Kedden is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs. 

12:46
Vége az Operatív Törzs tájékoztatójának

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan az összefoglalóval jelentkezünk. 

12:45
Így hatékonyabb az AstraZeneca oltása

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a vakcinákkal kapcsolatos tudás is folyamatosan fejlődik és bővül, így az alkalmazási előiratok is változnak. Az AstraZeneca esetében a második oltás hat héttel való beadása jelentősen javítja az immunválaszt. Az Operatív Törzs vizsgálja ezt az újabb tudást, és természetesen változik az oltási rend.

12:43
Már három vírusvariánst azonosítottak Magyarországon

Minden oltás esetében az oltási útmutató szerint járnak el, a Pfizert korábbi anafilaxiás sokk esetén nem adják be az adott személynek. A brit, a cseh és a csehhez hasonló variánst azonosították - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

12:40
Beoltott személy is megfertőződött már

Volt már példa arra, hogy akit itthon beoltottak, az is megfertőződött - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília. Őket a nyájimmunitás védheti meg később.

12:38
A gyógyultaknak is ajánlják a védőoltást

A már fertőzésen átesettek esetében is ajánlják a védőoltást, mivel csak egy rétege rendelkezik a gyógyultaknak megfelelő mennyiségű immunitással - mondta kérdésre Müller Cecília. 

12:37
Ekkor lehet feloldani a látogatási tilalmat az idősotthonokban

Ha az idősotthonok lakói be lesznek oltva, akkor idővel fel lehet oldani a látogatási tilalmat - mondta kérdésre Müller Cecília.

12:36
Minden oltóanyagot alaposan megvizsgálnak

Müller Cecília kérdésre azt mondta, természetesen minden oltóanyagot megvizsgálnak. Bárhonnan is érkezik a vakcina, azt jó alaposan átvizsgálják. Vagy a dokumentáció alapján, vagy laboratóriumi vizsgálattal is.

12:34
Csak a szakemberekre kell hallgatni

A védőoltásokról azt mondta, hogy nagyon sok téves információ van róluk. Csak szakavatott emberekre kell hallgatni - mondta Müller Cecília. Éppen ezért érthetetlen, miért halogatják sokan a regisztrációt a védőoltásra - mondta a szakember.

12:31
Továbbra is be kell tartani a védelmi intézkedéseket

Müller Cecília elmondta, hogy a variáns mutáns törzsek sokkal nagyobb fertőzőképességgel rendelkeznek, mint a korábbi vírusok. A védelmi intézkedéseket továbbra is be kell tartani - tette hozzá. A legfontosabb, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, akkor azt vegye komolyan. Telefonon kérjünk segítséget a háziorvostól! - mondta.

12:29
A hatásos védőoltás a leghatékonyabb eszköze a védekezésnek

Müller Cecília elmondta, hogy a kínai vakcina teljesen biztonságos. Ötféle vakcinával rendelkezünk már, és ezt a háziorvosok is örömmel fogadták - tette hozzá. A hatásos védőoltás a leghatékonyabb eszköze a védekezésnek.

12:27
Folyamatosan nő a kórházban lévők száma

Müller Cecília elmondta, hogy 103-an haltak meg a járványban, és ez egy nagyon aggasztó szám. Nagyon nehezen tudunk a 100-as szám alá menni. A harmadik hullámban súlyosabban zajlik a betegség lefolyása, mivel egyre többen vannak kórházban - tette hozzá. Napok óta konstansan nő a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma - mondta Müller Cecília.

12:25
Zajlik a harmadik hullám

Müller Cecília arról beszélt, hogy nemzetközi szinten is nagyon nagy számokat látni a járvány kapcsán, 111 millióan fertőződtek meg, és 2,5 millióan haltak meg. 62,5 millió ember már meggyógyult - tette hozzá. Itthon a járvány harmadik szakasza zajlik, egy magasabb szintről indul a harmadik hullám - mondta az országos tisztifőorvos.

12:22
Két kocsmát zártak be fél évre

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy a vendéglátóhelyeken 3 személy tartózkodott jogellenesen. Két esetben zártak be vendéglátóhelyet ideiglenesen. Acsán egy sörözőben nem viseltek maszkot és alkoholt fogyasztottak, ezért hat hónapra bezárták az üzletet. Kengyelben hasonló eset történt, ott is bezárásról döntöttek. 359 személy szegte meg hétfőn a kijárási tilalmat.

12:20
137-en nem viselték megfelelően a maszkot

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy hétfőn 137 személlyel szemben intézkedtek a maszkhasználat megszegése miatt. A bevásárlóközpontokban 27-en szegték meg a maszkviselési szabályt.

12:18
A Magyarországon elérhető vakcinák mindegyike biztonságos

A háziorvosok hetente frissülő listából dolgoznak, de mindenki türelmét kérte György István. Az idősek és a krónikus betegek oltása most prioritást élvez - tette hozzá. A Magyarországon elérhető vakcinák mindegyike biztonságos, és ez igaz a keleti vakcinákra is.

12:17
800 ezer felett lehet jövő hétre a beoltottak száma

György István arról is beszélt, hogy összesen 365 ezer ember oltására elegendő vakcinával olthatnak a héten, így a jövő héten már 800 ezer felett lehet az oltottak száma. Továbbra is mindenki regisztráljon az oltásra! - tette hozzá.

12:15
52 ezer embernek elegendő Pfizer-vakcina érkezett

52 ezer ember oltására elegendő Pfizer-vakcina érkezett kedden, és ebből a kórházi oltópontokon oltanak majd. 66 kórházi oltóponton fognak dolgozni - ismertette György István. Folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

12:13
Hatalmas lépést tehetünk

György István elmondta, hogy most zajlik a regisztrált legidősebbek és a 18-59 év közötti korosztály krónikus betegeinek oltása. Az e heti oltási terv szerint folytatódik ennek a két csoportnak az oltása - tette hozzá. A következő napokban hatalmas lépést lehet tenni a kínai vakcinával - mondta György. A vakcina a háziorvosokhoz kerül. Minden háziorvos 55 embert tud beoltani a kínai vakcinával - hangsúlyozta az államtitkár.

12:11
275 ezer ember kaphat kínai vakcinát

György István szerint jó döntés volt, hogy más országokból vásároltunk vakcinákat. 275 ezer embert tudnak a kínai vakcinából beoltani ezen a héten - tette hozzá. Az egészségügyi dolgozók és a bentlakásos intézményekben az oltási kampány lezárult már. Aki eddig nem kért oltást, ezután is megteheti - mondta az államtitkár.

12:09
Verjük az uniós átlagot átoltottságból

György István, az oltási központ vezetője elmondta, hogy már több mint 457 ezren kaptak oltást, és 206 ezren a második oltást is megkapták. Az uniós átlag felett vagyunk az oltottságot tekintve - tette hozzá. A védőoltásoknak a harmadik hullám miatt még nagyobb szerepe van - mondta György. 

12