Pénteken is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs. 

12:16
Véget ért a tájékoztató

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:14
Új csúcslaboratórium épül

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy hazánk járványügyi biztonságát egy új csúcslaboratóriummal bővítik. Egy új laboratórium épül majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén. Egy korszerű, és egyben csúcstechnológiát alkalmaznak majd - tette hozzá. 

12:11
Járóbetegek is kaphatnak majd favirapivirt

Müller Cecília elmondta, hogy a favirapivir járóbeteg-ellátásban is alkalmazásra kerül. 

12:09
Nagyot nőtt az oltakozási kedv

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az oltakozási kedv is jelentősen növekedett az elmúlt hónapokban, mára már 42 százalékra nőtt. 

12:07
Mindenki pontosan és felkészülten érkezzen az oltópontokra!

Müller Cecília kérte, hogy az oltópontokra mindenki pontosan és felkészülten érkezzen. A közvetlen érintkezést és a várótermi ücsörgést mindenki kerülje. 

12:05
Rendben zajlik a regisztrált idősek oltása

Ha az aktív fertőzötteket nem izolálják, akkor ők továbbadják a betegséget - mondta Müller. A higiénés szabályok betartásával és a védelem kialakításával lehet javítani a helyzeten. A regisztrált idősek oltása rendben zajlik - tette hozzá. Annak ellenére, hogy nagyon nagy számban kerültek beoltásra, 1,5 millió emberről beszélünk, így most is zajlik az oltás. 

12:02
A legfontosabb cél, hogy kevesebb új fertőzött legyen

Müller Cecília elmondta, hogy az egész világon emelkedik a fertőzések száma, és az európai országok több mint felében egy erőteljes növekedés van. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a legfontosabb célja a szigorításoknak, hogy csökkenjen az új fertőzöttek száma. A vírus különböző variánsai nagy kihívást jelentenek - mondta Müller. Sokkal erőteljesebb és nagyobb számú fertőzést tud okozni a mutáns. 

11:58
Ennyien szegték meg a szabályokat

Gál Kristóf elmondta, hogy 261 ember szegte meg a maszkviselési szabályokat. 436 emberrel szemben intézkedtek a kijárási szabályok megszegése miatt.

11:57
Nincs változás a kollégiumok működésében

Nincs változás a kollégiumok működésében, és nem biztosítanak lakhatást csak a speciális esetekre - mondta Maruzsa Zoltán. 

11:55
Az érettségit megtartják

Az érettségire való felkészülés tovább folyik, tehát lesz érettségi - mondta Maruzsa Zoltán. A középiskolai felvételiket természetesen lezárják, és szerencsés lenne a szóbeliket az online térbe tenni - tette hozzá. Nem szükségszerű, hogy ezek elmaradjanak. 

11:54
Nem lesz gyermekfelügyelet

Április 7-én szeretnénk újraindítani az oktatást - mondta Maruzsa Zoltán. A köznevelési államtitkár elmondta, hogy sem az óvodában, sem az iskolában nem szerveznek gyermekfelügyeletet, ennek oka, hogy hatékonyabb legyen a védelem. Az étkeztetés elvitelre és kiszállításra tudják megoldani. 

11:52
Hamarosan jönnek az új szabályok

Hamarosan megjelenik a részletes információ az új szabályokról. 

11:51
A 74 ezer AstraZeneca-oltást nem adják be, csak később

György István elmondta, hogy az SMS-kiértesítés esetében sorra kerülő oltások most felfüggesztésre kerülnek. Ezt később beoltják majd, ez 74 ezer AstraZeneca-oltást érint.  A hétvégén 400 ezer oltást adnak majd be. 

11:49
77 ezer oltást adtak be tegnap

György István, az oltási munkacsoport vezetője közölte, több dezinformáció látott napvilágot. Ennek ellenére az oltási program jól halad, mivel már több mint 850 ezer ember kapta meg az első oltását. Az unióban a harmadik helyen állunk - tette hozzá. Mintegy 77 ezer oltást adtak be tegnap. 

11:47
Kezdődik

Kezdődik. 

11:12
Orbán Viktor: Zárni kellett, hogy húsvétkor nyithassunk

Ez a harmadik hullám még a másodiknál is erősebb lesz, ezért döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban és az óvodákban digitális oktatásra állnak át, de a bölcsődéket egyelőre nem kell bezárni - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak. A szolgáltatások közül azok az üzletek, amelyek az élethez kellenek, így például az élelmiszerboltok és a barkácsboltok, nyitva lesznek, de mindenki másnak zárnia kell, viszont a virágárusok a hétfői nőnapra kivételt kapnak - közölte a kormányfő. Lesz elég ember és eszköz, hogy a kórházban ápoltakat ellássák. 

 

11:06
A védőoltás életet ment

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekszünk bekapcsolni az oltásba. Emellett változott egyes vakcinák alkalmazása is: a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZenecát a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be, és ezentúl 60 év felett is alkalmazni lehet. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a honlapon! A védőoltás életet ment.

11:00
6389 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon

862 953 fő már megkapta az oltást az eddig regisztrált 2,9 millió emberből. 6389 új fertőzöttet azonosítottak.143 ember meghalt, és 6867 ember van jelenleg kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen, és a kórházban ápoltak száma felmehet 20 ezerre is - ismertette a kormányfő. Minden erőforrást mozgósít a kormány, lesz elég ágy, lélegeztetőgép és ember is. A magánegészségügyben dolgozókat is mozgósíthatják.

11