Orbán Viktor a Vasárnapi Újságnak nyilatkozik. 

08:02
Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

08:02
Így szerezhetjük vissza a szabadságunkat

Ha összefogunk, akkor vissza fogjuk szerezni a szabadságunkat 2021-ben is - zárta a szavait a kormányfő. 

08:01
Orbán Viktor: Most is a szabadságunk forog kockán, mert egy sunyi ellenséggel küszködünk

Orbán Viktor szólt arról is, hogy március 15-e közel áll a szívéhez. Mindig is a kommunizmussla szembeni ellenállás napja volt ez a nap - tette hozzá. Ennek a napnak a hagyománya nélkül nem lehetett volna végrehajtani a rendszerváltást - mondta a kormányfő. Nem haltak meg hiába az aradi 13-ak - tette hozzá. Március 15-ének van egy sajátos íze. Most is a szabadságunk forog kockán, mert egy sunyi ellenséggel küszködünk - mondta Orbán Viktor. 

07:58
Védenek az itthon elérhető vakcinák

Az oltásellenes kampányt be kell fejezni, és az eszement orvosoknak is abba kell hagynia az oltásellenes kampányt - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a mutánsok okozzák  a mostani helyzetet, mert a vírus is folyamatosan védekezik. A jövő nagy kérdése, hogy a jövőben megszülető mutánsokkal szemben védeni fognak-e a vakcinák. A Magyarországon elérhető ötfajta vakcinák minden eddig megismert mutációval szemben megvédenek. Ha ebből indulunk ki, akkor már csak néhány hetet kell kibírni - tette hozzá. 

07:55
Orbán Viktor: Nem kerülhetünk mégegyszer ilyen helyzetbe

Orbán Viktor közölte, hogy az oltásellenes orvosok ellenére is meg kell kapnia az embereknek az oltásokat. Hosszabb távon is gondolkozni kell, hogy ne kerüljünk még egyszer ilyen helyzetbe, tehát, ha újraindítottunk, akkor ne kerüljünk még egyszer ilyen helyzetbe - mondta a kormányfő. Mostanra sikerült saját alapanyaggyárakat létrehozni, most pedig egy vakcinagyárat felépíteni. A mi tudósaink is haladnak a magyar vakcina kifejlesztésével - tette hozzá. A kormányfő szerint újabb járványok is kitörhetnek. Gyártókapacitást kell felépíteni, hogy elegendő vakcinát tudjunk gyártani, és egy év múlva önellátó lesz Magyarország vakcinában. Izraelben is lesz egy magyar érdekeltségű vakcinagyár.  

07:51
Orbán Viktor: Több százan meghaltak volna, ha nem oltottunk volna keleti vakcinákkal

Ha tudnánk venni bármilyen vakcinát drágábban, mint a kínai vakcina, akkor azt megvennénk - mondta Orbán Viktor. Az erdőkertesi botrányról azt mondta a kormányfő, egyszerre kell küzdeni a baloldallal és a járvánnyal. Amikor emberek élete forog kockán, akkor morálisan vállalhatatlan mélypont, hogy egyesek politikát csinálnak - mondta a kormányfő. Több százan meghaltak volna, ha nem oltottunk volna keleti vakcinákkal - mondta a kormányfő. 

07:49
Nagy a gond Brüsszelben

Orbán Viktor szólt arról is, hogy azért hozták nyílvánosságra a keleti vakcinaszerződéseket, mert Brüsszel azt nem teszi meg a nyugatiak esetében. Gyakran van úgy, hogy a szerződésekben szerepel olyan adat, amit nem lehet egyébként nyilvánosságra hozni.Most két vita van Brüsszelben: mit rontottak el a bürokraták, nekik a szerződésekkel kellene bizonyítani, hogy jól tárgyaltak. A másik vita pedig a pénzről van szó - mondta a kormányfő. Ha többet kértek volna a nyugati vakcinákért, akkor azt is kifizettük volna - tette hozzá. Ezek a viták gyakran pénzügyi viták - mondta a kormányfő.  A brüsszeli bürokraták a szerződések nyílvánosságának a híján nem tudják megvédeni magukat. 

07:45
Orbán Viktor: Ha nem rendeltünk volna keleti vakcinát, akkor nagy bajban lennénk

Az Astrazeneca is levelet írt, hogy néhány százezerrel kevesebb vakcinát küld majd - ismertette a kormányffő. Aki nem rendelt keleti vakconát, az nem tud mit csinálni. Igaza van az osztrák kancellárnak, mert valami nem stimmel. Orbán Viktor elmondta, hogy nem lakosságarányosan osztják el a vakcinákat. Ha nem rendeltünk volna keleti vakcinát, akkor nagy bajban lennénk. 

