Kedden ismételten beszámolót tart az Operatív Törzs.

12:00
Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

11:59
Müller Cecília: Ez nem helyettesíti a fegyelmezettséget

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nem látják, mikor következik be a fertőzések számának a tetőzése. Az Operatív Törzs folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet. Az elmúlt héten két szigorítás is volt - mondta Müller. Az egyéni felelősség továbbra is nagyon fontos - tette hozzá. Nem csupán a szigorítások szükségesek, de ez nem helyettesíti a fegyelmezettséget.

11:56
Ezt kell tennie a fertőzött kismamáknak

Abban az esetben, ha egy kismama fertőzött, akkor mindenképpen tájékoztassák az őt gondozó orvost - mondta kérdésre Müller. Nyilvánvalóan az általános szabályok rájuk is vonatkoznak. Úgy tűnik, hogy nem bántja a koronavírus a magzatot, és nem okoz fejlődési rendellenességet. Nem írtak le egyetlen olyan adatot sem, amely azt bizonyítaná, hogy a magzatot károsan befolyásolta az édesanya fertőzöttsége. A szoptatás időtartama alatt nem az anyatejjel terjed a vírus, hanem az édesanyának kell betartania a higiénés szabályokat, így javasolt a maszkviselés és a sűrű kézfertőtlenítés - mondta az országos tisztifőorvos.

11:53
476-ra emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma

27 050 hatósági házi karantén van jelenleg érvényben - mondta Kiss Róbert. 476-ra emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma, és ezekben 90 embert hallgattak ki. A határokon zökkenőmentesen lehet belépni - mondta a rendőr alezredes.

11:51
1982 szabályszegés történt szeptember 21-e óta

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy szeptember 21-e óta 1982 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi szabályok megszegése miatt. Ezeknek a jelentős része figyelmeztetés volt.

11:50
17 esetben szegték meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert elmondta, hogy 48 rendőri intézkedés volt a védelmi szabályok megszegése miatt az elmúlt 24 órában, ebből 17 esetben szegték meg a maszkviselési szabályokat.

11:49
Emelkedő bírság a karanténszabályok megszegőire

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy az Országgyűlés elfogadta a karanténszabályok szigorítását, valamint egyéb adminisztrációs egyszerűsítéseket. A karanténszabályokat megszegőkre 5000-150 000 forintos  szankció szabható ki.

11:46
Somogy megyében csökkent az új megbetegedések száma

Budapesten, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták a legtöbb esetet. Egyedül Somogy megyében csökkent az új fertőzöttek száma a 42. hétről a 43.-ra. Továbbra is a főváros és Pest megye a legfertőzöttebb, ha 100 ezer lakosra vetítjük ki a számokat.

11:44
Egyre több az idős beteg

Müller Cecília elmondta, hogy most a 40-49 éves korosztály felé tolódott el a pozitivitások aránya. Jelentősen csökkent a 20-29 éves korosztály aránya a betegek között, míg az 50 felettiek aránya 9-ről 17 százalékra nőtt. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy vigyázzunk a krónikus megbetegedésben szenvedőkre. Jellemzően szív- és érrendszeri és daganatos betegségben szenvedtek a meghaltak - mondta az országos tisztifőorvos. 

11:42
A fiatalabb korcsoportról átterjedt a fertőzés az idősebb korosztályra

A 42. héten 8932 esetet, míg a 43. héten 13 797 esetet regisztráltak. Dinamikus emelkedés érvényesül - mondta Müller Cecília. Az életkor szerinti megoszlás egyértelműen változik, így a 43. héten a 40 és 49 év közöttiek közül került ki a betegek 20 százaléka. A fiatalabb korcsoportról átterjedt a fertőzés az idősebb korosztályra.

11:40
A honvédség bevetési csoportja is dolgozik

Az iskolákban folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás - mondta Müller Cecília. Ahol korábban volt koronavírusos beteg, ott a honvédség bevetési csoportja is dolgozik - tette hozzá. Senki ne menjen közösségbe, ha bármilyen tünetet mutat. A kontaktusok számának a csökkentése érdekében mondjunk le azokról a programokról, amik nem feltétlenül szükségesek - mondta Müller Cecília.

11:38
Müller Cecília: A kórházak felkészültek

Mindenkinek felelősséggel kell lennie a járványügyi szabályok betartására - mondta Müller Cecília. Mindenki tartsa be az újonnan életbe lépett szabályokat. A járvány terjedésének leghatékonyabb eszköze a maszkviselés és a higiénés szabályok betartása - tette hozzá. Ezek az eszközök mindenki rendelkezésére állnak - mondta az országos tisztifőorvos. A kórházak felkészültek.

11:36
Továbbra is a járvány intenzíven felszálló szakaszában vagyunk

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy továbbra is a járvány intenzíven felszálló szakaszában vagyunk. 63 krónikus beteg halt meg - tette hozzá. A kórházi kezelést is sokkal nagyobb számban veszik igénybe, 2891 fő van kórházban, 243-an vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok arra intenek minket, hogy a járványügyi éberséget fenn kell tartani.

11:34
Kezdődik

Kezdődik az Operatív Törzs tájékoztatója.

11:00
A romló vírushelyzet miatt szigorítottak Boszniában, a szabadban is maszkot kell viselni

Bosznia-Hercegovina mindkét országrészében szigorítottak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseken - közölte a Nezavisne Novine című szarajevói napilap az internetes oldalán kedden.

11:00
Így segíthet a D-vitamin a koronavírus ellen

Naponta két-háromezer egység D-vitamin növelheti a különböző betegségekkel szembeni védekezőképességünket. „Az olyan populációkban, ahol alacsonyabb a D-vitamin-szint, általánosságban magasabb a halálozási kockázat. A felső légúti betegségek esetében pozitív hatása van a D-vitamin pótlásának, így feltételezhető, hogy a COVID-19-fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet" – mondta Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója az egyetem internetes oldalán egy cikkben.Nyáron 10-30 perc napon töltött idő elegendő a napi D-vitaminmennyiség fedezéséhez, de ősszel és télen pótolni kell a szervezetben ezt a vitamint. Bölcs Judit gyógyszerész azt mondta az Origónak, hogy jelentősen több D-vitamint értékesítenek a patikában, mint korábban – egyre többen tudnak arról, hogy a vírusfertőzések ellen is védhet ez a vitamin.

10:59
2079 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

2079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.Ezzel 63 642 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 63, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 1535 főre emelkedett, 16 646-an pedig már meggyógyultak.

11