Csütörtökön ismét megtartja a Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kövesse percről-percre közvetítésünket az Origón. 

11:43
Vége a Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

11:42
Jöhet a Facebook-törvény?

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy ma a szólásszabadság korlátait a Facebookon nem az Országgyűlés által elfogadott szabályok alapján állapítják meg, hanem egy világcég akarata alapján. Egyelőre nincsen meg a hatékony fellépés eszköze, de most erre tesz javaslatot majd az igazságügyi miniszter. 

11:39
Gulyás: A szabályokat mindenkinek be kell tartania

A vírus megfékezéséhez szükségesek ezek a szabályok, értik a nehézséget, de a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania - mondta Gulyás. 

11:36
Ebben csak reménykedni lehet

Bízzunk benne, hogy a nyárra visszatér a normális élet, de csak reménykedni lehet  – mondta Gulyás. A kínai vakcina ára nem lényegesen magasabb a nyugati árakhoz képest - tette hozzá. Nincsen jelentős eltérés.  

11:34
Csak az Európai Bizottság tud fellépni

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Pfizer szállítási szerződéseit megtámadni egyértelműen pótcselekvés. Csak az Európai Bizottság tud fellépni a Pfizer ellen – tette hozzá. 

11:31
Ez lehet a megoldás a Várban

A legjobb az lenne, ha a várbeli lakosok megvehetnék a lakásukat, ahogy az más kerületekben történt a rendszerváltás után - mondta egy másik kérdésre Gulyás. A dán kormányfő bevándorlásellenes szavai kapcsán egyezés van a magyar állásponttal, kérdés, ez jelent-e majd uniós szintű fordulatot - tette hozzá. 

11:29
Csak ebben az esetben lehet korlátozni a szólásszabadságot

Csak szélsőséges esetben lehet korlátozni a szólásszabadságot, és ezért is elfogadhatatlan, hogy nagy techcégek ezt gyakorolják - mondta Gulyás. 

11:27
Gulyás: Nem adjuk fel a reményt

A szomszédos országokkal baráti viszonyra törekszünk, és nem adjuk fel a reményt - mondta Gulyás, de bizonyos kérdésekben nem fog engedni Magyarország. Ukrajna esetében a Velencei Bizottság is megállapította, hogy az oktatási és a nyelvtörvény nem felel meg az uniós normáknak. 

11:24
Gulyás: Be fogom oltatni magamat

Ha májusig nem kerülnek sorra a miniszterek, akkor az azt jelenti, hogy nem sikerült elég vakcinát szerezni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Természetesen be fogom magam oltatni. 

11:22
250 ezer emberre elegendő Sinopharm-vakcina érkezhet

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az AstraZeneca nem kapott európai engedélyt, csak magyart, de minden hatósági előírást be fognak tartani. 65 év felett is lehet belőle oltani. Reálisan 250 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kaphatunk a Sinopharmtól. 

11:19
Gusztustalan baloldali propagandakampány zajlik

Varga Judit etikusan és törvényszerűen járt el az ingatlanvásárlás esetében, egy gusztustalan baloldali propagandakampány folyik ellene - mondta egy kérdésre Gulyás. 

11:17
Ekkora kárt okoz a vírus a gazdaságnak

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy másodlagos kérdés, mennyibe kerül a vakcina, mert napi szinten 10 milliárdos kárt okoz a gazdaságnak a vírus. Minden uniós lehetőséggel éltünk az oltóanyaggal kapcsolatban - tette hozzá. A bajor kormányfő szerint is valami félrecsúszott a vakcinabeszerzés kapcsán - mondta a miniszter. 

11:14
Ezt vállalta az orosz fél

A kormány a vállalkozóknál hagyta az iparűzési adó egy részét, és nem vette el senkitől - mondta egy kérdésre Gulyás. A kormány, ahol tud, ott segít az önkormányzatoknak. Gulyás szólt arról is, hogy Oroszország arra volt képes, hogy február végéig 300 ezer ember számára elegendő vakcinát küldjön, majd később még 700 ezer ember számára. Minden élet számít, ezért mindenhonnan veszünk vakcinát. Az európai engedélyezése is folyamatban van az orosz vakcinának. 

11:10
Teljes a konszenzus

A kormány folyamatosan konzultál azokkal a szakemberekkel, akik alapján a kormány dönt. Teljes a konszenzus a jelenlegi szabályok megtartása mellett - mondta Gulyás. A legfontosabb, hogy oltóanyagot kell beszerezni. Adott esetben lehet majd olyan szabályozás, amikor maszkban lehet majd lenni a vendéglátóhelyeken. 

11:08
„Elfogadhatatlan Hiesz György gondolkodásmódja"

Elfogadhatatlan Hiesz György gondolkodásmódja, nem előzheti meg a közösség többi tagjait az oltás tekintetében - mondta kérdésre Gulyás. A 65 év alatti polgármesterek nincsenek elől a listán. Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy a baloldal semmilyen felelősséget nem vállal a védekezésben, a baloldal mindent megtesz, hogy a vakcinákkal szemben bizalmatlanságot keltsen. A baloldal korábban jobb adatok mellett követelt teljes zárást - mondta a miniszter.  

11:06
45 milliárdot kapnak a falusi kisboltok

45 milliárd forintot kapnak a falusi kisboltok a legújabb kormányzati döntés értelmében - mondta Gulyás. Erre azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A támogatás célja, hogy olyan közösségi terek jöjjenek létre, ahol több szolgáltatás elérésére lenne lehetőség. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg. 

11:04
Nőnek a közfoglalkoztatotti bérek

A közfoglalkoztatotti bérek is emelkedni fognak, és mostantól 85 ezer és 110 ezer forint lesz - mondta Gulyás. 

11:03
Felgyorsítják a kifizetéseket a vendéglátóhelyek számára

A vendéglátóhelyekről azt mondta, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítására. Eddig 27 milliárd forintot fizettek ki - tette hozzá. Először a vendéglátóhelyeket nyitják majd ki, ha lazítás lesz. Ehhez azonban vakcina kell - mondta a miniszter. 

11:01
Könnyítették az engedélyezési eljárást

Február végéig 300 ezer ember számára elegendő orosz oltóanyag érkezhet, ha betartják a szerződést. A Sinopharm terméke is megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vele. A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát engedélyeznek ideiglenesen, amivel egymillió embert már beoltottak. Értelemszerűen az alkalmazás előtt az NNK ellenőrizni fogja a vakcinát - tette hozzá. 

10:59
Messze vagyunk még a 70 százaléktól

Gulyás Gergely elmondta, hogy Izraelben sikerült a lakosság közel 50 százalékát beoltani, míg az uniós országokban csupán 2 százalékos az átoltottság. Más vakcinákra is szükség van, hogy a 70 százalékos arányt sikerüljön elérni - tette hozzá. Szólt arról is, hogy két hónap alatt engedélyezték a Szputnyik V orosz vakcinát. A németek is érdeklődnek az orosz vakcina iránt. 

12