Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

08:01
Vége az interjúnak

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

08:00
Nekünk kell a legerősebbnek lenni

Orbán Viktor elmondta, hogy lehet nem lesz háború évtizedekig, de a honvédek lesznek az elsők, akik vásárra viszik a bőrüket. Nemcsak jó harcosokra, hanem jó mérnökökre, és orvosokra is szükség van. 

Ha a katona nincs kiképzve, akkor nem tud védekezni. Persze modern haditechnika nélkül nem fog menni - tette hozzá. Komoly fegyverkezésbe kezdtek a szomszédaink, ezért modernizálni kell, mi vagyunk a legnépesebb ország a Kárpát-medencében, ezért nekünk kell a legerősebb sereg is. 

07:57
Orbán Viktor: Illúzió, hogy a NATO megvéd minket

Orbán Viktor elmondta, hogy az ellenzék hatalomra akar kerülni, és mindent ellenez.  A honvédség kapcsán közölte, hogy viklágos a különbség a mostani és a korábbi kormány közötti különbség. A baloldal szerint nem kellett honvédség, míg a mostani kabinet teljesen másként gondolkozik. A NATO nem fog minket megvédeni - tette hozzá. Csak akkor segítenek, ha látják, hogy mi is teszünk a védelmünkért. 

07:54
Véget ér a védekezés szakasza

Összességében a konjunktúrakilátások folyamatosan javulnak - mondta Orbán Viktor. Kell egy korszakhatárt húzni, eddig védekezntünk, míg most gazdasági újraindításra lesz szükség. Hamarosan tárgyalnak a 2022-es minimálbérről, az állami cégek béreiről is dönteni kell - tette hozzá. 

07:52
Tovább nőhet a dolgozók száma

Orbán Viktor közölte, hogy őt nem lepte meg a kiugró magyar növekedési adat. Én nagyobb növekedésre számítok, mint a szakértők. Egy fenomenális második negyedéves adatra számítok, és ennek alapja, hogy mára ugyanannyian dolgoznak, mint a válság előtt. 

Mindig abból indulok ki, hogy hányan dolgoznak - tette hozzá. A következő hónapokban nőni fog a munkából élők száma. Az emberek szeretnének reménykedni, de még nem döntötték el, hogy lehet-e is reménykedni. 

07:49
Orbán Viktor: A bankszövetség javaslatai nem fogadhatóak el

Orbán Viktor a hitelmoratórium meghosszabbításáról azt mondta, hogy két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. Mindez nagy teher a bankok számára - tette hozzá. A gazdagok megvoltak a hitelmoratórium nélkül, de a középosztály és a kisebb pénzű emberek nincsenek ebben a helyzetben - mondta a kormányfő. A moratórium kifezetése egy komoly szakmai kérdés, és azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak arra, hogy mi lesz a moratórium után, és ezt ki tudják tárgyalni. A Bankszövetség megismert javaslatai egyelőre nem fogadhatóak el. 

07:47
Ez a baloldal taktikája

Orbán Viktor elmondta, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása a gyors reagálás miatt szükséges. A baloldal nemcsak nem szavazta meg, hanem csúnya dolgokat mondott. A baloldal eddig sem volt részese a védekezésnek - tette hozzá. Ami az országnak rossz, az a baloldalnak jó, mindez felelőtlenság - mondta a kormányfő.  

07:45
Orbán Viktor: Ezt végképp nem szeretjük

Orbán Viktor kormányfő elmondta, hogy a magyar fejlesztésű vakcina jövőre meglesznek. 2022 második felére rendben vagyunk, és addig kell külföldről vásárolt vakcinával védekezni - tette hozzá. Azt meg végképp nem szeretjük, hogy csak egyfajtát lehet rendelni Brüsszeltől  - mondta Orbán Viktor. Garantálni tudjuk minden magyar biztonságát. 

07:43
Ennyi vakcina áll rendelkezésre

Orbán Viktor közölte, az eddig már beadott oltásokon kívül van még raktáron és megrendet 7,3 millió Pfzer, 1,2 millió Moderna, Jansenből 4 millió, és még 4,7 millió AstraZeneca. Mindebből még egy harmadik és egy negyedik oltási kört is tudunk vállalni. Orbán Viktor elmondta, hogy előre gondolkoztak, és minden eshetőségre van vakcina. Mindezek mellett hamarosa ón elkezdődik a magyar vakcinagyártás, így nem leszünk kitéve a nemzetközi hatásoknak - tette hozzá. 

07:41
Három szempont

Orbán Viktor szólt arról is, hogy van egy életciklusa az oltási kedvnek. A hazai fejlemények is nagyban hasonlítanak az izraelihez és a brithez. Van három körülmény ami óvatosságra int minket: ha elérjük az 5 milliót, akkor még mindig 3 millió ember nincs beoltva. Ezt a 3 millió embert arra kérte, hogy oltsák be magukat. Figyelni kell, hogy a határaink mentén mindehol alacsony a beoltottság, és fenyegetnek a mutációk.  

07:39
Itt vannak a könnyítések

A kormányfő közölte, hogy a kijárási tilalom megszűnik. Az üzletek és vendéglátóhelyek zárvatartási kötelezettsége megszűnik. Megszűnik a maszkhasználat. Magán és családi rendezványt és lakodalmat is lehet tartani. Lehet a szabadban sportolni. Szabadtéri rendezvény 500 főig lehet tartani, zenés-táncos rendezváény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.  A 16-18 évesek közül a beoltottak mehetnek rendezvényekre.Egyelőre nincs döntés ezek, mikortóll lépnek életbe. 

07:36
Orbán Viktor: Legyőztük a harmadik hullámot

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy ülésezett az Operatív Törzs. 4,898 millió beoltott volt tegnap, és így a hétvégén elérjük az 5 milliót. Mindez azt jelenti, hogy a harmadik hullámot legyőztük - mondta a kormányfő. Magyarország a járvány szempontjából ma védetebb, mint bármelyik nyugati ország.  

07:31
Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú. 

07:12
Orbán Viktor az Operatív Törzs ülésén

Mielőtt Magyarország miniszterelnöke megtenné a nagy bejelentéseket a Kossuth Rádióban, még szokás szerint ellátogatott az operatív törzs tanácskozására, ahol a szakemberekkel közösen megvitatták a hazai járványhelyzetet. Erről fotókat is megosztott a Facebook-oldalán Orbán Viktor.

07:11
Újabb lazítások

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy pünkösd után újabb lazítások jönnek a sikeres oltakozási kampánynak köszönhetően, és ezek pontos részleteit majd Orbán Viktor ismerteti pénteken.

07:11
Kormányfői nyilatkozat

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

11