Pénteken is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs.

12:10
Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

12:09
Gyorsan változik a járvány dinamikája

Müller Cecília elmondta, hogy az AstraZeneca-vakcina esetében azon gondolkoznak, hogy módosítsák a beadási határidőket, és ezt meg is teszik a jövőben. Nagyon gyorsan változik a járvány dinamikája, ezért két hétnél tovább senki nem lát - mondta egy másik kérdésre. Hosszabb távra nem lehet érdemben nyilatkozni.

12:07
Több fiatalt érint a betegség

Müller Cecília elmondta, hogy közösségi terjedés jellemző most országosan. A legtöbb fertőzöttet Budapesten, Debrecenben és Szegeden regisztrálták. Területi és életkori tendenciák nem leírhatók. Több fiatalt érint a fertőzés, mint korábban - mondta Müller Cecília. 

12:05
Aki regisztrált, az húsvétra megkaphatja az első védőoltását

Müller Cecília továbbra is arra kért mindenkit, hogy oltakozzon. Fel fogják gyorsítani ezt a folyamatot. Aki regisztrált, az húsvétra megkaphatja az első védőoltását - mondta a szakember.

12:04
A mutánsok ellen is jó a védőoltás

A brit mutáns esetében hosszabban zajlik a betegség, tovább tart a köhögés és a láz is - mondta Müller Cecília. Mindezek miatt tovább tart a vírus ürítése is - tette hozzá. A védőoltások a mutáns vírusokkal szemben is védenek.

12:02
418 főnél mutatták ki a brit mutánst

A brit mutáns esetében február 25-ig 418 főnél mutatták ki ezt a variánst. 34 főnél egyéb variánsokat mutattak ki, míg a cseh mutánst 9 főnél mutatták ki - mondta Müller Cecília.

12:01
Megjelent a dél-afrikai mutáns Magyarországon

Müller Cecília elmondta, hogy egy dél-afrikai mutánst sikerült kimutatniuk itthon. Erről a variánsról már bizton kijelenthető, hogy itt van. Ez a mutáns nehezebben kezelhető és ellenállóbb, így korábban megbetegedett személyeket is fertőz. Közölte, hogy a fertőződött személy olyan munkatárssal érintkezett, aki Zambiában járt.

11:59
Már az első oltás után van védettség

Müller Cecília elmondta, hogy az oltóanyagok mindegyikénél mérnek már védettséget az első adag beadását követően. Mindez pedig elég ahhoz, hogy a halálos kimenetelt az adott személy elkerülje - tette hozzá.

11:58
Újabb jelentős mennyiségű vakcina érkezett

Müller Cecília közölte, hogy tegnap 74 440 AstraZeneca, míg Modernából több mint 40 ezer érkezett. Kínából újabb 500 ezer adag vakcina érkezik. Nem hallottak olyan praxisról, ahol nem sikerült megszólítani az oltakozókat, és ebben nagy érdeme van a háziorvosoknak - tette hozzá. Csak az egyéni és közösségi védelem vezet ki minket a járványból.

11:56
A kórházak terheltsége is nagyot nőtt

Müller Cecília arról is beszélt, hogy jelentősen nőtt az egészségügyi intézmények terheltésge. Az új típusú vírus sok esetben súlyosabb lefolyást ad a betegségnek - tette hozzá. Akit megszólítanak, éljen a védőoltás lehetőségével - mondta a szakember. Nagyon nagy munkát végeznek a szakemberek az oltópontokon.

11:54
Erőteljesen fertőz a mutáns vírus

A meghaltak számának csökkentésében nagy szerepe van a védőoltásoknak - mondta Müller Cecília. Sokkal erőteljesebben fertőz a mutáns vírus - tette hozzá.

11:52
Müller Cecília: Roppant nehéz helyzetben vagyunk

Roppant nehéz helyzetben van Magyarország, és dinamikusan nő az új fertőzöttek száma. Exponenciálisan nőnek az adatok, és nagy valószínűséggel a mutáns vírusoknak nagy szerepük van - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint nagyon szigorúan be kell tartani az alapvető higiéniás szabályokat - tette hozzá.

11:50
Több mint 6 ezer új házi karantén

62 rendőri intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt - mondta Kiss Róbert. 6271 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában - mondta a rendőr alezredes.

11:49
Egy 56 fős házibulit számoltak fel a rendőrök

Budapest 7. kerületében három helyszínen tartottak házibulit, 55 külföldit és egy magyart jelentettek fel - mondta Kiss Róbert. Továbbra is tilos gyűlést szervezni - tette hozzá.

11:47
Két kocsmát zártak be fél évre

Két vendéglátóhelyet zártak be. Az egyiket Kispesten, ahol szeszesitalt fogyasztottak egy kocsmában. A másik eset Zsanán történt, ahol két vendég fogyasztott szeszesitalt. Mindkét helyet hat hónapra zárták be. 422 személy szegte meg a kijárási tilalmat - mondta Kiss Róbert.

11:45
130-an nem viselték megfelelően a maszkot

130 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat csütörtökön - mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy 14 személy szegte meg a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön és a várókban.

11:44
Megkezdődött az utazási szabályok szigorítása

Az Operatív Törzs megkezdte az utazási szabályok szigorításának előkészítését. A döntésekről később tájékoztatnak.

11:43
Kezdődik

Kezdődik az Operatív Törzs tájékoztatója.

10:57
Orbán Viktor: Szigorúbb utazási szabályokra van szükség

A következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma, éppen ezért kellett készültséget elrendelni a kórházakban - minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. A kormányfő a Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy az unióval lekötött vakcinák az előrejelzettnél is lassabban jönnek, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk.

10:56
Márciusban újabb félmillió kínai vakcina érkezik Magyarországra

Újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik Magyarországra márciusban -jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közösségi oldalán, miután telefonon tárgyalt Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszterrel. Szijjártó Péter azt írta, hogy Wang Wentao tavaly óta tölti be a kereskedelmi miniszteri posztot Kínában, és elmondása szerint ő volt az első európai kereskedelemért is felelős miniszter, akivel felvette a kapcsolatot.

12