Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ad tájékoztatást.

12:22
Vége a Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:21
Eddig is szabadon lehetett dönteni

A magyar titkosszolgálati szervek kötelesek az ország érdekeit védeni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Eddig is mindenki eldönthette, hogy a neki felkínált vakcinát elfogadja-e, most annyiban van választási lehetőség, hogy online lehet az oltásra időpontot foglalni - mondta egy másik kérdésre. Április második felétől kaptak a diplomaták oltásokat, valamint az amerikai, kínai és orosz nagykövetség munkatársai kaptak oltást, mert onnan érkezett vakcina. 

12:17
Itt a nagy különbség

Az érdemi védettség nem az első és a második oltás között, hanem az első oltást követően jön létre - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

12:15
Május 1-től regisztrálhatnak az itt élő külföldiek

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy május 1-től a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak oltásra. 

12:10
Ebben konszenzus volt

Konszenzus volta szakmai szervezetek között, hogy ne legyen idén szóbeli érettségi - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

12:08
A Költségvetési Tanács szerint is alkalmas az államadósság csökkentésére a büdzsé

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az oltást követően mind a megbetgedések, mind a kórházba kerülési számok jelentősen csökkennek. Szólt arról is, hogy a Költségvetési Tanács szerint is alkalmas az államadósság csökkentésére a büdzsé. 

12:04
Több tízezren regisztrálnak naponta

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy mindenki oltassa be magát, könnyebb lenne, ha pártpolitikai viták nélkül lehetne ezt megtenni. Minél többen regisztrálnak, annál hamarabb lesz társadalmi védettség - tette hozzá. Naponta egyébként több tízezren regisztrálnak. 

12:03
Ez a legnagyobb garancia a negyedik hullám ellen

Gulyás kérdésre azt mondta, nem csoda, hogy a nyitást követően voltak tömegjelenetek, de mindenki tartsa be a szabályokat. A legnagyobb garancia a negyedik hullám ellen az oltások felvétele - tette hozzá. 

11:59
Eddig a pontig nem lesz migráció Magyarországon

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a járvány egyik negatív következménye a határok lezárása volt, de a migráció emiatt megállt. Mi mindig is elutasítottuk, és állami hatáskörbe rendeltük a migrációt. Amíg a jelenlegi kormány van hatalmon, addig bizonyos országokból nincsen migráció - tette hozzá. A menekültügyi egyezményeket betartjuk, de az első biztonságos országban kell menedéket biztosítani. 

11:57
A baloldal felel ezekért a döntésekért

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a választásoknak tétje van, a józsefvárosiak a baloldalt bízták meg a vezetéssel, így a kerület baloldali vezetése viseli a döntések felelősségét, így az újabb drogközpont megnyitásáért. Közös érdek, hogy minél jobban vezesse a kerületet, de ez a példa is mutatja, hogy van hová fejlődni - tette hozzá. 

11:53
Nagy lehetőség

A kínai-magyar légi selyemút három fél között jött létre - mondta kérdésre Szentkirályi Alexandra. Nagyon fontos gazdasági lehetőségeket jelent ez a megállapodás - tette hozzá. 

11:49
Ekkor nem kell karanténba vonulni

Védettségi igazolvánnyal karanténkötelezettség nélkül lehet majd jönni az országba, ha meglesz a 4 millió beoltott - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

11:48
Az egynapos sebészeti ellátások május 3-tól indulhatnak újra

A szűrővizsgálatok mától mindenki számára elérhetőek, és az egynapos sebészeti ellátások május 3-tól indulhatnak újra - mondta kérdésre Gulyás. 

11:45
Az Operatív Törzsnek kell vakcinagazdálkodási tervet készítenie

A legfőbb cél, hogy olyan emberek legyenek zárt térben, akik védettek - mondta kérdésre Gulyás. Mindenki oltassa be magát, és akkor meglehet az 5 milliós határ - tette hozzá. Az Operatív Törzsnek kell vakcinagazdálkodási tervet készítenie - mondta egy másik kérdésre. A jelenlegi adatok szerint akár egy-másfél évig adhatnak védettséget a vakcinák - tette hozzá.  

11:42
Nyilvános lesz a Fudan Egyetemmel kötött megállapodás

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a világon mindenütt nagyon magas a lélegeztetőgépre kerülők körében a halálozási arány. Meg kell találni a minél jobb orvosi protokollt. Közzéteszi a kabinet a Fudan Egyetemmel kötött megállapodást, és a magyar és a kínai állam közösen hoz létre egy alapítványt. 

11:39
Minden vakcina hatékony és biztonságos

Az EESZT adatai alapján készült el a kormány által az oltások hatékonyságával kapcsolatos táblázat - mondta kérdésre Gulyás. Nem állapított meg a vakcinák között sorrendet a kormány által nyilvánosságra hozott táblázat - tette hozzá. Amikor az adatokat a kormány nyilvánosságra hozta, akkor azt a helyes következtetést vonta le, hogy valamennyi oltóanyag nem csupán ellenőrzött, hanem hatékony és biztonságos. 

11:37
Gulyás: Ha marad vakcina, akkor mindenkin segítünk

Először a Magyarországon élőket oltjuk be, és ha marad vakcina, akkor mindenkin segítünk - mondta kérdésre Gulyás. Szólt arról is, hogy egyelőre nincsen semmilyen döntés erről. 

11:34
Ekkor döntenek a nyári táborokról

Gulyás szólt arról is, hogy májusban tudnak dönteni a nyári táborokról. 

11:32
Autósüldözést folytatnak Karácsonyék

96-97 százalékban rendben halad a védettségi igazolvány kiadása, de most a 3-4 százalék is soknak számít ilyen nagy mennyiségű igazolvány esetében - mondta Gulyás. Kérdésre azt mondta, hogy Budapesten a korábbiakhoz képest is rosszabb a közlekedés, és ennek a legfőbb oka a főváros döntéseiből származik. Jó lenne, ha ez az autósüldözés véget érne. 

Ha minden főútvonalat lezárunk, akkor annak az autósokra nézve negatív hatása lesz. 

11:30
Ennyi védettségi igazolvány készült el eddig

4,176 millió védettségi igazolványt gyártottak eddig - mondta Gulyás. Körülbelül 600 ezer olyan igazolvány készült, akit azok kaptak, akik átestek a fertőzésen.  Minden technikai problémára megoldást keresnek a hatóságok - tette hozzá. Fontos, hogy valaki nem rögtön kapja meg az igazolványt, mert a védettség is csak később alakul ki. 

12