Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

08:00
Véget ért az interjú

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

07:59
Orbán Viktor: Elismerés a rendőröknek

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az emberek nem elnyomó szervezetet látnak a rendőrségben, hanem a rend őrét. Ha nincs egy világos rend, akkor nincs szabadság - tette hozzá. A rendőrség helye az emberek fejében a tiszteletre méltó foglalkozások között van, a válság idején sok időt töltöttem velük. Egyszerre kellett a migránsokkal szemben védekezniük, valamint szigorúbb határrendészeti intézkedéseket tenniük a járvány miatt. A közrend nem bomlott fel a mostani járványhelyzetben sem - mondta Orbán Viktor. Az orvosok és az ápolók mellett a rendőröket is meg kell említeni. 

07:56
Orbán Viktor: Most előre kell nézni

Orbán Viktor elmondta, hogy a pénteki brüsszeli megbeszéléseken nincs miről tárgyalni, mivel a pénzügyi kérdések rendezve vannak. Az Unió jövőjét érintő kérdések ennél sokkal fontosabbak - tette hozzá. Szeretném látni, hogyan készül fel az Unió egy hasonló járványhelyzetre, és hogyan alakul az új amerikai adminisztrációval való kapcsolat, és nem szorul-e be az Unió Kína és az USA közé. 

A vezetésnek is megvan a maga szabályrendszere - tette hozzá. Most előre kell nézni. 

07:54
A gazdaság újraindításának a költségvetése

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a jövőben is egy-egy rendelettel kell módosítani a költségvetést, mivel gyorsan változnak a dolgok. A 2021-es módosított és a 2022-es költségvetés is a gazdaság újraindításáról szól.  

Megindítottunk hatalmas lakásfelújítási programot, több százmilliárd forint jutott a vállalkozásoknak, sok minden megindult.

07:51
Rengeteg érdek van a vakcinák körül

Orbán Viktor szólt arról is, hogy túl sok érdek van a háttérben a vakcinák körül. A gyógyszergyárak érdeke is közbeszól, így sok esetben nem lehet tudni, hogy pénz vagy szakmaiság van a vakcinák körüli vitákban. Politikai vita is kialakult a vakcinák körül, de Magyarország ebből kimaradt - mondta a kormányfő. Csak jó és rossz vakcina van, nem keleti és nyugati - tette hozzá. Ha életről van szó, akkor nem szabadna politikát csinálni belőle. Németországban is egyre többen teszik félre a politikát. Most azért állunk jól az oltásokkal, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen, vagy mit ne tegyen.  

07:48
Orbán Viktor: Több tiszteletet az embereknek

Orbán Viktor közölte, hogy az emberben van egy rossz érzés, amikor a halottak számával vívnak politikai csatát. Több tiszteletet az embereknek, épp elég nagy baj, ha egy ember is meghal - tette hozzá. Valahogy mégiscsak beszélni kell erről, de több méltósággal kéne tenni. Nem szívesen veszek részt a halálozási statisztikákról szóló vitákban. 

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország egy tartható pozícióban van a halálozásokat tekintve az utolsó békeévhez képest. Itthon nem tesznek különbséget aközött, hogy Covidban halt meg, vagy Coviddal halt meg valaki. 

07:45
A kormánynak cselekvőképesnek kell lennie

Orbán Viktor a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy az ország cselekvőképességét fenn kell tartani, a kormánynak cselekvőképesnek kell maradnia, mivel a járványhelyzet nem múlt el. Jól döntöttünk, hogy beadtuk ezt az indítványt - tette hozzá. Látható, hogy lépésről lépésre újraindítjuk az országot, de a kormánynak akcióképesnek kell lennie. 

07:44
Oltani fogják a 16-18 év közöttieket

Orbán Viktor arról is beszélt, hogyha minden magyart beoltottak, akkor a világból is érkezhetnek a magyarok oltásra. A 16-18 év közöttiek beolthatóak Pfizerrel, ezért annyi Pfizert kell elkülöníteni, ami elég ennek a korosztálynak. Az ő oltásuk rendjéről a következő napokban tesznek közzé információkat. Mi még nem vállaljuk, hogy a 12-16 év közöttieket lehet oltani - tette hozzá. 

07:42
Orbán Viktor: Továbbra is az oltás pártján kell lenni

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a felnőtt lakosság fele védett lesz a jövő hétre, de ennek ellenére további regisztráció kell. Most indult egy új internetes felület, hogy időpontot lehet kérni - tette hozzá. Továbbra is az oltás pártján kell lenni - mondta a kormányfő. Az oltásellenesek hangja erős, a teljes baloldal ide tartozik. 

Az oltásellenesség mostani formájában a vakcinák hatékonyságát vonják kétségbe. 

07:40
Az egy oltással rendelkezők között egy százalék a visszabetegedési arány

Messze 50 százalék fölött volt az iskolákba és óvodákba járó gyerekek aránya - mondta a kormányfő. Mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, és most is világossá tették, hogy az egy oltással rendelkezők között egy százalék a visszabetegedési arány - ismertette Orbán Viktor. 

07:39
Ez történik 4 millió oltott felett

A jövő hét közepén meglesz a 4 millió is. Orbán Viktor elmondta, hogy a következő lépés az lesz, hogy a szolgáltatások széles köre megnyílik a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt. Megnyílnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, és kinyitnak az éttermek belső helyiségei is. 

07:37
"Rám is vár egy korsó sör a teraszomon"

Rám is vár egy korsó sör a teraszomon, mert ez az egy év nehezen kibírható volt, rosszkedvünk tele egy év óta tart - mondta Orbán Viktor. A kijárási tilalom 11-kor kezdődik szombattól - tette hozzá.  

07:36
Orbán: A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy a WHO vezetőjével izgalmas beszélgetést folytatott. Az érdekelte, hogy lesz-e még egyszer ilyen vírus. A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé - tette hozzá. 

07:30
Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú. 

07:10
Orbán Viktor az Operatív Törzs ülésén kezdte a napot - képek

A miniszterelnök az Operatív Törzs ülésén vett részt péntek reggel, erről töltött fel fényképeket a közösségimédia-oldalára. 

07:09
Orbán Viktor: Három és félmillió honfitársunk beoltva

Három és félmillió honfitársunk beoltva. Újraindítjuk Magyarországot - írta közösségimédia-oldalára feltöltött videójához Orbán Viktor miniszterelnök. 

07:09
Kormányfői interjú

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

11