A szerdai kormányülésen értékelte a kabinet a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben rendelkezésre álló adatokat, az ezek nyomán hozott döntésekről pedig a Kormányinfón számolnak be csütörtökön délelőtt.

12:00
Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:00
Gyorsítás kell

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy gyorsítani kell a megbetegedések miatt kieső pedagógusok táppénzének a kifizetését. 

11:56
Nem fog változni a választókerületi térkép

A választókerületi térképen csak az ellenzék egyetértésével módosít a kormány - mondta kérdésre Gulyás. Volner esetében egy ellenzéki javaslatot támogattak a kormánypárti képviselők. 8 millió választóból 35 500 támogatóra van szükség, hogy valaki országos listát állítson. 

11:54
Szervezettebb lehet a kórházak irányítása

Világos felelősségviszonyok és világos hierarchia kell az egészségügyben - mondta kérdésre Gulyás. A kórházigazgatóságok szervezettebb irányítást hozhatnak. Korrekt és méltányos szabályozást sikerült elfogadni, így amíg nem rendezik az orvosi jogviszonyról szóló rendeletet, addig is a megemelt fizetéseket kapják majd - tette hozzá. 

11:50
Türelmet kért Gulyás

Türelmet kért a miniszter a karácsonyi intézkedésekkel kapcsolatban. 

11:47
961 ember van intenzív osztályon

961 embert ápolnak intenzív osztályon a koronavírus-járvány miatt - mondta kérdésre Gulyás. 

11:46
Csak így lehet túljutni a nehéz helyzeten

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a kormány értelemszerűen jövőre megpróbálja csökkenteni az államadósság szintjét, de most van egy gazdasági válsághelyzet, és ezen csak beruházások öszötnzésével lehet túljutni. 

11:43
A magyar pénzügyi finanszírozás 2022 végéig biztosított

A magyar pénzügyi finanszírozás 2022 végéig biztosított - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Kimondott árfolyamcélja nincsen a kabinetnek. 

11:41
Nem döntöttek a sípályák kinyitásáról

A hazai sípályák kinyitásáról nem született döntés még, de mérlegelni kell, hogy Európában a betegség ilyen helyekről terjedt el - mondta egy kérdésre Gulyás. A kormányfő többször is közölte, hogy senki ne tervezzen külföldi síelést. 

11:39
Nem a korábbi tapasztalatok alapján kell ítélni

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az új amerikai adminisztráció esetében nem a korábbi tapasztalatok alapján kell ítélni. 

11:37
Nincs jövőre ilyen terv

2021-re nem tervezi a pártok állami támogatásának a megvágását a kormány - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

11:35
Hatékony fellépés a kamupártok ellen

Gyermeke csak egy férfinek és nőnek lehet - mondta kérdésre Gulyás. A választási törvény módosítása kapcsán Gulyás kijelentette, hogy azért támogatták, mert hatékonyabb lépés a kamupártok elleni küzdelemben. Az ellenzék számára sem sérelmes, mivel egyébként is együtt akartak indulni - tette hozzá. 

11:32
Eddig nem kellett Palkovicsnak lépnie

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ITM vezetője egyelőre nem élt azon jogával, hogy ellenséges külföldi felvásárlás ellen fellépjen. 

11:30
Mindenkit tesztelnek az oktatási intézményekben

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az oktatási intézményekben nemcsak a pedagógusokat tesztelik, hanem minden dolgozót. Indokolt a táppénzszabályokat egyszerűsíteni az oktatási intézményekben. Aki ma iskolában pedagógusként dolgozik, az minden bizonnyal ott kapta el a betegséget, így jár neki a 100 százalékos táppénz. Ilyen irányú módosítást tervez a kabinet. 

11:26
Gulyás: A Momentum minden internacionalista lépést támogat

Több százmilliárdos támogatása lesz az uniótól Magyarországnak 2021-ben is, valamint a költségvetés működőképes. A korábban elfogadott költségvetési bázison az uniós források egy része elérhető lesz - tette hozzá. Mivel a Momentum minden internacionalista lépést támogat, ezért a magyar közbeszerzési szabályok az uniós szabályokat követik, ezért érthetetlen a legutóbbi kijelentésük egyes személyek kizárásáról - mondta Gulyás. 

11:22
Az időseket nem korlátozza a vásárlási sáv

Az időseket nem korlátozza a mostani vásárlási sáv - mondta kérdésre Gulyás. Teljesen világos, hogy ez a vírus életveszélyt az idősekre és a krónikus betegséggel rendelkezőkre jelent - tette hozzá. Értelemszerűen ez a vásárlási sáv másoknak jelenthet nehézséget, de tudomásul kell venni, hogy a járványhelyzet áldozatokat kíván. 

11:19
A járvány kezdete óta 15 egészségügyi dolgozó halt meg

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy Magyarország azokkal fog együttműködni az USA-ban, akik a hivatalosan megválasztott vezetők, bízik benne, hogy a jövőben is jó lesz az együttműködés. A kormány dolgozik a táppénzszabályok változtatásán a karanténszabályok miatt, főleg ha kisgyerek is érintett. Az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőződött meg, és 15-en haltak meg március óta - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

11:15
BKV-busztender: Nyílt és leplezetlen korrupció

Nincs olyan nemzetközi támadás, aminek a magyar ellenzéki pártok ne válnának örömmel a részeivé - mondta Gulyás Gyurcsányné legújabb akciójáról. A korrupciónak egy olyan nyílt és leplezetlen formája, ami teljesen vállalhatatlan - mondta Gulyás a BKV gyanús busztenderéről. 

11:14
A hatékonyság érdekében teszik ezt

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a célzott tesztelések  eredményének fényében döntenek a továbbiakról. A védekezés hatékonysága érdekében irányítja a veszélyhelyzetben a kórházakat a belügyminiszter. 

11:11
Jó elmozdulás, de ez egyelőre kevés

A bírósági jogorvoslat jó elmozdulás a német javaslatban, de egyelőre nem tisztázott, hogy ez mire vonatkozna - mondta Gulyás, de szerinte ez egyelőre kevés. Nincs szándék a további szigorításra, és így is döntött tegnap a kabinet. Azonban a jelenlegi vírushelyzetben bármi elképzelhető, lehet, hogy könnyítés, lehet, hogy szigorítás lesz a fejlemények tükrében – mondta Gulyás. 

12