Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön 10:30-kor tartja szokásos sajtótájékoztatóját.

11:23
Ezért lesz durva kampány

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy Márki-Zayt még a sajátjai is kinevették, amikor bemutatta az úgynevezett dokumentumokat. Ha két kormányzati teljesítményt teszünk mérlegre (2002-2010, 2010-2022), akkor a korábbi kormányzati teljesítményt óriási többség utasítja el, ezért a mostani ellenzék a kampány durvulásában érdekelt. 

11:21
Gulyás: Ennek örülnék

Gulyás kérdésre arról is beszélt, hogy örülne, ha lenne egy új jobboldali frakció az EP-ben 2022 tavaszára. Nem tartom a legfontosabb európai fórumnak ezt a testületet, de jó lenne, ha lenne egy egységes jobboldali frakció. 

11:15
Mi lesz a benzinárral?

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, folyamatosan vizsgálják a megemelkedett benzinár hatását. Az elmúlt 10 évben a kormány a jövedéki adóját nem emelte. A kormány keresi azokat a lehetőségeket, amivel jelentősen csökkenteni lehet a benzinárat. 

11:12
Csak az oltás segít

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egy százaléka sem betegszik meg azoknak, akik oltottak. 

11:10
Jó döntést hozott a GVH

A Bige László, baloldali milliárdosra kiszabott 14 milliárdos büntetésről azt mondta, mi jogszabályokat hozunk, és úgy tűnik jók, mivel sikerült fellépni azzal szemben, hogy egy cégnek ne legyen piactorzító hatása, és ha valaki ilyet tesz, akkor a GVH-nak megvan a lehetősége, hogy fellépjen. Minden jogorvoslati jogot tiszteletben kell tartani - tette hozzá. 

11:08
Beszédes különbség

Sokan várták, hogy részt vegyenek a Békemeneten, de beszédes volt az a létszámbeli különbség, ami a baloldali demonstráció és a kormánypárti emlékezés között volt - mondta Gulyás az Origo kérdésére.  

11:06
Gulyásnak tetszett az Elk.urtuk című film

Láttam, és tetszett - mondta Gulyás az Elk.rtuk című filmről.

11:06
Kötelező oltás: alkotmánymódosítás is jöhet

Gulyás Gergely az Origo kérdésére elmondta, bízik benne, hogy az alkotmánybíróság nem fog olyan döntést hozni, miszerint törvénytelen lenne a kötelező oltás a munkaadók esetében. Ha mégis más döntés születik, akkor lehetőség lehet az alkotmánymódosításra - tette hozzá. 


10:57
Ekkora készülhet el a debreceni vakcinagyár

Gulyás kérdésre elmondta, hogy 2015-óta vesz részt Magyarország az Egy Út, Egy Övezet kezdeményezésben. A Budapest-Belgrád vasútépítés, és a záhonyi intermodális csomópont felépítése is azt szolgálja, hogy a görög kikötőkből érkező áruk ide érkezzenek. Eddig is élénk forgalom volt, és még élénkebb forgalom lesz - tette hozzá. A debreceni vakcinagyár 2022 végére készülhet el - mondta egy másik kérdésre.  

10:53
Soha nem látott elutasítottsága van a migrációnak

Gulyás kérdésre azt mondta, a bizottságnak nem kellene beleszólnia a migráció kérdésébe. Felidézte, hogy a 2016-os népszavazáson soha nem látott mértékben utasították el a migrációt.  

10:49
Levelet ír a kormány az Európai Bizottsághoz

Gulyás bejelentette, hogy levélben fordulnak az EB-hez hogy legalább részben térítsék meg a kerítésépítés árát. Jó lenne, ha a külső határvédelem pártjára állna az Európai Bizottság. 

10:47
Az Európai Bizottság továbbra is a migráció mellett áll

Az afgán helyzet, és a fehérorosz határon történtek miatt tovább erősödhet a migráció. Gulyás elmondta, hogy eddig majdnem 100 ezren próbáltak átjutni a magyar határon. Az unióban a bizottság a migráció pártján áll - tette hozzá. Teljesen elképesztőnek nevezte az az állítást, hogy migránsok nélkül nem lehetett volna megbirkózni a járvánnyal, és hogy a társadalmainknak szüksége van a migrációra. A bizottság egyelőre nem találta meg a helyes választ a migrációra.   

10:45
Az állami szerveknél is kötelező lesz az oltás

Az oltottsági adatokról azt mondta, hogy minden olyan intézkedés kell, ami növeli az oltottságot, de minden más védekezési mód csak másodlagos hatékonyságú. A magyar állam szintén munkáltató, így az állami szervek esetében is előírják az oltási kötelezettséget - tette hozzá. Az önkormányzatoknál a polgármesterek döntenek a kötelező oltás elrendeléséről. 

10:43
Ezt lépi a kormány a több fertőzött miatt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy 1970 beteg van kórházban koronavírus miatt, és 204-en vannak lélegeztetőgépen. Az előrejelzések szerint a negyedik hullámban nőni fog a fertőzések száma, de az előrejelzések szerint kevesebben kerülnek kórházba. A kormány döntött arról, hogy a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a védőoltást előírják az alkalmazottak számára. A közösségi közlekedési eszközökön november 1-től kötelező lesz a maszk, és az egészségügyi intézmények esetében látogatási tilalom lesz. A szociális intézményekben pedig a vezetők döntenek a látogatási tilalomról. 

10:39
Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó. 

09:48
Mekkora lesz a minimálbér?

Gulyás Gergely szinte biztosan beszél majd a minimálbér-emelés mértékéről is. 

09:45
Témák lehetnek

A Kormányinfón szinte biztosan szó lesz az uniós energiahelyzetről és a koronavírus-járványról. 

09:43
Kormányinfó

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön 10:30-kor tartja szokásos sajtótájékoztatóját.

22