Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

07:58
Vége az interjúnak, hamarosan jön az összefoglaló

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

07:57
5000 milliárd forint a gazdaság újraindítására

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a teraszok kinyitása egy szimbolikus dolog lesz. 2021-22-ben 5000 milliárd forintot fordítunk a gazdaság újraindítására. Mindenki vissza tudja szerezni a munkahelyét, vagy újat tud kapni - tette hozzá. Több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt. Most esélyt látok, hogy mindenki talpra tud állni - mondta a kormányfő. Volt olyan kerület, az I. kerület, ami megduplázta a teraszok díját. Most eltöröltük a teraszdíjat - mondta a kormányfő. Áprilisban és májusban is lesz bértámogatás, automatikusan utalják majd ezt. 

07:54
Orbán Viktor: Magyarországon egyszerre kell a multinacionális profitéhség és a baloldal hataloméhsége ellen küzdeni

Magyarországon egyszerre kell a multinacionális profitéhség és a baloldal hataloméhsége ellen küzdeni. Minél több elemből van összerakva egy kormány, akkor könnyen megrepedhet az egység - mondta Orbán Viktor. Mi teljes egységben tudunk dolgozni a KDNP-vel. 

07:53
"Ha sikeresek leszünk a következő hat hétben, akkor kint leszünk a vízből"

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nyugatiaknál és máshol a vita arról szól, hogyan segítsünk jobban, míg itthon a baloldal arról beszél, hogyan lehet jobban ártani a kormánynak. Le vagyok sújtva, amit a baloldaltól látok, és még mindig a parlament előtt van az a határozati javaslat, miszerint ne oltsunk keleti vakcinával. Ha sikeresek leszünk a következő hat hétben, akkor kint leszünk a vízből - ismertette a kormányfő.  

07:51
Orbán Viktor: A hataloméhségét nem tudja legyűrni a baloldal

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan baloldalt még nem látott sehol, ami a válsághoz vezet, elbizonytalanodáshoz vezet az emberek körében. Most nem egy kormány működik, hanem egy válságkezelő operatív törzs. A hataloméhségét nem tudja legyűrni a baloldal, és úgy viselkedik, amire sehol nincs példa Európában. 

Eszement dolgokat tapasztalunk, és nagyon nehéz sérelmeket okozó tónus nélkül beszélni a dolgokról. Ez nem egy egészséges dolog - tette hozzá. Én visszatartom a képviselőimet, hogy lépjünk fel az oltásellenes politikával szemben - ismertette a kormányfő. Inkább védekezzünk ehelyett - tette hozzá. 

07:48
"Ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához"

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legnagyobb közbizalom az orvos iránt volt mindig is. Ilyen tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra épül az oltási program - tette hozzá. Ők rendelkeznek a legjobb terepismerettel, és ők ismerik legjobban az embereket - mondta a kormányfő. Ez egy logisztikai művelet, de mélyen ember is, itt nem zsák krumplikat kell feldobálni a platóra - tette hozzá. Ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához. 

07:46
Orbán Viktor: Aki azt hiszi, hogy valaki védett maradhat oltás nélkül, az téved

Már több mint 4,2 millió ember regisztrált - mondta a kormányfő. Azt hiszik emberek, hogy lesz egy olyan helyzet, amikor a társadalom 60-70 százalékét beoltották, és őt nem kell beoltani. Két lehetőség van, vagy beoltatja magát valaki, vagy nem. Aki azt hiszi, hogy valaki védett maradhat oltás nélkül, az téved - mondta a kormányfő. Az oltás életet ment, mert a megbetegedés halált is okozhat - tette hozzá. 

07:44
A 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak, akit el tudtak érni. Akit a vírus halálosan megbetegíthet, azokat beoltottuk már - tette hozzá. 

07:42
Orbán Viktor: Marad a regisztráció

A cél, hogy pótoljuk a kieső vakcinákat, és erre jó esélyünk van - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, május végére, június elejére kint vagyunk a vízből. A miniszterelnök szólt arról is, hogy nem fogadják meg a baloldal tanácsát a regisztráció eltörléséről. Tudni kell, hogy kik akarnak oltást, és ez alapján lehet megmondani, hogy hová mennyi oltóanyag kell - tette hozzá. Ez a második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelet. 

07:41
"A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát"

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Európában nálunk van a legtöbb átoltott ember. A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát - mondta a kormányfő. Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, ezért egy szokatlan lépésre kellett szánni magunkat, és olyan vizsgálatok lesznek a Janssen vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében - mondta a kormányfő. Látni akarjuk, mi történik ott. 

07:39
Már több mint 3,1 millió embert oltottak be

A várthoz képest kevesebb tanár jelentkezett az oltásra. A beoltottak száma 3,145 millió, és több mint 1,3 millióan kaptak második oltást. 245 ember halt meg, 9459 ember van kórházban - ismertette a kormányfő. 1117 ember van lélegeztetőgépen - tette hozzá. 

07:38
Orbán Viktor: Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, ahhoz most ezt a lépést meg kellett tenni

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nemzeti konzultáció alapján is az jött ki, hogy az iskolák bezárása nehéz döntés volt, és újraindítani is nehéz. A bölcsődék esetében jól látszott, hogy ott jelentősen nőtt a gyerekeket bevivők száma. Összesen két gyermek van lélegeztetőgépen, és 27 gyerek van kórházban. Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, ahhoz most ezt a lépést meg kellett tenni - mondta a kormányfő. Az alsó 4 osztályban nincsen osztálybontás - tette hozzá. A szülőknek megvan a lehetőségük, hogy ne menjenek a gyerekek iskolába, az igazgatók döntenek majd. 

07:35
Többen lesznek a védettek, mint akik nem

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban csak az alsó tagozatosok mennek hétfőtől iskolába. Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma eléri az 50 százalékot, és pillanatokon belül át is lépjük ezt a választóvonalat. Tehát többen lesznek védettek, mint azok, akik nem - tette hozzá. 

07:31
Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú. 

07:08
Minden vakcina hatékony

Múlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban az Európai Unióban - közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Az a cél, hogy minél többen oltassák be magukat, és ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kijelentette: NINCS ÉRDEMI KÜLÖNBSÉG AZ EGYES VAKCINÁK HATÉKONYSÁGÁBAN, MINDEGYIK MAGYARORSZÁGON HASZNÁLT OLTÓANYAG HATÁSOS ÉS VÉDELMET BIZTOSÍT, ÉS A JÁRVÁNY LEGYŐZÉSÉNEK NINCS MÁS ESZKÖZE, MINT AZ OLTÁS. Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani - jelezte Gulyás Gergely.

07:08
Itt vannak az új védelmi intézkedések

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítjaa jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. 

07:07
Kormányfői interjú

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

11