Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

08:01
Vége a kormányfői interjúnak

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

08:00
Ezzel minden megváltozik

Orbán Viktor szólt arról is, hogy minden megváltozik, ha van gyermek. Az élet minőségét is megváltoztatja. A helyzet sokat javult, de még mindig nem lehet azt mondani, hogy a gyermeket vállalók jobban járnának, mint a gyermek nélküliek - tette hozzá. 

07:58
Orbán Viktor: Ez lesz a fordulópont

Orbán Viktor szólt arról is, hogy ha nincs magyar gyereke, akkor nincs magyar jövő. A kormányfő szerint 2010 körül látszott, hogy a magyar fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyi megszületik. Ha jó gazdaságpolitikát és jó családpolitikát csinálunk, akkor Magyarországnak a népesedési egyensúlya helyre fog állni, de még nem tartunk itt - tette hozzá. A fordulópont akkor lesz, amikor azt tudjuk mondani, hogy aki gyermeket vállal, az anyagilag is jobban jár. 

07:55
Jó pozíciók

Ez egy jó kis költségvetés, olyasmire is vállalkozik a költségvetés, amire nem gondoltam volna - mondta a kormányfő. Lesz nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kétheti mennyiségének a kifizetése. Jut pénz a 25 éven aluliak adómentességére is - mondta a kormányfő. Mindebből az következik, hogy ez a költségvetés európai szinten is jobb gazdasági pozíciót ad nekünk, mint a válság előtt. Persze ehhez még nagyon sokat kell dolgozni - tette hozzá. Egy hét múlva állhat föl a gazdasági újraindítási operatív törzs. 

07:52
Nagyon jó hír érkezett a gazdaságból

Orbán Viktor a gazdaság helyzetéről azt mondta, hogy elértük azt a szintet a foglalkoztatottságban, mint a válság előtt. Arra számít, hogy a dolgozó emberek száma tovább nő. Ahhoz, hogy a munkavállalók dolgozni tudjanak, ahhoz az egészségügynek kellett jól teljesítenie. Most már csak 2600 ember van kórházban, míg lélegeztetőgépen 328-an vannak. 

Akit lehetett, meggyógyítottak, 608 ezer ember gyógyult meg ebből a betegségből - mondta a kormányfő. 

07:50
Hétfőtől regisztrálhat a világ magyarsága

Nem lehetetlen, hogy a hatmilliót is elérheti a beoltottak száma, de ez teljesen az embereken múlik - mondta Orbán Viktor. Van egy vakcinagazdálkodással foglalkozó munkacsoport, a szükséges rendeléseket leadtuk, az esetleges harmadik oltáshoz szükséges oltóanyag már a zsákban van - mondta a kormányfő. Hétfőtől arra bíztatják a világban élő magyarokat, hogy regisztráljanak - tette hozzá. 

07:48
A tömegrendezvényre nem lehet menni védettségi igazolvány nélkül

Magyarország a legkorábban térhet vissza a normális élethez, de a járvány ettől még van - mondta a kormányfő. Mindenki tartsa be a biztonságos élethez szükséges szabályokat. 4,4 millió kapta meg eddig az oltást, és már pünkösd környékén elérjük az 5 milliót. Akkor jelentjük majd be a legújabb könnyítéseket. Amit nem tudok bejelenteni, hogy a tömegrendezvényekre nem lehet védettségi igazolvány nélkül menni augusztusig. 

07:46
Orbán Viktor: Amit korábban abszurdnak láttam, most valósággá vált

Orbán Viktor szólt arról is, hogy összesen 944 ezer olyan regisztrált ember van, aki még nem vette fel az oltást. Ők minden bizonnyal Pfizerre várnak. Heti átlagban 150 ezer Pfizer-oltás jut. Mindezek mellett mindenfajta vakcina is van. Amit korábban abszurdnak láttam, most valósággá vált - tette hozzá. 

07:44
Le van maradva a Nyugat

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nyugat-európai országok legalább egy, vagy két hónappal vannak lemaradva. Ezzel szemben a 16-18 éveseket is oltják nálunk. 

07:42
Orbán Viktor: A bajban nem lehet számítani a baloldalra

A kormányfő közölte, hogy Karikó Katalin azt állította, hogy az általuk alkalmazott módszer révén gyorsabban lehet választ adni a koronavírus mutánsaira, és ez bizonyos nyugalmat adott. Orbán Viktor elmondta, hogy a baloldal esetében teljesen egyértelmű, hogy csúfosan leszerepeltek járványügyben, semmit sem segítettek, csak gátoltak. Több mint hiba volt kamuvideókat gyártani, és lebeszélni az embereket az oltásról. A bajban nem lehet számítani a baloldalra. 

07:40
Nagy magyar teljesítmény

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Karikó Katalin esetében is egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben. A ma élők közül a legismertebb magyar lett Karikó Katalin, és sok millió ember életét mentette meg a kutatásaival - tette hozzá. Olyan professzorasszonyunk van, aki ebben a világban a járvány kivédéshez szükséges védőoltásról mindent tud. 

07:37
Orbán Viktor: Magyar vagyok, ezért sohasem leszek elégedett

Orbán Viktor miniszterelnök a beszélgetés elején azt mondta, hogy magyar vagyok, ezért sohasem leszek elégedett az oltási számokkal. A versenyszellem a magyartól nem idegen, jól álljuk a versenyt, de ez egy speciális verseny - tette hozzá. Ez a verseny a magyar emberek életéért szól. 

Komoly veszteségeink is vannak, és az együttérzésnek is az első helyen kell maradnia. 

07:31
Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú

Hamarosan kezdődik. 

07:09
Orbán Viktor az Operatív Törzs ülésén
07:08
Mikor érjük el az ötmillió beoltottat? Mikor jöhetnek az újraindítás újabb lépései?

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, és az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak. A miniszter elmondta, terveik szerint minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

07:07
Kormányfői interjú

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

11