Kedden is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs.

12:41
Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

12:39
Ebben az esetben nem adják be az oltást

Akit akut megbetegedés gyötör, annál nem végzik el a védőoltás beadását. Mindenki, aki ilyen helyzetbe kerül, az értesítse az oltópontot, vagy a háziorvost, hogy így kapjanak új időpontot, és egy másik személyt előre lehessen venni az oltási soron. Nincs még kellő mennyiségű tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy egy beoltott képes-e fertőzni.

12:37
Most gyorsulhat az oltások beadása

Müller Cecília türelmet kért mindenkitől, aki még oltásra vár, és mindenkit bizonyosan hívni fognak. Most sokkal nagyobb mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, mint korábban.

12:36
Nagyon kedvezőtlen tendencia

A fertőzések számának a felfutását követően sajnos szinte párhuzamosan futnak fel a halálozási számok - mondta Müller Cecília. Minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot kell elérni – tette hozzá.

12:33
Újabb reménykeltő vakcina jöhet

A Johnson és Johnson és a Jansen-vakcinával kapcsolatban az uniós gyógyszerügynökség jóváhagyására várnak - mondta Müller. Az USA-ban beoltott betegek esetében 86 százalékos védettséget adott a súlyos fertőzésekkel szemben az érintett vakcina, 74 százalékban pedig megelőzte a tünetes esetek kialakulását. Ez a vakcina is rendkívül reménykeltő.

12:31
Újabb információk az AstraZeneca-oltásról

Minden igyekezetünk azt szolgálja, hogy minél nagyobb számban beoltassuk a lakosságot - mondta az országos tisztifőorvos. Az AstraZeneca-vakcináról azt mondta, hogy az első dózis beadását követően 14 nappal jelentős mennyiségű ellenanyag fejlődik ki a szervezetben, és a 35. napot követően eléri a vakcina a 73 százalékos hatékonyságot. A 80 év feletti korosztályban 3 hét után már 80 százalék feletti hatékonyságot mértek az AstraZeneca esetében.

12:29
Már 5 esetben mutatták ki a dél-afrikai mutánst

A brit mutáns okozza a mostani felfutást. A dél-afrikai mutánst már 5 esetben azonosították - mondta Müller. Ezek mind, mind arról tájékoztatnak minket, hogy egyre több fertőzöttre kell számítani.

12:27
Valamennyi oltóanyag megvéd minket a súlyos lefolyástól

A járvány harmadik hullámában a legelső szempont, hogy a súlyos esetek számát csökkentsék. 6000 fölött van a kórházban ápoltak száma - mondta Müller. 541-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok legyenek elegek, hogyha meghívást kapunk az oltásra, akkor ne hezitáljunk, mert valamennyi oltóanyag megvéd minket a súlyos lefolyástól.

12:26
Mindenki a bizonyítékokon alapuló információknak higgyen

Bele kell-e nyugodni, hogy ilyen sokan meghalnak? Müller szerint nem, mert itt van már a vakcina, amivel meg lehet előzni a fatális eseteket. Mindenki a bizonyítékokon alapuló információknak higgyen - tette hozzá. Az oltások felgyorsításának a lényege, hogy mindenkit megmentsenek a halálos kimeneteltől. 114 660 adag Pfizer-vakcina érkezett.

12:24
16 éves a legfiatalabb áldozat

Óriási tempóban halad előre a járvány itthon és Európában is - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a 130 áldozat között volt olyan, akinél nagyon gyorsan zajlott le a betegség. Sajnos meghalt egy 16 éves fiatal is, neki is volt egy súlyos alapbetegsége - tette hozzá.

12:22
Ennyi karantént rendeltek el

12 432 ellenőrzés volt a karanténoknál, 6473 hatósági házi karantént rendeltek el - mondta Kiss Róbert.

12:21
21 emberre csaptak le egy magánrendezvényen

Több mint 300-an szegték meg a kijárási tilalmat hétfőn. Kiss Róbert elmondta, hogy Budapesten egy étteremben 21 emberrel szemben intézkedtek, mert nem viseltek maszkot, és megszegték a rendezvénytilalmat is. Helyszíni bírságot szabtak ki, és feljelentéseket tettek.

12:20
100-an szegték meg a maszkviselési szabályokat

100-an szegték meg a maszkviselési szabályokat hétfőn – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy a vendéglátóhelyek esetében nem kellett hétfőn intézkedni.

12:18
Új utazási rendelkezések

Kiss Róbert elmondta, hogy új rendelkezések léptek életbe a külföldi utazások esetében, főleg az üzleti célokat tekintve. Minden beérkező ember automatikusan hatósági házi karanténba kerül. Kivételt az uniós utak és az Egyesült Királyságba képező utak képeznek. Az is mentesül a karantén alól, aki az USA-ból, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Izrael, Indonézia, Kore, Szingapur, Törökország és Ukrajna felől érkezik.

12:15
Köszönet minden oltási résztvevőnek!

György István köszönetet mondott minden résztvevőnek, aki részt vesz az oltások lebonyolításában.

12:14
Több mint félmillió embert olthatnak be a héten

György István elmondta, hogy aki nem jelenik meg az oltásokon, az nem tudja megkapni azt, nem törlik a regisztráltak listájáról, de csak később lesz lehetősége vakcinát választani. Harmadik feladat, hogy folytatódnak a második körös oltások, az utóbbi esetben 50 ezer körüli oltás lesz - mondta az államtitkár. A mostani oltási héten tehát több mint 520 ezer embert fognak beoltani.

12:12
Hatalmas oltási akció lesz a hétvégén

A következő napokban tehermentesítik a háziorvosokat, így AstraZeneca-vakcinából nem kell oltaniuk. Az utóbbi vakcinákat a kórházi oltópontokra szállítják, és egy nagyobb akció keretében oltják a 60 év alatti krónikus betegeket. Ez a 74 ezer fő SMS-t fog kapni. 102 kórházban zajlik majd az oltási akció - tette hozzá.

12:10
Folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása

A regisztráltak arányában biztosítják a vakcinákat a háziorvosoknak a mostani héten. A regisztrált idősek mellett folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása - mondta György. Az utóbbi területen AstraZeneca-vakcinát alkalmaznak - tette hozzá.

12:09
Itt a pontos heti oltási terv

A következő napokban első feladat a regisztrált idősek oltása, és erre 3-féle vakcinát tudnak felhasználni – mondta György. 45 főt tudnak majd a háziorvosok körzetenként beoltani a kínai vakcinából, valamint 30 Moderna-vakcinát is kiosztanak háziorvosonként. A még kimaradt 22 idősotthonba is visznek vakcinákat – ismertette György István. Van még 10 800 adag Moderna-vakcina, amit a szociális otthonokban használnak. A 110 ezer Pfizer-vakcinát pedig mától szállítják ki az oltópontokra.

12:06
250 ezer kínai vakcinát kapnak a héten a háziorvosok

Kevesebb vakcinát fognak majd tartalékolni - hangsúlyozta György. A következő egy hét oltási terve e szerint alakul. A ma érkezett Pfizer- és a kínai vakcinát is kiosztják. 250 ezer kínai vakcinát kapnak a héten a háziorvosok - mondta György. A heti oltási terv nem azt jelenti, hogy egy héten mennyit oltunk, jellemzően szerdán és csütörtökön tudják a háziorvosok beadni az oltásokat, így egy oltási hét szerdától szerdáig tart.

12