Kedden is megtartja szokásos beszámolóját az Operatív Törzs. 

12:32
Vége a tájékoztatónak

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:32
Szerdán dönthet a kormány

A szerdai kormányülésen vizsgálja meg a kabinet az eddig meghozott intézkedések hatásait - mondta kérdésre Müller Cecília. 

12:30
Ezért nem kötelező a tesztelés

Nem gondoljuk, hogy a tesztelést kötelezővé kéne tenni, felajánljuk és javasoljuk azt - mondta Müller Cecília. A népegészségügyi vizsgálathoz lehetne ezeket hasonlítani - tette hozzá. A kötelezőség más esetekre vonatkozik. 

12:28
„Nem a fiatalokat korlátozzuk, hanem az időseket védelmezzük”

Nem a fiatalokat korlátozzuk, hanem az időseket védelmezzük - mondta Müller Cecília. Mindegyikünk legyen türelemmel a vásárlási sávval kapcsolatban. 

12:26
Nagyon kevés egészségügyi dolgozó fertőződött meg

A különféle egészségügyi szolgáltatóknak is szigorúan be kell tartaniuk a higiéniés szabályokat, és maszkot kell visleniük. Hasonlóan a szolgáltatást igénybevevőknek is maszkot kell viselni. Müller Cecília közölte, hogy eddig a járvány alatt az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki az egészségügyi dolgozók. 

12:24
Pozitív teszttel is hazaengedhetik a beteget

Müller Cecília kérdésre elmondta, hogy aki egészségi állapota nem igényli, annak nem kell kórházban feküdnie. Ekkor hazaengedik a beteget, de a pozitivitása fennálhat még. Nyílvánvalóan követik a beteg állapotát, és előfordulhat, hogy hosszabb ideig pozitív lesz. A 21. napon minősülhet egészségesnek, ha addig nem lesz más tünete. 

12:20
Hetente összegzik a célzott tesztelés eredményeit

Müller Cecília az önkéntes célzott tesztelésről azt mondta, hogy egy-egy oktatási intézményben az összes munkakörre fókuszálnak. Hetente lesz összegzés az eredményekről. 

12:19
Ezeken a településeken nőhet a fertőzöttek száma

Az országos tisztifőorvos a szennyvízalapú-vizsgálatról azt mondta, hogy igazolódott a várható fertőzöttek számának növekedése, vagy csökkenése a korábbi vizsgálatok alapján. Jelenleg az látszik, hogy Békéscsabán, Miskolcon, Salgótarjánban és Székesfehérváron emelkedett a vírus örökítőanyaga a szennyvízben. Kecskeméten és Szolnokon csökkenő tendenciát mértek – mondta Müller Cecília. 

12:15
Ekkor fertőzött egy személy

Müller Cecília elmondta, hogy a gyorstesztek, amik antigén alapúak. Két csík van rajtuk, és ha mindkettő elszineződik, akkor minősül fertőzöttnek az adott személy.  Ha a C-vonal elszineződik, és a T nem, akkor negatív eredmény van. 

12:12
Az idősek továbbra se menjenek zsúfolt helyekre

Müller Cecília elmondta, hogy változatlanul érvényes az, hogy az idősek egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre. 

12:10
Zajlik az országos célzott tesztelés

Müller Cecília közölte, hogy zajlanak a célzott tesztelések az országban. Az adott intézményekben mindenki élhet a tesztelés lehetőségével - tette hozzá. Az egyetemisták jelentős szerepet játszanak a tesztelés lebonyolításában. 

12:08
Tolna megyében van a legkevesebb aktív fertőzött

Tolna megyében van a legkevesebb, 1972 aktív fertőző - mondta Müller Cecília. A népesség sűrűsége, és más tényezők is hozzájárul a jelentősen eltérő számokhoz. 33-101 év közöttiek voltak a koronavírus áldozatai hétfőn.  

12:05
Budapesten van a legtöbb aktív fertőzött

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a főváros és Pest megye érintett leginkább a koronavírus-járványban. A települések 91 százalékán megjelent már a koronavírus - tette hozzá. Közel 30 ezer aktív fertőzött van Budapesten, majd Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye következik. 

12:03
Közel 500 büntetőeljárás indult

484 büntetőeljárást indítottak a hatóságok a koronavírus-járvány kezdete óta - mondta Kiss Róbert. 

12:02
324-en szegték meg a kijárási tilalmat

A kijárási tilalmat 324 személy szegte meg - mondta Kiss Róbert. 5954 személlyel szemben intézkedtek összesen november 4-e óta a hatóságok. 

12:01
Két üzletet zártak be a hatóságok

Két üzletet zártak be hétfőn a hatóságok - mondta Kiss Róbert. Makón egy söröző nyitva volt, ezért a szabályszegőket megbüntették, és 31 napra bezárták a boltot. 

11:59
Ennyien nem viselték helyesen a maszkot

Kiss Róbert beszámolt arról, hogy hétfőn 294 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt. Hétfőn 260 személy a 10 ezer főnél népesebb településen szegte meg a szabályokat. A tömegközlekedési eszközökön és a bevásárlóközpontokban összesen 34-en szegték meg a maszkviselési szabályokat.  

11:56
Életbe lépett az idősek vásárlási idősávja

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy életbe lépett az idősek védelmét szolgáló intézkedés a vásárlási idősávról. Minden hétköznap reggel 9-11 között, míg hétvégén 8-10 között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak - tette hozzá. Az idősek ezen idősávon kívül is vásárolhatnak. 

11:55
Kezdődik

Kezdődik az Operatív Törzs tájékoztatója. 

10:22
Már több mint tízezren kérték az ingyenes internetet a szolgáltatóktól

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internet-hozzáférést az arra jogosultak közül - közölték a szolgáltatók.

Tíz napja, november 14-én írta alá Orbán Viktor miniszterelnök azt a kormányrendeletet, amelynek értelmébenINGYEN INTERNETET HASZNÁLHATNAK A DIGITÁLIS OKTATÁSBAN TANULÓK.Eszerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra vehető igénybe ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszony esetén.

12