Pénteken is megtartja a szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs. 

11:59
Vége a tájékoztatónak

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:57
Mindenki menjen el a szűrővizsgálatokra

Müller Cecília ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy aki meghívást kap egy szűrővizsgálatra, az feltétlenül menjen el. 310 ezer meghívólevél megy majd ki a méhnyakrákszűrésre - tette hozzá. 

11:54
Több fontos dolog újraindult

2612 főre csökkent a kórházban ápoltak száma - mondta Müller Cecília. Éppen azért, mert kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, így el tudnak indulni a kórházakban a tervezett műtétek, folytatódnak a népegészségügyi szűrések is. 

11:52
Újabb kedvező hír érkezett

Nem zárult le a világjárvány, sőt a közvetlen környezetünkben sem ilyen kedvező a helyzet, mint nálunk. Müller Cecília elmondta, hogy országos szinten is csökken a szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag mennyisége. Csak Pécsett és Szekszárdon volt egy kicsi növekedés. 

11:49
Vissza egy természetes állapothoz

Müller Cecília elmondta, hogy lassan visszaérünk ahhoz a természetes állapothoz, ami a hazai közegészségügyi helyzetet jellemezte a járvány előtt. Sokan, sokat tesznek annak érdekében, hogy ez a helyzet megmaradjon. Most már a harmadik hullám vége felé megnövekszik ennek az értéke - tette hozzá. 

11:47
Túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén

Müller Cecília elmondta, hogy a járvány harmadik hullámának a nehezén túl vagyunk. A gyógyult betegek száma négyszerese az aktív fertőzötteknek - tette hozzá. 

11:46
Ennyien szegték meg a szabályokat

Kiss Róbert elmondta, hogy 434-en nem viseltek maszkot csütörtökön. 55 ember szegte meg a kijárási tilalmat - tette hozzá. A korridorokon 47 rendőri intézkedés volt. 1589 hatósági házi karantént rendeltek el. 

11:43
Már több mint 5 millióan regisztráltak

György István elmondta, hogy a Janssen-vakcinát az oltóbuszokon használják, de a háziorvosok is kapnak majd belőle. Az oltási munkacsoport vezetője közölte, hogy már több mint 5 millióan regisztráltak, és 81 százalékuk megkapta az oltást. Mindenki éljen a lehetőségekkel - tette hozzá. 

11:42
Itt a pontos oltási terv

Egyik oltóanyagot sem őrizgetjük, így mindenki a lehető leghamarabb megkaphatja az oltást - mondta György István. Aki orosz oltóanyagot szeretne, az minél előbb foglaljon időpontot. A Sinopharm-vakcina is elérhető még mindenki számára, a kínai oltóanyag minden kórházi oltóponton elérhető. Az AstraZeneca esetében is vannak szabad időpontok. 64 800 adag Moderna érkezett, de ezek jelentős részét második körös oltásra használják. 30 ezer ember kaphat Modernát első körben - mondta György István. 

11:40
Keddig érhető el a pfizeres időpontfoglalás

Rendben zajlik a 16-18 évesek oltása. Az oltásra regisztrált 95 ezer fiatal jelentős része foglalt időpontot. 144 ezer regisztrált is kapott SMS-t Pfizer-oltásra - mondta György István. Keddig érhető el a pfizeres időpontfoglalás. 

11:38
Éllovasok vagyunk Európában

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt mondta, hogy továbbra is éllovasok vagyunk Európában. Átléptük a 4,5 millió beoltottat. Az oltási program ütemes haladásának és a keleti vakcináknak köszönhetően mi már a 18 éven aluli fiatalokat is tudjuk oltani, míg máshol a 60 éven felüliek sincsenek beoltva.

11:36
Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató. 

11:34
Holnaptól szabadon lehet utazni Csehországba is

Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken hajnalban.

11:27
Minden kattintásvadász, oltásellenes cikk emberéletekbe kerül

"Nincs semmi értelme gyógyszertárban vásárolt antitestteszttel mérni az ellenanyagszintet az oltások után, ugyanis ezek a tesztek csupán egyetlen antitestet mérnek, azt sem pontosan, ami nem bizonyítja, hogy az egyén valójában védett-e a koronavírus ellen" – mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak. Hozzátette: a klinikán a laboratóriumokban folyamatosan vizsgálják az oltottaknál a védettséget, és az derült ki, hogy a Magyarországon használt oltások mindegyike megfelelő védelmet nyújt. 

11:21
Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik az Operatív Törzs tájékoztatója. 

11:13
Orbán Viktor: Legkorábban Magyarország térhet vissza a normális élethez

A további nagy nyitás ötmilliónál lesz esedékes – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.Már van annyi vakcina Magyarországon, hogy aki oltást akar, választhat. Szólt arról is, hogy a tömegrendezvényeken augusztus közepéig biztosan kötelező lesz a védettségi igazolvány használata.

11:11
4 483 598 embert oltottak be Magyarországon

A beoltottak száma 4 483 598 főre nőtt, közülük 2 626 857 fő már a második oltását is megkapta. Már több mint 5 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt.

MA IS FOLYTATÓDIK A REGISZTRÁLT ÉS IDŐPONTOT FOGLALT 16-18 ÉVESEK OLTÁSA A KÓRHÁZI OLTÓPONTOKON.

11:00
1190 az új fertőzöttek száma

1190 az új koronavírus-fertőzöttek száma (ez 23 százalékkal alacsonyabb a múlt hét azonos napjához képest), ezzel a járvány kezdete óta összesen 796 390 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 71 többségében idős, krónikus beteg halt meg, ezzel az áldozatok száma 29 041 főre emelkedett.

11