Hétfőn is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs. 

12:09
Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:09
Egész Európa küszködik

Senki sem érezheti magát biztonságban a vírus terjedésétől, mindenki kűszködik Európában - mondta a szakember. Müller Cecília közölte, hogy rendkívül intenzíven terjed a járvány. Nyílvánvalóan egyre nő a védettség, de nincsen 100 százalékos védettség. 

12:07
Nekik is be kell tartaniuk a szabályokat

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy azon idősek, akik már a második védőoltást is megkapták, azok vegyék figyelembe, hogy 100 százalékos védettséget semmilyen oltást nem ad. Gondolni kell azokra, akik nem védettek még, és minden szabályt be kell tartani. 

12:04
Egyre több a fiatal áldozat

Minden nap vannak fiatalok az áldozatok között - mondta Müller. Az idősek aránya folyamatosan csökken a betegek között. Életveszélyes, ha nem egy háztartásba tartozók összeverődnek maszk nélkül - mondta a szakember. A hétvégén is volt példa arra, hogy sokan összeverődtek - tette hozzá. Ne zsúfolt helyekre menjünk - hangsúlyozta a szakember. 

12:02
100 százalékban a brit mutáns van jelen

A szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga igazolja, hogy 100 százalékban a brit mutáns van jelen - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy országos átlagban a koronavírus örökítőanyaga stagnál, de vannak olyan települések, ahol enyhe emelkedés van. Salgótarján, Budapest agglomerációja, Szeged, Székesfehérvár esetében van enyhe növekedés - tette hozzá. 

12:00
Itt is nagyon fontos a konzultáció

A kismamák és a szoptató édesanyák is konzultáljanak az orvosaikkal, ők tudják meghatározni a kockázati szinteket az oltással kapcsolatban - mondta Müller Cecília. Ha időpontot kapnak az oltási pontra, akkor vigyenek igazolást, vagy kiskönyvet magukkal. A második és harmadik trimeszterben ajánlják a védőoltást.

11:57
Itt dolgoznak a honvédség oltóbuszai

Müller Cecília elmondta, hogy a honvédségi oltóbuszok segítségével is zajlik a vakcináció. A Nógrád megyei Nőtincs településen oltottak először - tette hozzá. Itt is szükséges a regsiztráció - mondta az országos tisztifőorvos. Vagy négy, vagy öt busz fog oltani mindennap Nógrád megyében. Nagyrészt kis településeken - mondta a szakember. A következő napokban is Nógrád megyeében oltanak majd. 

11:55
Minden iskolai, óvodai, és bölcsődei dolgozó regisztráljon

Müller Cecília elmondta, hogy 250 ezer adag Szputnyik V vakcinát szabadítottak fel hétfőn. Ez egy korábban beszállított adag, rendben van, felhasználható. Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok - tette hozzá.  Az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltása következik. Éppen ezért mindegyikük regisztráljon ma éjfélig. 

11:53
Müller: Az idővel futunk versenyt

Az oltások rendben zajlanak, már több mint 1,9 millió ember kapta meg legalább az első védőoltást - mondta Müller Cecília. Az idővel futunk versenyt, így akit megszólítanak, az oltassa be magát. Az első oltást követően is egy jelentős védettség alakul ki - tette hozzá. 

11:52
Már 56 ezer doboz favipiravirt rendeltek

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a favipiravir életet menthet, ha idejében adják. Éppen ezért a gyógyszert a háziorvosok is felírhatják, és egy újabb lépéssel mindenki rendelheti már. Müller közölte, hogy mára már közel 56 ezer dobozt rendeltek belőle. 

11:50
Nagyon fontos az egyéni felelősség

Müller Cecília elmondta, hogy mindenáron el kell kerülni a fertőzést, mivel senki sem tudja, hogy nála, hogyan zajlik le a betegség, ráadásul tovább is tudja adni a vírust. Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség kérdése - tette hozzá. Most is nagy fegyelmezettség kell, mert ha nem fertőződünk meg, akkor az egészségügyet sem terheljük. 

11:48
13 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma

Müller Cecília elmondta, hogy egy hét alatt a korábbi héthez képest 13 százalékkal nőtt az új fertőzések száma, és ezzel párhuzamosan nő az aktív fertőzöttek száma is. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy nagyon sokan vannak kórházban. Rendkívül leterheltek a kórházak - tette hozzá. 

11:46
556 büntetőeljárás indult

17 292 hatósági házi karanténtt rendeltek el a hétvégén. A határátkelőkön zökkenőmentesen lehet közlekedni. Tavaly óta 556 büntetőeljárás indult a járványüggyel kapcsolatban, és ebben 112 személyt hallgattak ki. 

11:45
1481 ember szegte meg a kijárási tilalmat

Kiss Róbert szólt arról is, hogy a hétvégén egy vendéglátóüzletet zártak be ideiglenesen. 1481 személy szegte meg a kijárási tilalmat a hétvégén - tette hozzá. A korridorokon 251 intézkedés volt. 

11:43
Közel 2000-en nem viseltek maszkot

Kiss Róbert elmondta 1898-an szegték meg a maszkviselési szabályokat a hétvégén. 

11:42
Április 8-ig érvényben maradnak a mostani intézkedések

Április 8-ig meghosszabbították a mostani védelmi intézkedéseket - jelentette be Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy a kormány az Operatív Törzs javaslatára döntött így. A határokon is megmarad a határellenőrzés. 

11:11
Orbán Viktor üzent a pedagógusoknak az oltással kapcsolatban - videó
11:04
7263 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában

7263 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 641 124 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 189 többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 20 161 főre emelkedett. 

11:00
1 millió 920 ezer ember kapta már meg az oltást Magyarországon

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 920 347 fő a beoltottak száma, ebből 689 392 fő már a második oltását is megkapta. 

11