Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki ma délután találkozott a Karmelita Kolostorban. A tájékoztatót élőben közvetítjük. 

16:34
Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

16:34
Morawiecki: Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió

Morawiecki szerint képesek lesznek meggyőzni az igazukról egyre több uniós országot. A volt portugál külügyminiszter szerint is lehet, hogy igaza van Lengyelországnak és Magyarországnak. Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió és jól szolgálhat a gazdasági problémák megoldására - tette hozzá. 

16:32
Be kell tartani az uniós szerződéseket

Mateusz Morawiecki arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására. Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni - tette hozzá. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás. Az országok egységét és szuverenitását is védjük. 

16:29
Bárkit megtámadhatnak a jövőben

A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz - mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell - tette hozzá. A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet napirendre - mondta Morawiecki.  

16:26
Morawiecki: Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik,  miközben egyéb eszközöket behoz - tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje - mondta a kormányfő. 

16:24
Orbán Viktor: Felelőtlen az, aki a joguralmi és válságkezelési kérdéseket összetolja

Felelőtlen az, aki a joguralmi és válságkezelési kérdéseket összetolja  - mondta Orbán Viktor. A jogállamisággal kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez - tette hozzá. A költségvetéshez szükséges szavazataink nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek - tette hozzá. 

16:22
Semmilyen vesztesége nem lesz az országnak

A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak - mondta Orbán Viktor. Nemcsak lehetőségem, hanem egyszerűen hazafias kötelességem, ha úgy látom, hogy a magyar érdekek veszélyben vannak, akkor lépnem kell - mondta a kormányfő. Elsősorban a migráció-, a nemzeti szuverenitás- és a genderkérdésben is vitás kérdések vannak az unióval, és ezért kell élni a vétóval. Tévednek, ha azt hiszik, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani - mondta Orbán. A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is futni kell - tette hozzá. Semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap.  

16:19
Orbán Viktor: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan

A júliusi csúcson hosszas vita után létrejött egy megállapodás, és felhatalmaztuk a német elnökséget, hogy az év végére legyen egy összhang. Ezt az összhangot nem sikerült megteremteni - tette hozzá. Továbbra is napirenden van az a javaslat, ami kezelni próbálja a joguralmi kérdéseket és a gazdasági válságkezelést, ez az álláspont nem egyezik a magyar kormány álláspontjával - mondta a kormányfő. Létrejött egy magyar-lengyel közös nyilatkozat - mondta Orbán Viktor. Egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket ebben a vitában, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan. 

16:16
Orbán Viktor: Nagyszerű dolgokról beszéltünk

Nagyszerű dolgokról beszéltünk, hiszen a hazáink szuverenitásáról beszéltünk - mondta Orbán Viktor. Ami némi felhőt csalt az égre, hogy van egy jelentős vita az Európai Bizottság és az Európai Parlament között. 

16:14
Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató. 

16:01
Így fogadta a lengyel kormányfőt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott 2020. november 26-án délután. A tárgyalás napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepel,

AMI ELLEN MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG IS VÉTÓT EMELT AMIATT,

hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.

Forrás: MTI/Fischer Zoltán
15:49
Egynapos látogatás

Morawiecki egynapos látogatásra érkezett Budapestre 

15:49
Uniós vétó

A nyilatkozat témája minden bizonnyal az uniós vétó lesz. 

15:48
Kormányfői nyilatkozat

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki nyilatkozik a sajtónak. 

11