Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

07:59
Vége a kormányfői interjúnak

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

07:58
Mennek-e magyar katonák Maliba?

Orbán Viktor közölte, hogy négy migrációs védvonal védi az országot: az első Afganisztán és Mali, ezt követi a Földközi-tenger és Törökország, a következő vonal Szerbia déli határa, majd pedig a szerb-magyar határ. Afganisztánban nemcsak a nemzetközi érdekeket, hanem magunkat is védtünk - tette hozzá. Maliban még nem veszünk részt, de folyamatosan vizsgáljuk a katonai részvétel lehetőségeit.

07:56
A migrációt kibocsátó országokon kell segíteni

Orbán Viktor közölte, hogy a migráció nem iktatható ki, de az nem megoldás, hogy idevonzzuk őket, hanem az a cél, hogy minél hamarabb visszatérjenek az otthonukba. A kiinduló országoknak kell segíteni - tette hozzá. Az EU más eszméket vall, ezért vita lesz. A másik nagy téma a klímavédelem lesz. A mi véleményünk, hogy a klímarombolóknak kell a költségeket megfizetni - tette hozzá.

07:54
Orbán Viktor: A migráció rossz dolog

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a biztonságot előtérbe kell helyezni. A nemzeti konzultációban az élet szervezésének a tartópilléreit kell letenni, izgalmas konzultáció lesz - tette hozzá. A migrációról azt mondta a kormányfő, hogy a jövő heti uniós csúcson is téma lesz ez. Óriásit nőtt a migrációs nyomás, így ismét előkerült a kötelező átvétel. A migráció rossz dolog, és az alapeszméje is rossz dolog - mondta a kormányfő. 

07:51
Valamilyen változás lesz

Orbán Viktor elmondta, hogy az elfogadott költségvetés helyes, ezért megszavazta. Általában is igaz, hogy keresni kell azokat a lehetőségeket, amikor minél több kérdésben be tudjuk vonni az embereket. Most különleges helyzetben vagyunk, de a közhangulat azt mondja, hogy nem zökken vissza az élet a korábbi keretek közé - tette hozzá. Valamilyen változás lesz.

07:49
Orbán Viktor: Most nem tartalékolni kell

A legfontosabb, hogy Magyarország ne hitelfelvevő, hanem hitelfolyósító legyen, de ezt még nem sikerült elérni - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy most egy nehéz helyzetben vagyunk, amikor vissza kell állítani az élet korábbi karakterét. A liberálisok azt mondják, hogy most kell tartalékokat felhalmozni, de ezzel nem értek egyet. Most nem tartalékolni kell.

07:47
Az adóemelés az életszínvonal romlását hozná

Orbán Viktor szerint a gazdaság rugalmasságát korlátozó intézkedések eleve nem jók. Most képesek vagyunk a versenytársainknál olcsóbban és jobb minőségben élelmiszert és ipari terméket eladni, ebből él az ország.

Ami ezt a képességünket csökkenti, az lerontja a versenyképességet, tehát rosszabbul fogunk élni - tette hozzá. Nem fogadunk el kívülről ránk erőltetett adókat. A mostani adórendszer megváltoztatása az életszínvonal romlásához fog vezetni - mondta a kormányfő.

07:44
Uniós ügy is

Orbán Viktor szólt arról is, a 18 évet ki kell várni, és akkor mindenki dönthet arról, mit akar csinálni. Az iskolának és az államnak a szülők jogait tiszteletben kell tartani. Az EU jövőjéről szóló vita is arról dönt, hogy ki dönt a gyermekek neveléséről. A kormányfő nem tart attól, hogy kötelezettségszegési eljárás indul a törvény miatt.

07:42
Orbán Viktor: Ez a törvény a gyermekek védelméről szól

Orbán Viktor a pedofilellenes törvényről elmondta, hogy érdemes elolvasnia mindenkinek. A 18 év fölöttiekre eleve nem vonatkozik, és nem is akarunk olyan törvényt elfogadni, ami 18 év felettiekre vonatkozik. Ez a törvény a gyermekek védelméről szól, és a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülőre tartozik - tette hozzá. Ezen az alapon áll az egész jogszabály.

07:40
Csak az oltás a megoldás

Orbán Viktor elmondta, hogy a különféle variánsok pont azokat találhatják meg, akik nem oltatták be magukat. A vírussal szemben egyedül az oltás jelent megoldást.

07:39
Orbán Viktor: Senki ne üljön fel ennek a nyári hangulatnak

Ahogy a közvetlen veszély enyhül, akkor a magyarok úgy gondolják, hogy nincs gond, de a kormányfő továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy oltassa be magát. Aki nincs beoltva, azt meg fogja találni a vírus - mondta Orbán Viktor. Senki ne üljön fel ennek a nyári hangulatnak! - tette hozzá. Aki be van oltva, ők a mostani tudásunk szerint védettek a vírusvariánsokkal szemben.

07:37
Ez a dolog aggasztja Orbán Viktort

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy az oltások tekintetében van egy másfél-két hónapnyi előnye Magyarországnak a többi uniós országgal szemben. Az élet újraindításában is jól állnak, de a kormányfőt aggasztja, hogy 3 millió ember nem oltotta be magát.

07:34
Orbán Viktor: A következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg

A következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg, és ennek súlyos hatása van az európai kereszténydemokráciára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Glas Koncila horvát hetilapnak.

07:30
Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú.

07:25
Orbán Viktor világosan felvázolta a következő hónapok legfontosabb kérdéseit

Orbán Viktor pártelnökként kijelölte a fő irányokat, amelyek a legfontosabb kérdések lesznek az elkövetkezendő időszakban, illetve a választási kampányban – így értékelte Deák Dániel, hogy a kormányfő szerdán este Debrecenben azt mondta,hogy a járvány és a bevándorlás mellett a legnagyobb veszély, ami fenyegeti az országot, az az, ha Gyurcsány újra a hatalom közelébe kerül. A XXI. Század Intézet elemzője szerint az Unió határaihoz érkező illegális migránsok száma alapján könnyen elképzelhető, hogy hamarosan megismétlődik a 2015-ös migrációs hullám, de 2015-höz képest szerencsére több partnere is lett Magyarországnak ebben a kérdésben. Szólt arról is, hogy a baloldal vezetője egyértelműen Gyurcsány Ferenc, aki előretolt bábként tekint Karácsony Gergelyre, ez pedig komoly veszélyt jelent az országra nézve, hiszen Gyurcsány Ferenc és a mögötte álló szakmai stáb, kiegészülve a többi balliberális párttal, adóemelésekre és megszorításokra készül.

07:21
Kocsis Máté: Sokaknak lenne igénye egy Gyurcsány Ferencet megfékező operatív törzs létrehozására

A járvány, a népvándorlás és a gazdasági kihívások mellett Magyarországon az is veszély, ha a múlt tér vissza - ismertette a Fidesz-frakció álláspontját Kocsis Máté csütörtökön Debrecenben. A frakcióvezető azt mondta, Gyurcsány Ferenc potenciális veszélyt jelent, ha visszatér a hatalomba
Hozzátette: a politikai ellenfeleiket tömörítő csapatot Gyurcsány vezeti, a többiek, köztük "a főpolgármester, aki minden küszöbben orra bukik", csak epizódszereplők. Gyurcsány osztja a lapokat, a választás pedig arról fog szólni, hogy "a véres, erőszakos megszorítópolitika visszatér-e"
- fogalmazott Kocsis Máté.

07:13
Kormányfői nyilatkozat

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

11