Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben azonnali képviselői kérdésekre válaszol. Az Origo percről percre közvetíti az eseményt. 

14:49
Több kérdésre már nem válaszol Orbán Viktor

Orbán Viktor több kérdésre már nem válaszol az Országgyűlés hétfői ülésén. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

14:48
Ilyen veszélyeket hordozhat az árbefagyasztás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ha az árbefagyasztást túl korán lépjük meg, majd pedig egy hónap után az árbefagyasztást fel kell hagyni, akkor nagyon jelentős áremelkedés jöhet, és akkor lehet, hogy azt nem lehet már elviselni. Minden ellenzéki javaslatra nyitottak vagyunk, értelmesen kell erről beszélni - mondta a kormányfő. 

14:45
Orbán Viktor nem zárta ki, hogy idővel befagyasztják a benzinárat

Orbán Viktor Dudás Róbertnek (Jobbik) azt mondta a benzinárról, hogy egy olyan árképzési rendszer van itthon, hogy egy magasabb ár esetén csökken a jövedéki adó. Az adómértéknek a csökkenése nem vezet tartós benzinárcsökkenéshez - tette hozzá. Az árbefagyasztást sok helyen is csak időlegesen lépik meg, de nem zárjuk ki ezt a lehetőséget - hangsúlyozta a kormányfő. Előállhat olyan helyzet, hogy a befagyasztás irányába lépjünk. 

Az igazi nagy baj nem az üzemanyagárak megemelkedése, hanem a rezsiárak megemelkedése lenne. Arra kérte a képviselőt, hogy támogassa azt a kormányzati politikát, hogy ne zárják be a Mátrai Erőművet uniós javaslatra. 

14:38
Schanda: Megvédjük a rezsicsökkentést

Európa hosszú ideje nem tapasztalt magas energiaárakkal szembesül, Brüsszel pedig mindeközben átgondolatlan energiapolitikát folytat - válaszolta Schanda Tamás, az ITM államtitkára Nacsa Lőrincnek (KDNP). A klímaváltozásra hivatkozva újabb adókat akar rákényszeríteni a magyar családokra. Elkötelezettek vagyunk a rezsicsökkentés mellett - tette hozzá. 

14:32
Ennyi kártérítést fizettek ki a gyurcsányi terror áldozatainak

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára Bajkai Istvánnak (Fidesz) azt válaszolta, hogy már 2010 után kárpótolták a 2006-os gyurcsányi terror áldozatait. 2013-ig 380 millió forintot fizetett ki a magyar állam - tette hozzá. 

14:26
Orbán Viktor Tordainak: Ön olyanokkal van szövetségben, akik 2010 előtt törvénytelen megfigyeléseket végeztek

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy kellő tisztelettel figyeljük, hogy háromhetente újabb és újabb jelöltért lelkesednek, ez is a Gyurcsány-show része. Ön olyanokkal van szövetségben, akik 2010 előtt törvénytelen megfigyeléseket végeztek, és beengedték az oroszokat a magyar titkosszolgálat műhelyeibe - tette hozzá. 

14:24
Orbán Viktor: 2010 óta semmilyen jogszabályt nem sértettünk meg

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt válaszolta, hogy a legfontosabb, hogy a belügyminiszter részt vett a parlament nemzetbiztonsági ülésén a Pegasus-ügy kapcsán. 2010 óta semmilyen jogszabályt nem sértettek meg a magyar hatóságok, és nem folytattak jogtalan tevékenységet, és minden törvényesen történt. Nem foglalkozási ágak szerint járnak el a magyar titkosszolgálatok - tette hozzá. 

14:20
A kormány nem foglalkozik a blokkok üzemidejének a meghosszabbításával, csak új blokkok építésével

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az elképzelt és tervezett határidők betartásáért komoly küzdelmet kell folytatni Paks2 kapcsán. Süli János azon dolgozik, hogy a határidők rendben legyenek. Egyelőre nem foglalkozik a kormány a blokkok üzemidejének a meghosszabbításával, csak új blokkok építésével. 

A kormányfő közölte, hogy Pakson kívül nem akarnak atomerőművet építeni, ráadásul Pakson nem akarnak két különböző technológiát működtetni egy helyen, mert abból csak baj lesz.  

