Hétfőn is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs.

12:00
Véget ért

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:59
Müller: A legfontosabb, hogy most tegyük védetté magunkat

Müller Cecília szólt arról is, hogy az összes vakcinát a világon veszélyhelyzeti körülmények között engedélyezték. Éppen ezért lehet, hogy mindegyik védőoltásból kell majd egy harmadik oltás. Pontosan ez a helyzet a kullancs elleni védőoltás esetében. A koronavírus elleni vakcinák esetében is több kérdés még nem dőlt el. A legfontosabb, hogy most tegyük védetté magunkat - mondta. 

11:56
"Nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi antitestet mérünk"

Müller Cecília arról is beszélt, hogy mindenki bízzon a gyártók és a független laboratóriumok vizsgálataiban. Mindegyik hazai alkalmazott vakcina hatékony és biztonságos - tette hozzá. Nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi antitestet mérünk, hanem most kell védetté tenni magunkat - mondta Müller Cecília. 

11:54
Ezzel nagyon óvatosnak kell lenni

Müller Cecília elmondta, hogy az oltást követen az ellenanyagszint mérése semmiképpen nem pontos. A semlegesítő ellenanyagok vizsgálata lehetne pontosabb, de a sejtes immunitást nem méri. Egy-egy paraméter vizsgálata nem teheti az információt teljessé. 

11:51
Alacsony volt az utolsó körben az oktatói dolgozók részvétele

A harmadik oltási kampányban csak az oktatói dolgozók 32 százaléka jelent meg. A behívott 210 ezer pedagógusból 153 ezer ember kapott oltást. Összességében 200 ezer pedagógus van beoltva soron kívül. 

11:49
Csak egészséges gyermek menjen intézménybe

Csak egészséges gyermeket engedjenek el óvodába, iskolába - mondta Müller Cecília. Mindezek mellett minden higiéniás szabályt tartsanak be az érintett intézmények. A pedagógusok soron kívüli beoltását befejezték a hatóságok. 

11:47
A túlnyomó többség jogkövető

Már 4,280 millió ember regisztrált - mondta Müller Cecília. A védelmi intézkedéseket a túlnyomó többség betartotta, mert ha nem így lenne, akkor már most látszódnának a rossz adatok - tette hozzá. 

11:45
Csökkenő nyomás az egészségügyön

Kicsit csökkent az egészségügyre nehezedő nyomás, de még mindig sokan vannak kórházban - mondta Müller Cecília. Minden egészségügyi dolgozónak megköszönte a munkáját. Sajnos 197 beteg meghalt, a haláluk idején koronavírus-pozitív személyek voltak - ismertette Müller. Minden olyan személyt feljegyeznek, akik a haláluk idején pozitívak voltak. 

11:43
Müller Cecília: Javulnak a járványügyi adatok

Müller Cecília szólt arról is, hogy minden oltópont működik. A honvédségi oltóbuszok Tolna megye kisebb településein dolgoznak - tette hozzá. Ennek következtében javulnak a járványügyi adatok - mondta a szakember. 

11:41
Több százezer oltás érkezik a héten

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy már minden harmadik ember kapott már legalább egy adag védőoltást. Az egyéni védelmet csak a vakcina felvétele biztosítja, míg a közösségi védelmet az, hogy minél többen felveszik az oltást - tette hozzá. 34 ezer Moderna-vakcina érkezett hétfőn, kedden pedig 288 040 adag Pfizer, és még a héten orosz és kínai oltóanyagok érkeznek. 

11:39
Itt vannak a legfőbb kihágások

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy Visegrádon egy kalandparkban két vendéget találtak, ezért eljárás indult a cég ellen. Pénteken a Békés megyei Szarvason egy kocsmát fél évre ideiglenes bezártak, mert többen ott fogyasztottak. 2974 ember szegte meg a hétvégén a kijárási tilalmat - mondta a rendőr alezredes. A ferencvárosi Nehru-parkban egy 14 fős csapatra csaptak le a rendőrök, míg Pestszentlőrincen egy 12 fős rendezvényre csaptak le - mondta Kiss Róbert. 

11:36
1911 ember nem viselt maszkot

Kiss Róbert közölte, hogy a hétvégén 1911 ember nem viselt maszkot. 

11:35
Kezdődik

Kezdődik. 

11:11
2680 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

2680 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 197 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 25 381 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 458 212 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 269 595 fő. 8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1052-en vannak lélegeztetőgépen.

11:04
3 266 425 fő a beoltottak száma Magyarországon

Folyamatosan zajlik az oltás, 3 266 425 fő a beoltottak száma, közülük 1 391 381 fő már a második oltását is megkapta.

11:00
Kinyitottak az iskolák és az óvodák

Hétfőn újabb mérföldkőhöz érkezett Magyarország, hiszen a rendkívül sikeres oltási kampánynak köszönhetően az általános iskolák alsó tagozatában tanulók és az óvodások is visszatérhettek az intézményekbe.Ahhoz, hogy a lehető legbiztonságosabban történjen a nyitás, az épületeket fertőtlenítették, a pedagógusokat hetekkel ezelőtt előrevették az oltási tervben, illetve ismét kötelező lett a lázmérés. 

11