Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

08:01
Vége az interjúnak

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

08:00
Szerencse, hogy ez elkerült minket

Orbán Viktor szerint azért is probléma a letérdepelés, mert idegen a kultúránktól. Állva kell meghalnunk, ha vesztünk is. Nem kérhetjük, hogy viselkedjen gyengébben a sportoló. Milyen jó, hogy ez a rabszolgatartási probléma elkerült minket - zárta szavait.

07:59
Orbán Viktor: Nekünk nem kell ezt elhordozni

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a labdarúgó-Eb esetében nagy eredmény, hogy ott lehetünk. Nehéz ide bekerülni. Fenyegette a játékot a járvány - tette hozzá. Az ideológiai zűrzavar is fenyegeti a játékot. Az egykori rabszolgatartó társadalmak lelki örökségének az eredménye ez a térdelés. Megértem, hogy egyes országoknak morális terhe van, de ezt nekik kell elhordozniuk - mondta a kormányfő.

07:56
200 ezer a cél

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kkv-k esetében lehetnek elbocsátások a magasabb minimálbér miatt. Meg kell állapodni a gazdasági szereplőkkel, hogyan lehet kigazdálkodni ezt a magasabb összeget - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a 200 ezres minimálbér, amit szeretnénk, de most ezen dolgozunk. A garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz - tette hozzá.

07:54
Őket kell megsegíteni

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy már a korábbi kormányzati ciklusban is nagyot emeltek a minimálbéren, de még mindig nem elég. A járvány után a legfontosabb elvárás az lehet a gazdasággal, hogy biztonságot adjon, és akkor a családoknak is nagyobb biztonságban kell lenniük. A legkevesebbet keresőket kell megerősíteni.

07:53
Mindenki vegye ki a 10 nap szabadságot

A kormányfő szólt arról is, hogy akik a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vettek, azok nagyon sokat dolgoztak az elmúlt 16 hónapban. Nagyon sokan jóval többet dolgoztak, mint korábban - tette hozzá. Elfáradtak az emberek, és most megtehetjük, hogy kiadjuk ezt a 10 nap szabadságot, de ezt mindenki vegye ki.

07:50
Őket törölhetik a védettségi listáról

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindenki a saját sorsáért felelős. Felvenni az első oltást, és majd nem felvenni a másodikat nem jó eljárás - tette hozzá. Persze vannak olyanok, akik egyéb betegség miatt nem vették fel az oltást, de a nagy többség nem ilyen. Mindenki vegye fel a második oltást, mert különben lehúzzák a védettségi listáról. A kormánynak nem dolga, hogy az embereket noszogassa - tette hozzá.

07:49
Nem a vállalkozók belügye

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az MKIK több fontos javaslatot tett. Nem a vállalkozók belügye, hogy milyen típusú segítséget kapnak, mert ők adnak munkát az embereknek. A kormányfő várja az újabb javaslatokat. Most is indul a Kavosz segítségével egy nagy hitelprogram - tette hozzá.

07:47
Szolidaritás

Orbán Viktor elmondta, hogy nem fordítunk elég energiát arra, hogy a bajban lévő országokon segítsünk. Ez a kiindulópont. A kormányfő szólt arról is, hogy nagyon fontos a szolidaritás az emberek között, és számos történelmi eset bizonyítja, hogy a baj nem bezárkózást eredményez, hanem az emberek közötti kapcsolatrendszerek is megváltoznak. A vállalkozók között most valóban van valami, hogy nem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani. Az MKIK ragyogó javaslatokat dolgozott ki.

07:45
Helyben kell segíteni a migránsokon

Orbán Viktor szerint a fő kérdés, hogy lehetünk-e jó emberek, ha nem engedjük be a migránsokat. A migráció eleve rossz dolog, csak rossz migráció van - tette hozzá. Ha valaki nem tud boldogulni, akkor fel kell kerekednie - mondta a kormányfő. Ha segítenünk kell egymásnak valamiben, akkor abban kell segíteni, hogy mindenki ott éljen emberi életet, ahol született - tette hozzá. A cél nem az, hogy idejöjjenek, és itt maradjanak.

07:42
Keményedhet a magyar migrációs álláspont

A kormányfő a migrációról azt mondta, hogy migránshadak dörömbölnek Európa minden ajtóján. Mind a szárazföldi, mind a tengeri útvonalon sokan akarnak jönni. Tavaly 10 ezren, míg idén 38 ezren akartak Magyarországra jönni - tette hozzá. Elmegy a járvány kérdése, visszajön a migráció kérdése. Magyarország álláspontja világos, sőt, keményíteni szeretném a magyar álláspontot. Nemcsak az illegális migrációt, hanem semmilyen migrációt nem engedélyeznék a következő két évben. Az utóbbi szerepelni fog a nemzeti konzultációban.

07:40
Nagy változások jönnek

Orbán Viktor közölte, hogy abban a koordináta-rendszerben kell egyetértés, hogy mi a jó, és mi a rossz. Egyetért-e abban az ország, hogy a járvány után nem ugyanaz lesz a gazdaság, mint korábban. Nagy változások lesznek a járvány után - tette hozzá. Ez a járvány nem az egyetlen volt, hanem lesznek még járványok, mert a járványok és a népvándorlás korát éljük.

07:38
Hamarosan indul a nemzeti konzultáció

Orbán Viktor szerint egy értelmes vita, hogy az esetleges többletnövekedés forrásai kihez jutnak. Van közmegegyezés abban, hogy a válság során a legtöbb terhet a családok vitték, így jogos a nekik visszafizetendő adó. Nemzeti konzultációra küldjük ezt a kérdést, hamarosan megindul.

07:37
Orbán Viktor: A pandémia utáni helyzet lehet sikeres

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy a nyugdíjprémium más, mint az szja visszafizetése. Az utóbbi a keresetek növekedéséhez és a gazdasági növekedéshez van kötve - tette hozzá. Ha az újraindítás sikerül, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz - mondta. A családok számára visszatérítendő adó azzal függ össze, hogy ők most aktívak. Most még nem megy olyan jól az országnak, de a pandémia utáni helyzet lehet sikeres - mondta a kormányfő.

07:31
Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú.

07:26
A járványok és a népvándorlás korszaka jöhet

Emellett szeretnének megerősítést kérni az emberektől a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítése, valamint a hitelmoratórium ügyében, illetve a migráció és a klímaadó kérdésében is. A kormány a járványok és a népvándorlás korszakára készül - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte: a gazdaságvédelem helyét átveszi az újraindítás. Két operatív törzs alakul meg a napokban, az egyik a gazdaság újraindításával, a másik a társadalmi élet újraindításával foglalkozik, ezeket Szijjártó Péter és Novák Katalin miniszterek vezetik majd.

07:22
Nemzeti konzultáció indul

Nemzeti konzultációt indít a kormány a gazdaság újraindításáról, a stabil gazdaság megteremtéséről, a gazdaság megerősítéséről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón.Orbán Viktor közölte: a nemzeti konzultáció célja, hogy egyetértési pontokat hozzanak létre a legfontosabb kérdésekben. A kormányfő elmondta: a konzultációban az emberek véleményét kérik majd arról, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre emeljék, azzal, hogy ennek ellentételezéseképpen adókedvezményeket kell adni a kis- és közepes vállalkozásoknak.

07:10
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

11