Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a szokásos heti kormányinfón, ahol mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ad tájékoztatást.

12:48
Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:47
Kellő komolyság

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy kellő komolysággal és szemmagassággal kell beszélni a képviselőkkel és az újságírókkal. 

12:45
Orbán Viktor: A győzelem sohasem végleges és a vereség sohasem végzetes

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy fake news, hogy részt vett-e egy olyan térkép elkészítésében, ahol a balkáni országok felosztását tervezték. A győzelem sohasem végleges és a vereség sohasem végzetes, aki ezt nem érti, az sohase menjen politikusnak - mondta egy másik kérdésre. A parlamenti viták átmentek egy show-elemmé - tette hozzá.  Nagy a kísértés, de igyekszünk megőrizni a komolyságunkat. 

12:41
Ez csak rövid időre ad garanciát

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a PCR-teszt csak rövid időre ad garanciát arra, hogy valaki védett-e. 

12:40
Az oltás felgyorsítása vált fontossá

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a szűrés szerepét az oltás vette át. Korábban elkülönítették az embereket, aztán az oltás felgyorsítása vált fontossá - tette hozzá. Monitorozás jelleggel kell szűrni. 

12:37
Meg kell erősíteni a magyar egészségügyet

Orbán Viktor szólt arról is, hogy kerüli a reform szót. Vannak tervek a magyar egészségügy megerősítésére, így zajlik a szuperkórház előkészítése is - tette hozzá. 

12:35
Észszerűen kell kivezetni a moratóriumot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány egy észszerű ütemet akar a moratórium kivezetése terén. Egy mindenki számára kedvező modell kell, és ezért kerül a konzultációba is a moratórium kérdése - tette hozzá. 

12:32
Orbán Viktor: Teljesítettük az amerikai elnök kérését

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a hidegháború rossz, így Kína és Amerika között olyan együttműködés kell, ami jó Magyarországnak. Szólt arról is, mi teljesítettük az amerikai elnök kérését, hogy érjük el a 2 százalékos GDP-ráfordítást a honvédelmi kiadásokban.  

12:30
Csak tisztelettel lehet beszélni Ferenc pápáról

Csak alázattal és tisztelettel lehet beszélni Ferenc pápáról - mondta kérdésre Orbán Viktor. 

12:27
Újabb kormányfői kérés

Orbán Viktor bízik benne, hogy a kormányváltás ellenére megvalósul az Izraelben épülő vakcinagyár, amiben magyar részesedés is van. A kormányfő ismételten arra kérte azokat, akik nem oltatták be magukat, hogy ezt tegyék meg, mert veszélyben vannak. 

12:26
Mi a helyzet a vakcinákkal?

Orbán Viktor közölte, hogy mindenki a tudása legjavát adta, hogy minél több életet mentsünk meg. Egy következő járványban még jobb teljesítményre lesz szükség. A kormányfő arról is beszélt, hogy korlátos tudással rendelkezünk a vakcinák területén. Először azt mondták, hogy 6 hónapig védett valaki, míg most már 8 hónapnál járunk.  Minden lehetőségre felkészültünk a vakcinák beszerzése területén - mondta a kormányfő. Nem véletlen, hogy mindenből rendeltünk, és még 17 millió adagot várunk. 2022 vége felé elkezd termelni az új magyar vakcinagyár, egyrészt tud licensz alapján gyártani, másrészt sajátot is gyártani. Ekkor pedig eladni is tudunk majd - tette hozzá.  

12:20
Vizsgálat lesz

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, készül majd egy elemzés arról, hogy mi az oka annak, hogy a magyar társadalom sérülékenyebb volt a járványhelyzetben, mint sok más ország. Erőnket a végsőkig megfeszítve dolgoztunk - tette hozzá. 

12:15
Orbán Viktor: Ezzel szemben semmilyen korlát nem lesz

Magyarország semmilyen korlátot nem állít a nyugati vakcinák forgalomba kerülése ellen - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. 

12:14
Kitermelési jogok

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy ha bizonyos ideig valaki megszerezte a nyersanyag-kitermelés jogát egy terület felett és nem hasznosítja, és csak a versenytárs kiszorítását akarja, akkor egy idő után visszaszáll az államra a kitermelés joga. Csak olyanokat hívunk meg egy pályázatra, akik működtetik - tette hozzá. 

12:10
"Mi nem voltunk gyarmattartók"

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy vannak olyan országok, amelyek korábban rabszolgaként tartottak embereket, mi nem tartottunk semmilyen embert rabszolgaként. Ez nem a mi problémánk, sőt még gyarmataink sem voltak - tette hozzá. Ez a mi kulturális közegünkben nem ismert dolgok. 

12:07
Orbán: Nincsenek könnyű helyzetben a tudósok

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, semmiképpen sem szabad riadalmat okozni az emberek között. Az egyetlen lehetséges menekülés a vírustól az oltás. A kormány minél több információt megpróbál közzétenni az oltóanyagok későbbi hatásáról. Ezekben az esetekben a legfontosabb, hogy a szakmai álláspontok legyenek ismertek. A tudósok sincsenek könnyű helyzetben, mert olyan helyzeteket elemeznek, amit korábban nem tettek. 

12:04
Fudan Egyetem: Még becslés sincs az összegekről

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy semmilyen becslés nincsen arról, hogy mennyibe kerülhet a Fudan Egyetem. Én is várom a pontos információkat - tette hozzá. Ami biztos, hogy a tervek ismertetését követően lesz népszavazás. 

12:01
Ekkor lehetnek részletek az szja visszaadásáról

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy ha a konzultációban az irányt jóváhagyják az emberek, akkor lesznek ismertek a részletek az adóvisszaadásról. 

11:59
Orbán Viktor: Brüsszeltől döntési jogköröket kellene visszavenni

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy ott, ahol lehet, a lojális együttműködés lehetőségét keresik az Unióban, de ahol veszélyben vannak az ország érdekei, ott bele kell állni a küzdelembe. Van egy uniós szerződés, ami megmondja, hogy mi igényel egyhangúságot és többségi véleményt. Ahhoz, hogy ez változzon, módosítani kell az uniós szerződést. Brüsszeltől döntési jogköröket kellene visszavenni - tette hozzá. Június 19-én mutatjuk majd be a magyar álláspontot az Unió jövőjéről. 

11:56
Orbán: Itt nem választás, hanem elrendelés kérdése a keresztény sors

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Ronald Lauderrel is találkozni fog, szikrázó beszélgetéseket folytat vele, élvezetes vitapartner. A kormányfő kérdésre azt mondta, hogy a francia politikai viták sokkal hevesebbek, mint nálunk. A közelgő választás a higgadtságról és az érvek bemutatásáról szólna, és nem a fizikai erőszakról. 

A vallásközi párbeszédről azt mondta, hogy mi őrizzük a keresztény-zsidó tradíciót, és itt nem választás, hanem elrendelés kérdése a keresztény sors. 

13