Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra számol be a legújabb kormányzati döntésekről. 

11:59
Véget ért a Kormányinfó, jön az összefoglaló

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:58
Így szabadabban működhetnek az egyetemek

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy szabadabb és hatékonyabb működést biztosít az egyetemek számára az alapítványi forma. Több egyetem szenátusa döntött az alapítványi működés mellett. Aki kérte, ott megtörtént, aki nem kérte, ott nem történt meg - tette hozzá.  

11:55
Hajléktalankórház: Nem csinált semmit a főváros

Gulyás Gergely a Szabolcs utcai hajléktalankórházról azt mondta, hogy a főváros nem gondoskodott az intézmény máshová való helyezéséről. A főpolgármester másokat hibáztatott, de a kormány döntése értelmében június 30-ig nem kell kiköltöznie senkinek. Egy lerobbant épületben való ellátás a hajléktalanok ellátását sem segíti. A főváros vezetését nem segíti, hogy 10 hónappal való korábbi értesítést követően nem tettek semmit - mondta Gulyás. A főpolgármester lelkesen küzd a kormánnyal szemben. 

11:52
Ekkor térhetünk vissza a normális élethez

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a normális élethez való visszatérés esetében nehéz pontos dátumot mondani, de azok a szolgáltatások, amiket megszoktunk, azok május végével, június elejével visszaállhatnak. 

11:48
Tavaly öt százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma

2020-ban 5 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma 2019-hez képest. Ez a szám is alacsonyabb, mint a 2017-es adat - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

11:47
1827 embert ápolnak intenzív osztályon

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az orvosok jelentős része is úgy gondolja, hogy a sajtónak nem kell kamerákkal ugrándoznia a kórházakban, ezzel ő is egyetért. 1827 embert ápolnak intenzív osztályon - mondta egy másik kérdésre. 

11:45
Egy nagy regisztrációs kampány indul majd

A kormány nem teheti kötelezővé az oltást - mondta egy másik kérdésre. Csak az egészségügyben lehetett volna kötelezővé tenni, de a kormány azt sem tette meg, pedig erre lett volna jogszabályi lehetőség. Ha valóban most lezárnák a regisztrációt, akkor több oltóanyag lenne a hónap végére, mint ahány ember oltást kapott. Egy nagy regisztrációs kampány lesz majd a következő időszakban neves emberek szereplésével - mondta a miniszter. 

11:43
Gulyás: Ez a vicc kategóriája

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a vicc kategóriájába tartozik, hogy a foci-EB és a mostani lépések között összefüggés van.  

11:39
Leterheltek a háziorvosok

Nyilvánvalóan nagyon nehéz helyzetben vannak a háziorvosok - mondta egy kérdésre Gulyás, de mind az önkormányzatok, mind a kormány mindent megtesz, hogy segítse őket. Nagy feladatot jelent az oltások beadása. 

11:38
267 fertőzött egészségügyi dolgozó van

267 fertőzött egészségügyi dolgozó van jelenleg az országban - mondta egy kérdésre Gulyás. Arról nincs adat, hogy közülük mennyien kaptak oltást. 

11:37
Nem változik az itthoni tesztelési gyakorlat

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy még nem találkozott olyan emberrel, akinek komoly problémát okozott volna a regisztráció. Közel ötmillió tesztet végeztek el az országban, ha a protokoll szerint gyorsan tesztelni kell, akkor tesztelünk, nem lesz változás - mondta egy másik kérdésre. 

11:34
Elitegyetem jön Budapestre

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Fudan Egyetem budapesti campusának megnyitását nem lehet a diákvárossal szemben értelmezni. Az a döntés, hogy a világ egyik elitegyeteme Budapestre jön, az nem áll szemben a diákvárossal - tette hozzá. 

11:33
Gulyás: Támogatni kell a kerékpárosokat, de nem kell üldözni az autósokat

Budapesten 2019 óta több dugó, több szemét és több hajléktalan van - mondta kérdésre Gulyás. Egyensúlyt kéne találni a kerékpárhasználat és az autós közlekedés között. Támogatni kell a kerékpárosokat, de nem kell üldözni az autósokat - mondta a miniszter. A KRESZ-módosításra Révész Máriusz tesz majd javaslatot. 

11:31
Jobban állhatunk, mint az uniós átlag

Gulyás szerint az idei növekedési várakozások a nyitási feltételektől függhetnek, különösen a szolgáltató szektortól. Magyarország lényegesen jobban fog állni, mint a többi EU-s tagállam, mert kétszer olyan gyorsan oltunk - tette hozzá. 

11:30
Gulyás: Erről az ellenzéknek kell elszámolnia

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy szomorú az ellenzék járvány alatti viselkedése. Reméli, hogy másfél hónap múlva túlleszünk ezen a járványon, és még egy év van a választásokig, így akkor mindenki elmondhatja a véleményét - mondta Gulyás. Nagyon felelőtlennek nevezte az ellenzék oltásellenes kampányát, és erről nekik kell elszámolniuk. 

11:27
Felhasználhatóak lesznek a SZÉP-kártyán lévő pénzek

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy minden egyes ország különböző szempontok alapján jelenti a koronavírus-áldozatokat, ezért a többlethalálozást kell nézni. A SZÉP-kártyán lévő pénzek nem fognak lejárni, így bármikor szabadon lehet majd használni - tette hozzá. 

11:25
Az oltás sokkal jobb, mint a betegség

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy minden vakcina jól vizsgázik. Ezrelékekben mérhető azok száma, akik oltást kaptak és később meghaltak a koronavírus miatt. Az oltás nem jelent 100 százalékos védettséget, hasonlóan az influenza elleni oltáshoz, de így is sokkal nagyobb védettséget ad, mintha nem lenne oltás. 

11:21
Gulyás: Senkinek nem kell félnie a vakcináktól

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy senkinek nem kell félnie a magyar hatóságok által engedélyezett vakcináktól. Az AstraZeneca körüli harcok inkább üzleti küzdelmek - tette hozzá. 

11:18
"Kell egy demokratikus, a jogállami értékeket elfogadó európai jobboldal"

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy kell egy demokratikus, a jogállami értékeket elfogadó európai jobboldal. A kormányfő egy ilyen jobboldal létrehozását szeretné elérni. Ebben a hónapban négymillió fölé jutunk az oltások tekintetében - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

11:15
Gulyás: Súlyos jogállamisági botrány a Petry-ügy

A Petry-ügyről Gulyás azt mondta, hogy az felháborító. Elsősorban Németországnak kell választ adnia arra, hogy egy jogállamról beszélünk-e, vagy nem. A 20. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, és nem akarjuk, hogy ez megismétlődjön. Semmilyen gyűlöletre nem hívott fel a kapusedző véleménye, egyébként is egyetért Gulyás az ott leírtakkal. Ha nem egy vicc lenne a 7-es cikk szerinti eljárás, akkor ez pont egy olyan ügy lenne, ami alapján eljárás indulhatna - tette hozzá. A migrációról elmondott véleménye is elfogadott dolog. 

12