Hétfőn is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs. 

12:01
Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:01
Müller: Ezt nem lehet kijelenteni

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy nem jelentené ki, hogy lecsengett a harmadik hullám. Úgy látja, a védőoltásoknak köszönhetően sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát. Mindenki regisztráljon, és vegye fel a védőoltást. 

11:58
532 ember szegte meg a kijárási tilalmat

Egy dunaszigeti kiskocsmát zártak be a hétvégén, mert nem zárt be 23 órakor - mondta Kiss Róbert. 532 ember szegte meg a kijárási tilalmat a hétvégén. Budapesten a VI. kerületben egy magánlakáson 22 ember bulizott, ebből 8 külföldi állampolgár volt - tette hozzá. 

11:56
1435-en nem viseltek maszkot

Kiss Róbert a védőoltást igazoló applikációról azt mondta, hogy több mint 130 ezren töltötték le, egyelőre tesztüzemben működik. 1435-en nem viseltek maszkot a hétvégén - tette hozzá. 

11:54
Így készül a magyar oltóanyag

Müller Cecília szólt arról is, hogy tavaly januárban izolálták itthon a koronavírust, és folyamatosan haladnak a magyar szakemberek az oltóanyag kifejlesztésében. Egy olyan oltóanyagot akarnak kifejleszteni, ami a magyar emberek számára a leghatékonyabb - tette hozzá. Az oltóanyag hasonló lesz az agyvelőgyulladás és az influenza elleni oltáshoz - ismertette

11:51
Az egyik legfontosabb tényező a betegbiztonságban

Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországon már évtizedek óta nagyon magas szinten van a vakcinák készítése és ellenőrzése. Nagyon fontos szempont ez a betegbiztonság szempontjából is, hiszen a védőoltások az elsődleges megelőzés eszközei - tette hozzá. 

11:48
Felkészült Magyarország

Járványügyi biztonság tekintetében Magyarország az egyik legfelkészültebb ország - mondta Müller Cecília. Szólt arról is, hogy a hazai oltóanyaggyártás már 1936-ban megindult. 

11:44
Ezért fontos a mai nap

Müller Cecília részletesen ismertette, hogyan fejlesztették ki a fekete himlő elleni védőoltást

11:43
Mindkét adag oltást fel kell venni

Müller Cecília arról is beszélt, hogy nagyon fontos mindkét adag vakcina felvétele. Köszönetet mondott az oltópontok munkájának, a 16-18 éveseket is folyamatosan oltják. A mai nap a védőoltások előtti tisztelgés napja. 

11:41
Vakcinabőség van

Müller Cecília közölte, hogy a lakosság több mint 47 százaléka már beoltott.  Szerda estig lehet Pfizer-vakcinára időpontot foglalni. 

Hétfőn 38 400 Janssen-vakcina érkezik - tette hozzá. Vakcinabőség van, most már csak az egyénen múlik, él-e a védőoltás lehetőségével. 

11:39
A harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk

Müller Cecília elmondta, hogy egy ilyen járvány leküzdésében egy rendkívül fontos lépés az oltások felvétele. A járványügyi adatok kedvezőek - tette hozzá. A megbetegedések száma is jelentősen csökken - mondta az országos tisztifőorvos. Már több mint 4,5 szerese a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekhez képest. A harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk. 

11:37
2022 végétől termelhet a nemzeti oltóanyaggyár

2022 végétől termelhet a nemzeti oltóanyaggyár - mondta György. 

11:36
György: Nagy lehetőség a nemzetgazdaságnak

György László szerint az oltóanyaggyártás a nemzetgazdaságot is jelentősen erősíti.  Ez egy komoly lehetőség, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi ellátásba - tette hozzá. Az iparág 16 százalékot fordít kutatás-fejlesztésre.  A nemzeti oltóanyaggyár létesítése egy olyan ipari kultúrához vezet, ami magas béreket fizet és magas hozzáadott értékkel rendelkezik majd - mondta György. 

11:35
Patrióta gazdaságpolitika

György László, az ITM államtitkára közölte, hogy az oltás életet ment. Ezért is épül a debreceni oltóanyaggyár. A koronavírus-járvány Magyarországot igazolta, mivel 2010 óta patrióta gazdaságpolitikát folytat.  Éppen ezért kell hazai tulajdonú oltóanyaggyár, hogy a hazai szükségleteket biztosítsuk. 

11:32
100 nap múlva nagy dolog történik Debrecenben

100 nap múlva lerakják a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét - mondta György László. 1749-ben ezen a napon született Edward Jenner, a himlőoltás feltalálója - tette hozzá. 

11:05
426-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 38, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 426 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.Utoljára szeptember 9-én volt ennél kevesebb új fertőzött és október 25-én ennél kevesebb halálos áldozat Magyarországon. A kormányzati portálon azt írták: 798 573-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 213-ra, a gyógyultaké 630 976-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 138 384. Kórházban 2259 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

11:00
4 639 299 az oltottak száma

Folyamatosan zajlik az oltás,a beoltottak száma 4 639 299 fő, közülük 2 727 165 fő már a második oltását is megkapta. Már több mint 5 millióan regisztráltak oltásra és 81 százalékuk meg is kapta azt. Hétfőn is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Őket kérik, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot! Korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik- és AstraZeneca-oltásokat az időpontfoglalóban, és keddig még kevés Pfizert is azoknak, akik SMS-t kaptak.

10:59
Folytatódik az újraindítás Nagy-Britanniában: rengeteg hely nyit meg mától

Jelentősen enyhültek hétfőtől a járványügyi korlátozások Angliában,bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

11