Csütörtökön is megtartja szokásos tájékoztatóját az Operatív Törzs. 

13:50
Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Újságírói kérdések nem voltak az Operatív Törzs tájékoztatóján, mert ma, a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megválaszolta mindet.

13:49
Fodrászatot és bisztrót zárattak be

Egy nyolcadik kerületi fodrászatban egy vendég és egy fodrász nem megfelelően viselte a maszkot, ezért 7 napra bezárták. Az ötödik kerületben egy bisztróban a pultos a maszkot az állára húzva viselte, mellette állt a tulajdonos, aki nem figyelmeztette a pultost, ezért 30 napra bezárták az üzletet. 259 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt - hangzott el a tájékoztatón.

13:47
Sokan szegték meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert beszélt arról is, hogy 616-an szegték meg a maszkviselési szabályokat, ami jelentős, 59 százalékkos emelkedés. A legtöbben helyszíni bírásgot kaptak. Tömegközlekedési eszközön 15, boltokban 33 személlyel szemben intézkedtek. Kettő üzletet zártak be, így már összesen 76 boltot zárattak be.

13:46
Később döntenek az intézkedésekről

A célzott tesztelés eredménye alapján döntenek a további intézkedésekről, ismételte meg Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Felhívta a figyelmet a megjelent kormányrendeletekre, így arra, hogy január 31-ig meghosszabbították az ideiglenes határellenőrzést és az értelmi fogyatékosok maszkhasználatát módosították.

13:39
Segít a szellőztetés a megelőzésben

Nagyon fontos a hatékony szellőztetés - hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Nem a szoba kihűtése a cél, hanem a naponta többszöri alapos szellőztetés, ez is segít a megelőzésben.

13:36
Nagyobb veszélyben vannak a dohányosok

Müller Cecília elmondta, hogy az idősebb életkor és a krónikus megbetegedés mellett a dohányzók körében nagyobb eséllyel lehet elkapni a koronavírust. A jelenlegi tanulmányok szerint a súlyos szövődmények nagyobb eséllyel alakulnak ki, ha valaki dohányzik. 

13:34
Fontos jogszabályi változások

Müller Cecília ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a szabályokat be kell tartani. Továbbra is tartósan magas a kórházakban lévők száma, és a lélegeztetőgépen lévők száma. Szólt arról, hogy az EMMI legújabb rendelete szerint megvan a lehetősége annak, hogy valaki gyógyászati segédeszközt kölcsönöz, vagy egy kiváltás előtt vény van nála. Ezek a veszélyhelyzet megszűnését követően 30 napig érvényesek lesznek. A gyógyszerfelírással kapcsolatban a szakorvosi javaslatok 90 napig érvényesek lesznek a veszélyhelyzetet követően - mondta a szakember. 

13:31
A gyorstesztek számát is hozzáadják a PCR-tesztek számához

A közlejövőben lehetnek olyan napok, amikor kiugró számadatok lesznek, mivel folyamatos adatszolgáltatás zajlik több forrásból is - mondta Müller Cecília. A PCR-vizsgálatok mellett zajlik az antigénalapú tesztelés is. 13 578 gyorstesztet végeztek el a feltüntetett PCR-tesztek mellett. A koronavírus.gov.hu honlapon is átírták a tesztek számát. 

13:28
Csak krónikus betegek haltak meg szerdán

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az elmúlt napon nem volt olyan meghalt személy, akinek ne lett volna valamilyen krónikus betegsége. Egész Európában az egészségügyi ellátórendszer nagy teher alatt van, és Magyarországon is. 

13:25
György: Az ellenzék ne akadályozza a tesztelés folyamatát

A parlamenti ellenzéki pártok ne akadályozzák a tesztelés folyamatát, és addig tart ez, amíg az Operatív Törzs ezzel ellentétes döntést nem hoz - mondta György István. Köszönetet mondott a részvevőknek, és a lakosság türelmét kérte. 

13:23
A védőnők is tesztelnek több megyében

Mintegy kétezer egyetemi hallgató vesz részt a tesztelésben, de rajtuk kívül több megyében védőnők is tesztelnek - mondta György István. 

13:22
Újabb ellenzéki álhírt cáfoltak

Nagyon pozitívak a kezdeti tapasztalatok, és sokaknak biztonságérzetet ad a tesztelés - mondta György István. Egyes pártok álhíreket terjesztenek, hogy az egyetemisták nem kapnak védőfelszerelést és ételt. Mindez természetesen nem igaz - mondta György István. 

13:20
Az elsődleges cél az emberek védelme

Jövő hét elején számolnak be az első hét tapasztalatáról - mondta György István. A tesztelés révén pontosabb képet kaphatunk arról, hogy az egyes szakmákban milyen az átfertőzöttségi adat. György kijelentette, hogy az elsődleges cél az emberek védelme. A tesztelésen való részvétel ingyenes és önkéntes.    

13:18
Holnap véget ér a célzott tesztelés

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy célzott tesztelés zajlik ezen a héten. Az első tesztelési kör holnap véget ér. 

13:16
Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató. 

12:58
Nem változnak a szabályok

A kormány az eddigi intézkedéseket tartja fenn - erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Részletes tudósításunkat itt olvashatja.

12:55
6360 fővel nőtt a koronavírusos betegek száma Magyarországon

Közétette a kormány hivatalos tájékoztató oldala a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat.

Az oldal azt írja, hogy 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

EZZEL 192 047 FŐRE NŐTT AZ ITTHON AZONOSÍTOTT FERTŐZÖTTEK SZÁMA.

Meghalt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 4229 főre emelkedett. A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett,
AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA 138 202 FŐ.

Az aktív fertőzöttek 21 százaléka, az áldozatok 24 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen.

 

12:49
Több mint 60 millió koronavírus-fertőzött van világszerte

A világszerte hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 60 346 970-re emelkedett, a halálos áldozatok száma 1 420 721-re, a gyógyultaké pedig 38 667 637-re nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

11