Mit, miért tesz a kormány? címmel ma 10.30-ra hirdette meg a kormány szokásos heti sajtótájékoztatóját, a Kormányinfót a Miniszterelnökség, amelyet ezúttal is Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartanak.

11:50
Vége a Kormányinfónak, hamarosan összefoglaló

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

11:49
Így segítettük Szlovákiát

Eddig lélegeztetőgépekkel segítettük Szlovákiát - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

11:48
Ezért nem tudunk itthon orosz vakcinát előállítani

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy kapacitáshiány miatt nem tudnak orosz vakcinát előállítani Magyarországon.Éppen ezért jön létre Debrecenben egy nemzeti oltóanyaggyár".

11:45
Minden adatot nyilvánosságra hoznak

Minden közérdekű adatot nyilvánosságra fog hozni az illetékes hatóság az orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatban - mondta Gulyás.

11:42
Nem lehet a vakcinákból politikai kérdést csinálni

Egy bűncselekménynek a sértettje Kósa Lajos - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Jó lenne, ha a vakcinából nem csinálnánk politikai kérdést - jelentette ki a miniszter.

11:40
Egyelőre nem csúsznak az orosz szállítmányok

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy Moszkva februártól áprilisig vállalt szállítást. Egyelőre nincsen mit számon kérni az oroszokon. A jelenlegi helyzetben az az oltás a biztos, amit már be is adtak - tette hozzá.

11:37
Az egészségügy lesz a 2022-es büdzsé nagy nyertese

2022-ben az egészségügy újabb jelentős forrásokat kap majd, ők lesznek a legnagyobb nyertesei a büdzsének.

11:36
Ma egy személy 1,2 embert betegít meg

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egy beteg ma 1,2 személyt betegíthet meg, és ezt az értéket 1 alá kéne vinni.

11:33
Óraátállítás: Egységes uniós döntést szeretne Gulyás

Az óraátállítás kapcsán uniós döntést vár Gulyás. Itt jó lenne egy egységes döntés - tette hozzá.

11:32
Ennyi embert tudnának beoltani egy hétvége alatt

Hétvégén egymillió embert tudna beoltani az ország, de ehhez sajnos most nincs elegendő vakcina - mondta kérdésre Gulyás. Ahol hosszú sorok alakultak ki az oltópontokon, ott az ok az volt, hogy sokan érthető okból sokkal hamarabb érkeztek - tette hozzá. Mindenkit arra kért, hogy ne órákkal korábban érkezzen.

11:30
Gulyás: Az EU jobban tenné, ha partnereket keresne

Az EU számára az lenne a legjobb, ha partnereket keresne az unión kívül, ha minél több szövetségesünk lenne - mondta a miniszter. Az ENSZ különféle szervei jogilag megalapozatlan véleményeket szoktak hozni, így ez Izrael esetében is igaz - mondta Gulyás. Ha pontos információkat kap Wiliam Burns, a CIA új igazgatója, akkor nem fog hülyeségeket beszélni"- mondta egy másik kérdésre Gulyás.

11:27
Még csak hét országban ratifikálták az uniós mentőcsomagot

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy ha hatályba lép az uniós mentőalap, akkor lesznek elérhetőek a források. Eddig csak hét országban ratifikálták azt - tette hozzá.

11:25
Így változhat az oltási igazolvány státusza

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy ha lesz uniós szintű szabályozás a védettségi igazolvány kapcsán, akkor más országok hasonló okmányai is érvényesek lesznek Magyarországon.

11:22
2015 óta nem volt ekkora migrációs nyomás

Az NNK minden egyes beérkező oltóanyagot bevizsgál - mondta egy másik kérdésre Gulyás. A déli határral kapcsolatban azt mondta, hogy évek óta nem volt ekkora migrációs nyomás, és már a 2015-ös helyzetet idézi. A határvédelmet a kormány biztosítja - tette hozzá.

11:20
A kormány kész tárgyalni az önkormányzatokkal

Ahol működési nehézségek vannak az önkormányzatokban, ott a kormány kész segíteni - mondta egy kérdésre Gulyás. Ahol jelentős tartalékok vannak, ott azt fel lehet használni - tette hozzá.

11:17
Magánpraxisban nem lehet majd koronavírus elleni vakcinát kapni

Magánintézményekben nem lehet majd koronavírus-járvány ellen oltani, mert az állam le fogja foglalni az esetleges szabad készleteket - mondta Gulyás Gergely.

11:16
Zajlanak a tárgyalások az ügyeleti díjakkal kapcsolatban

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ügyeleti díjakkal kapcsolatban az országos kórházigazgató tárgyal majd az egyes részterületekkel. Összességében a jelenlegi helyzet semmilyen veszélyt nem jelent az egészségügyi ellátásra - tette hozzá.

11:13
Akiknek van oltási igazolványuk, azoknak nem kell karanténba menniük

Március 1-től kezdik el kézbesíteni a védelmet igazoló kártyákat - mondta Gulyás. Akinek van ilyen kártyája, annak esetében a karanténszabályokat mellőzni kell - tette hozzá. Közölte, még nincsen semmilyen konkrét döntés a védettséget igazoló kártyával kapcsolatban.

11:11
Ezen a területen enyhítene elsőként Gulyás

A kijárási korlátozást kell elsőként enyhíteni - mondta Gulyás.

11:08
Ezen a területen lehet enyhítés

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy minden szakember véleménye szerint a következő időszakban gyorsulni fog a fertőzés Magyarországon. Bízik benne, hogy mivel a legveszélyeztetettebb korosztály már be van oltva, így a halálozások területén jobb adatok lehetnek. A nyitás területén a szolgáltatóipar az első körbe tartozik majd".

12