07:44
Orbán Viktor: Ezt elszúrták

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az egész világon a legjobban fertőzött terület az Európai Unió, mindez pedig azt jelenti, hogy a világ lakosságnak 5,5 százaléka EU-s, míg az áldozatok 20 százaléka innen származik. Az oltásokat tekintve Izrael is jóval előrébb tart, és a britek is - tette hozzá. Az átlagos átoltottság 7 százalék alatt van az unióban, tehát itt valami nincs rednben. 

Ezt elszúrták - mondta a kormányfő.

07:41
Nem jó tanácsadó a türelmetlenség

Orbán Viktor szólt arról is, hogy most csak olyan vakcinával oltanak, amiből kétszer kell kapni. Ezért is van raktáron vakcna, és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az sunyi módon hazudik. A járványügyi szakembereink komoly emberek, és nem bocsátkoznak semmilyen kalandba, és ők is részt vesznek a szakmai vitákban a vakcinák beadása körüli vitákban. Bármennyire is türelmetlenek vagyunk, ezért hallgatni kell a szakemberekre. 

07:39
Orbán Viktor: Nagyon nehéz hét előtt állunk

Orbán Viktor szólt arról is, hogy minden támadás dacára a magyar egészségügyben mindent megtesznek. Nagyon neház hét előtt állunk - tette hozzá. A kormányfő szerint egy sunyi hazugság arra hivatkozni, hogy mennyi vakcina van raktáron. A beérkezett szállítmányt megvizsgálják, és utána rögtön eloltják. Ami raktáron van, az azért van raktáron, mert a második adagot nem adják be. 

07:37
Több ágyunk van, mint bárkinek Európában

Az Operatív Törzs döntése értelmében a később regisztráló időseket előrébb veszik a sorban. Egyelőre nem kell külföldi segítség, több ágyunk van mint bárkinek Európában, és a legtöbb lélegeztető készülék is. A rezidensek is készültségbe helyezték magukat. 

07:35
Nagyon sok 60 év feletti regisztrált

Orbán Viktor közölte, hogy a harmadik hullám erősebb mint a második. Két dolgot kell figyelnünk: a folyamatosan emelkedő esetszámokat, és a vakcinákat. Most úgy látszik, hogy 3 millió felett van a regisztráltak száma, és az újonnan regsiztráltak között nagy arányban vannak a 60 év felettiek. 

07:34
Orbán Viktor: Mindenki regisztráljon

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy lehet tartani a napi 63 ezres oltási adatot. Három dolog kell a tempóhoz: legyen aki beadja, elegen regisztráljanak, és kell vakcina. Megrendeltünk 13 millió embernek elég nyugati vakcinát, és rendeltünk 3,5 millió ember számára elég kleti vakcinát. Az orosz és kínai időben, míg az unió által szétosztott vakcinák nem érkeznek, vagy lassan érkeznek.

07:07
Újabb álhír a kínai Sinopharm-vakcináról

A kínai vakcina ellen indított baloldali és nemzetközi politikai támadás újabb állomása az a „hír", hogy az Egyesült Arab Emírségekben probléma adódott a Sinopharm vakcinájával - írta közösségi oldalán Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

07:06
Brüsszel megint elkésett egy vakcina engedélyezésével, és megint rossz szerződést kötött

Magyarországon jelenleg öt koronavírus elleni vakcina elérhető,a legtöbb az Európai Unióban. Ezek a következők: az amerikai-német Pfizer/BioNTech, az amerikai Moderna, a brit-svéd AstraZeneca, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyaga. Főleg az úgynevezett „keleti" vakcináknak köszönhetően Magyarország átoltottság területén a második az Európai Unióban, míg világszinten a 12. Csütörtökön pedig Brüsszel - ismét késéssel - engedélyezte az amerikai Johnson & Johnson európai leányvállalata, a Janssen vakcináját. Magyarország ebből 4,3 milliót rendelt, mivel ebből egy adag kell, ez 4,3 millió ember számára elég. A szállítások áprilisban kezdődnek, de Brüsszel ezt a szerződést is elrontotta, a Johnson & Johnson már be is jelentette, hogy nem tudja teljesíteni a második negyedéves szállításokat.

07:05
Kormányfői interjú

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság - című műsorának nyilatkozik. 

11