14:17
Orbán Viktor: Atomenergia nélkül nincsen klímavédelem

Orbán Viktor Keresztes László Lórántnak (LMP) azt válaszolta, hogy szívesen vitatkozik atomenergetikai kérdésekben, de ezt inkább Süli miniszterrel kéne. Süli János a politikai felelőse az egész paksi bővítési kérdésnek. Semmilyen hatóság semmit sem utasított el. Magyarország egy szuverén ország keletre és nyugatra is. Atomenergia nélkül nincsen klímavédelem, ha nem fogadjuk el az atomenergiát, akkor nem lesz klímavédelem. 

A kormányfő közölte, hogy Brüsszelben komoly csatát vívunk, és több nyugati ország is velünk van, így a franciák is. Szabad-e a klímavédelem révén uniós pénzből atomerőművet építeni? - erről is szól a brüsszeli vita Orbán szerint. 

14:06
Orbán Viktor: Az nem zavarta, hogy Horn Gyula 32,5 százalékos támogatottság mellett kapott abszolút többséget?

Orbán Viktor Harangozó Tamásnak (MSZP) azt válaszolta, hogy a választási eredmény eldöntését bízzuk a választókra. Eddig mindig, és ezután is a hatályos törvények szerint fogunk eljárni a kinevezéseket illetően, de nem kérheti tőlem, hogy szocialistákat nevezzek ki. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy mindig veszélyes dolog, ha politikusok a matematika területére kalandoznak, mert különféle választási szisztémák mellett háromszor kaptunk kétharmadot. Az nem zavarta, hogy Horn Gyula 32,5 százalékos támogatottság mellett kapott abszolút többséget? 

14:02
Orbán Viktor: Még idejében szólok, hogy vigyázzon a kommunistákkal!

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy vannak olyan természetű problémák, amiken nem tudunk segíteni. Amikor a kommunisták voltak kormányon, akkor az átlagbér is kevesebb volt, mint amennyi most lesz a minimálbér. Nincsen cirkusz bohóc nélkül, és Ön készséggel vállalta ezt a szerepet, de a közönség még a baloldali előválasztáson is leszavazta ezt a produkciót - emlékeztetett Orbán. Ön korábban azt mondta, hogy semmi jót nem tettünk, miközben felvette a CSOK-ot. Még idejében szólok, hogy vigyázzon a kommunistákkal, mert az Ön által felvett CSOK-ot is megszüntetik majd. 

13:59
Orbán Viktor Jakabnak: Amiről Ön beszél az arról szól, hogy ne emeljük fel a postások bérét

Orbán Viktor kormányfő Jakab Péternek (Jobbik) azt válaszolta, hogy két perc nem elég a ténybeli tévedések kiigazítására. Az első, hogy az unióban nem ajándék a ránk váró pénz, hanem hitel. A második pedig a posta bélyegével függ össze. Béremelést akarunk adni a posta dolgozóinak, de az unió ezt tiltja, ezért jogcímet keresünk, hogy pénzt adjunk a postának - tette hozzá. Amiről Ön beszél, az arról szól, hogy ne emeljük fel a postások bérét.  Előfordulnak a tévedések, ha valaki most lépi át a felnőttkor határát, ezért elolvastam a Jobbik alapító nyilatkozatát. Orbán felidézte, hogy a Jobbik alapító nyilatkozatában az szerepel, hogy a Jobbik elsődleges feladata a kommunista utódpárt és a liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. Gratulálok a születésnapjuk alkalmából, mert mostanra csatlakoztak a kommunista utódpártok és a liberálisok szövetségéhez. 

13:54
Kezdődik az azonnali kérdések órája

Kezdődik az azonnali kérdések órája. Orbán Viktort kérdezik. 

13:19
Méltóságteljes választ adtak a Békemenet résztvevői a baloldali fenyegetésekre

Gyurcsány Ferencnek a 2006-os események után már rég távoznia kellett volna a közéletből, de ehelyett ő vezeti a legerősebb baloldali pártot - hangzott el napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. Szó volt még a szombati Békemenetről és az uniós energiaválságról is.

13:19
Orbán Viktor: A cél a munkát terhelő adók csökkentése

Magyarországon 2010 óta mind a nemzeti, mind az állami vagyon jelentősen nőtt, ám amikor az ellenzék volt kormányon, mindkettő csökkent - mondta Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában még szeptember 20-án. A kormányfő arról is beszélt, ha a költekezést abbahagyjuk, nem lesz például 13. havi nyugdíj, és nem lesz 200 ezres minimálbér.

13:18
Azonnali kérdések

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben azonnali képviselői kérdésekre válaszol. Az Origo percről percre közvetíti az eseményt.

11