – tette hozzá. Valahol ezermilliárd forintba kerülne a teljes vízügyi rendszer felújítása, de ez a következő 10 évben meg fog történni – mondta a kormányfő.

17:33
"Amikor Önök megkérdőjelezik a tesztelés mikéntjét, akkor azokat a szakértőket támadják, akik a védekezést vezetik"

Orbán Viktor Keresztes László Lórántnak (LMP) azt válaszolta, hogy amikor Önök megkérdőjelezik a tesztelés mikéntjét, akkor azokat a szakértőket támadják, akik a védekezést vezetik. A kormány nem dönt a tesztelés mikéntjéről, hanem a szakemberek véleményét veszi figyelembe – tette hozzá. A következő években a kormány végrehajtja a vízügyi átalakításokat – válaszolta a kormányfő az LMP-s képviselő felvetésére.

17:28
Orbán Viktor: Ha már nem segítik a védekezést, akkor ne hátráltassák

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, hogy olyan kérdésekről, mint a tesztelés, ami egy járványügyi-szakmai kérdés, abból nem érdemes politikai kérdést csinálni. A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak. Önök nem becsülik meg az orvosok és ápolók munkáját, mert a felszólalásaikkal leértékelik a munkájukat. Ha már nem segítik a védekezést, akkor ne hátráltassák – mondta a kormányfő.

17:26
Újabb tesztelési módszert vezet be a kormány

Orbán Viktor Arató Gergelynek (DK) azt válaszolta, hogy jelen pillanatban 1896 fő van kórházban, és 188 fő van lélegeztetőgépen. Ők nagy bajban van, és sok sikert kívánok a küzdelmükhöz. Az eddig elvégzett 904 ezer teszt ingyenes volt, és ezeket a hatóságok rendelték el. A járványügyi szakemberekkel figyelik a tesztelést, és most arról döntött a kormány, hogy az antigéntesztek is bevezetésre kerülnek.

17:23
November 15-től kilakoltatási moratórium van

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, hogy november 15-től kilakoltatási moratórium van. Ellenben Szakács nemcsak a bankadót nem szavazta meg, hanem megszavazta az ingatlanadót, a nyugdíjak csökkentését, és a közszféra béreinek csökkentését – mondta a kormányfő.

17:22
Január 1-ig érvényben van a hiteltörlesztési moratórium

Orbán Viktor Szakács Lászlónak (MSZP) azt válaszolta, hogy a kormány újabb bankadót vetett ki, ezért nem érthető, hogy milyen korábbi megállapodásról beszélt a szocialista képviselő. Mindenki, aki Magyarországon hitelt vett fel, annak törlesztési moratóriuma van január 1-ig – tette hozzá. Január 1-je után pedig a kiszolgáltatott csoportoknak nem kell majd törleszteni. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Szakács László sem szavazta meg a bankadót.

17:21
Január 1-ig érvényben van a hiteltörlesztési moratórium

Orbán Viktor Szakács Lászlónak (MSZP) azt válaszolta, hogy a kormány újabb bankadót vetett ki, ezért nem érthető, hogy milyen korábbi megállapodásról beszélt a szocialista képviselő. Mindenki, aki Magyarországon hitelt vett fel, annak törlesztési moratóriuma van január 1-ig – tette hozzá. Január 1-je után pedig a kiszolgáltatott csoportoknak nem kell majd törleszteni. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Szakács László sem szavazta meg a bankadót.

17:17
Orbán Viktor: Remélem, a krumpliért fizettek, ha a varrónőket elfelejtették

Orbán Viktor reméli, hogy a krumpliért fizettek, ha a varrónőket elfelejtették. A kormányfő kijelentette, hogy mindent megtesznek a térség felemeléséért. Önök két dolgot nem tudnak: nyerni és veszíteni. Jakab Péter megpróbált egy zsák krumplit átadni a kormányfőnek, ezért figyelmeztetést kapott. 

17:14
Orbán Viktor: Szánalmas és nevetséges, amit Jakab Péter előadott

Orbán Viktor Jakab Péternek (Jobbik) válaszolva azt mondta, köszöni a gratulációt a szerencsi választáshoz. Köszöni, hogy itt van, és nem tudja, hogy sírni, vagy nevetni kelljen. Azért vesztették el a választást, mert pontosan azt gondolják a borsodi emberekről, amit itt most elmondott - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint szánalmas és nevetséges, amit Jakab Péter előadott. Miután lebontották a kétharmadot, egyezzünk ki a döntetlenben - idézte a kormányfő. 

17:09
Kezdődik az azonnali kérdések órája

Kezdődik az azonnali kérdések órája. Orbán Viktor válaszol a kérdésekre. 

13:43
Ha orvos rendeli el a tesztelést, akkor ingyenes

A magyar kormány álláspontja, hogy a tesztelés ügyében követni kell a WHO álláspontját. Ha orvos vagy hatóság rendeli el a tesztelést, akkor ingyenes - mondta Orbán Viktor még szeptemberben. Annak vagyok a híve, hogy mindenki teszteltesse magát, aki úgy érzi, hogy erre szüksége van. Éppen ezért csökkent a tesztek hatósági ára – mondta a kormányfő.

12