Szerdán is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs. 

12:22
Vége

Véget ért a tájékoztató. 

12:20
Továbbra is szükség van a vérplazmára

Továbbra is szükség van a vérplazmára a korábban fertőzöttektől - mondta Müller Cecília. 

12:18
Ehhez védettségi igazolvány kell

Müller Cecília szólt arról is, hogy az úszásoktatások esetében az oktatóknak és a gyereket vivő szülőknek is védettségi igazolvány kell. 

12:13
Nagy szerepük van a háziorvosoknak

Müller Cecília szólt arról is, hogy nagy köszönet illeti a háziorvosokat a védekezésben. A védőoltások beadásában is hatalmas segítséget nyújtottak - tette hozzá. 

12:12
Zala megyében volt a legnagyobb csökkenés

Budapest és Pest megyében azonosították az új fertőzöttek 27 százalékát, míg a legkevesebb új esetet Nógrádban, Somogyban és Tolna megyében azonosították - mondta Müller Cecília. A legnagyobb csökkenés az új fertőzöttek számában, mintegy 50 százalékos, Zala megyében volt, 47 százalékos csökkenés volt Bács-Kiskun megyében. Ezzel szemben Komárom-Esztergom megyében egy picit nőtt az új fertőzöttek száma, de góc ott sem alakult ki. 

12:09
Az aktív korosztályban terjed leginkább a betegség

Müller Cecília szólt arról is, hogy legmagasabb arányban a 40-49 évesek vannak az új fertőzöttek között, közel 20 százalékkal. Egyértelmű, hogy az aktív munkaképes korú lakosság körében terjed a betegség. 

12:08
Gondolni kell a jövőre

Gondolni kell a jövőre, és egyetlen kórokozó sem tűnik el - mondta Müller. Az országos tisztifőorvos szerint akik védtelenek, azoknak van esélye a fertőződésre. Bár hétről hétre látják a kedvező adatokat, így egy hét alatt 25 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, de azt is látják, hogy a fertőzöttek elsősorban az aktív korosztályból kerülnek ki. 

12:06
A védőoltás az egyetlen megoldás

Müller Cecília arról is beszélt, hogy jellemzően az összes fertőzött között 5 százalék volt azok aránya, kiknek nem volt semmilyen betegségük és később életüket vesztették. Éppen ezért a továbbiakban is nagyon fontos az egyéni védelem, így az a legfontosabb, hogy mindenki vegye fel az oltást. 

12:04
Kedvező járványügyi adatok

Továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adatok - mondta Müller Cecília. A gyógyult betegekhez képest csupán csak annak ötöde az aktív fertőzöttek száma - tette hozzá. A járvány nagy tempóban mérséklődik - ismertette Müller. 

12:02
Lecsaptak a rendőrök egy belvárosi motelre

379 ember nem viselt maszkot kedden - mondta Kiss Róbert. 24 órára módosult a kijárási tilalom, így jelentősen csökkent a rendőri intézkedések száma - tette hozzá. A rendőrök egy V. kerületi motelben intézkedtek 14 fővel szemben. Országosan mindösszesen 50 személlyel szemben intézkedtek.  

12:00
Új belépési szabályok Ausztriába

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy szerdától megváltoznak az Ausztriába való belépés feltételei. Magyarország az alacsony fertőzöttségi kategóriába tartozik. Aki rendelkezik 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, vagy 48 óránál nem régebbi antigénteszttel, vagy két koronavírus elleni védőoltással, az karanténkötelezettség nélkül beutazhat. Aki csak egy dózist kapott, és eltelt 22 nap, akkor beléphet karanténkötelezettség nélkül - tette hozzá. 

11:56
Ezt magunk mögött hagyhatjuk

György István szólt arról is, hogy Magyarország példátlan oltási tempót diktál Európának, és ez a szervezettségnek is köszönhető. A korlátozásokat és a félelmeket magunk mögött hagyhatjuk. 

11:54
Ebben is messze az Unió előtt járunk

György István elmondta, hogy a jövő heti Pfizer-szállítmányból is lesz internetes foglalási lehetőség. Nem lesz külön oltási akció a 16-18 éveseknek, és ők is foglalhatnak Pfizer-oltást. Magyarország a 16-18 évesek oltásában is messze az Unió előtt jár, már 120 ezren regisztráltak közülük. 

11:52
199 ezer adag Pfizer-vakcinát lehet lefoglalni

György elmondta, hogy több orosz vakcina nem fog érkezni, így aki Szputnyikot szeretne, az minél hamarabb foglaljon. György elmondta, hogy 199 ezer első körös Pfizer-vakcinát adnak majd ki az időpontfoglalásra. Nem fognak SMS-t küldeni Pfizer-vakcinára - tette hozzá. 

11:50
Már több mint 5,1 millió ember regisztrált

Már több mint 5,1 millió ember regisztrált - mondta György. Sokkal több vakcina van az országban, mint ahányan várnak oltásra - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a kormány a mai ülésén dönt arról, hogy milyen könnyítések lesznek, ha átlépjük az 5 millió beoltottat. A kínai vakcinából bőven jut a kórházi oltópontoknak, a szakrendelőknek és a háziorvosoknak. A készülő magyar vakcina is hasonló lesz a Sinopharmhoz. 

11:48
György: Nem dőlhetünk hátra

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt mondta, hogy már közel 4,8 millió ember kapta meg az első, míg 2,7 millió fő a teljes védettséget. Minél több a beoltott, annál kevesebb a beteg - tette hozzá. Levonulóban van a harmadik hullám, de hátra még nem dőlhetünk. 

11:13
Hogyan állítható vissza a szaglásunk a koronavírus-fertőzés után?

A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján indult post-COVID Szaglás Ambulancián szaglásvizsgálattal és szaglástréninggel segítenek azoknak, akiknek a koronavírus-fertőzés után több mint három héttel is fennmaradtak a szaglásukat érintő panaszaik. Ez az ország első szaglásvizsgáló centruma - írja honlapján az egyetem.

11:05
633 új fertőzött

633 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 799 588 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 52, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 29 329 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 648 513 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 121 746 főre csökkent. 1908 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 224-en vannak lélegeztetőgépen.

11:00
Közel 4,8 millió beoltott

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 790 996 fő, közülük 2 774 416 fő már a második oltását is megkapta.

11