Szerdán is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs. 

12:08
Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:07
Ez történhet, ha valaki megkapta a második oltást

Ha valaki megkapta a második oltást, akkor az a személy mentesülhet a házi karantén alól, mert nagy valószínűséggel nem eshet áldozatul a vírusnak. A pontos szabály még tervezés alatt van - mondta kérdésre Müller Cecília. Azok az otthonok, ahol plexifal előtt sem találkozhattak a rokonok, azok helytelenül jártak el - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília. 

12:05
Így kell eljárni az oltópontokon

Puffert kell képezni az oltandó személyek esetében az oltópontokon, mert így, ha valaki nem tud megjelenni, akkor egy olyan személy kaphatja meg, aki meg tud jelenni - mondta kérdésre Müller Cecília. Nagyon fontos, hogy amikor kiolvasztják a Pfizer vakcináját, akkor 2-8 fokon lehet tartani 5 napig, és fel lehet használni. Ha egy ampullát kinyitottak, akkor azt hat órán belül el kell használni - tette hozzá. 

12:02
Vizsgálat indult a gyöngyösi kórházban

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy a gyöngyösi kórházban vizsgálódnak a polgármester jogosulatlan beoltása miatt. 

12:01
Allergiás tünetek

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az allergia esetében hasonló tünetek lehetnek, mint a koronavírusnál, ezért feltétlenül a tünetek észrevételekor jelentkezi kell a háziorvosnál, hogy ki lehessen szűrni a valódi okokat.  

12:00
Nagy segítség ez az országnak

Magyarországra érkezik a Lille-i gyár egyik készítménye, a bamlanivimab, amivel a súlyos állapotban lévő betegeket lehet kezelni - mondta Müller Cecília. Ez egy passzív immunizációt jelent majd - tette hozzá. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy több növény esetében van már virágzás, és ez növeli az allergia kockázatát. 

11:57
Ennyi vakcina érkezett eddig

Eddig 201 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett az országba. Vasárnap újabb Moderna szállítmány érkezik - mondta Müller Cecília. A kormány szerdai ülésén vizsgálja az intézkedések fenntartását, de a nyitáshoz jelentős mennyiségű vakcinára lenne szükség. 

11:54
Véget ér ez a kampány

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása hamarosan lezárul - mondta Müller Cecília. Azok, akik nem vették igénybe az oltást, azoknak is lesz lehetősége az oltásra, de kampány már nem lesz - tette hozzá. A szociális intézményekben, idősotthonokban felgyorsul majd a védőoltások beadása - mondta a szakember. 

11:53
Továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma. Annyira intenzíven zajlik a védőoltási program, amennyire a vakcinák száma ezt lehetővé teszi. 

11:50
343-an szegték meg a kijárási tilalmat

Kiss Róbert szólt arról is, hogy kedden 343-an szegték meg a kijárási tilalmat. 71 rendőri intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt. 

11:49
Ennyien szegték meg a maszkviselési szabályokat

135-en szegték meg a maszkviselési szabályokat kedden - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.  

11:48
Sokan nem segítik a védekezést

Míg sokan segítik a védekezést, addig mások a közbizalmat aknázzák alá mindenféle kamuvideóval, és abszurd összeesküvés-elméletekkel bombázzák a közvéleményt - mondta Schanda. Mindenki tartsa be a szabályokat, mivel közel egy éve együtt kell élni a vírussal. A kormány mindent megtesz, hogy megfelelő mennyiségű oltást szerezzen be a brüsszeli hibák ellenre. 

11:45
Ilyen segítséget kapnak a segítő fiatalok

Schanda Tamás elmondta, hogy volt olyan hét, amikor közel 500 hallgató dolgozott a mentőknél. Nagyon nagy köszönet illeti a fiatalokat ezért a munkáért. A kormány döntése értelmében krediteket is kapnak a munkáért, és a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították számukra. Az egyetemek saját forrásból is nyújthatnak támogatást a kirendelt és önkéntes egyetemi hallgatóknak. 

11:43
Több ezer fiatal vett részt a védekezésben

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese az egyetemi hallgatók védekezésben való részvételéről beszélt. Több mint 5 ezer ilyen egyetemista volt eddig. Ők nagyrészt a szűrésben vettek részt, míg ezren a kórházakban dolgoztak. 2200 fiatal vett részt a mentősök munkájában. 

11:41
Kezdődik

Kezdődik az Operatív Törzs tájékoztatója. 

11:12
A védelmi intézkedésekről tárgyal a kormány

A kormány a szerdai ülésén tárgyalja a védelmi intézkedések fenntartását. A kormány szeretne mielőbb nyitni, de ahhoz a tömeges oltásra, ahhoz pedig elég vakcinára van szükség. Az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina jön, ezért is keresnek más vakcinabeszerzési lehetőségeket.

11:05
Több mint 150 ezren kaptak már oltást

Eddig 152 704 fő kapott oltást, közülük 17 772 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lassan lezárul, és az idősotthonokra összpontosulnak majd az oltások, amennyire azt a rendelkezésre álló vakcina lehetővé teszi.

11:00
1004 újabb koronavírusos beteget azonosítottak itthon

1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19),ezzel 361 881 főre nőtt az itthon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 85, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 198 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 246 596 fő, az aktív fertőzöttek száma 103 087-re csökkent. 3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. 

11