A 2022-es év első Kormányinfóját csütörtökön tartja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

13:58
Vége a Kormányinfónak

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

13:57
Jó lenne, ha kiderülne, honnan szerezte a vagyonát Mártha

Mártha Imre kapcsán azt mondta a miniszter, hogy érdemes lenne megtudni, hogyan szerezte a vagyonát, miközben a Mártha mögött álló koalíció mindenkit letolvajoz. 

13:54
Gulyás: Ez nem volt meglepő tőlük

Gulyás kérdésre azt mondta, 10 civil szervezet buzdít érvénytelen szavazásra a gyermekvédelmi népszavazáson. Tőlük ez nem volt meglepő - tette hozzá. A miniszter arra kért mindenkit, vegyen részt a népszavazáson, és szavazzon érvényesen.  

13:50
Ez a keleti vakcinák nélkül nem ment volna

Nincs időpontja egyelőre a pápai látogatásnak - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője szerint valótlan az az állítás, hogy a kínai vakcina miatt tömegesen haltak volna meg emberek. Mindegyik vakcina, amit használnak Magyarországon, azok hatékonyak és megvédenek a súlyos következményekkel szemben - tette hozzá. A magasabb gazdasági növekedés is a korábbi nyitásnak köszönhető, ami a keleti vakcinák nélkül nem ment volna - mondta a miniszter. 

13:43
Ezen meglepődne Gulyás Gergely

Gulyás kérdésre azt mondta, nincs hivatalos kormányálláspont az orosz csapatösszevonás kapcsán. Meg lennék lepve, ha Ukrajnát támadás érné Oroszország részéről. 

A V4-ek együttműködés nem pártcsaládok, hanem közös érdekek mentén történik. Most van egy új sokszínű új kormány Csehországban - mondta egy másik kérdésre a miniszter. Közös érdekeik vannak ezen országoknak - tette hozzá. 

13:38
Erre az NVI-nek kell felkészülnie

A karanténkötelezettség miatt minden bizonnyal több mozgóurnás szavazatot fognak leadni április 3-án, erre a helyzetre a Nemzeti Választási Irodának kell felkészülnie - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

13:32
Március 10-én lesz az államfőválasztás

Egyfajta gyarmattartó arroganciával nyilatkoztak a francia vendégek a ma kezdődő kézilabda Európa-bajnokság előtt a szállodai vendéglátásról - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Február 21-én kezdődik és március 10-én zárul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Március 10-én lesz az államfőválasztás.  

13:29
Két százalékpontos inflációcsökkentés

Összesen két százalékkal lenne magasabb az infláció, ha nem lépett volna az élet különböző területein a kormány - mondta Gulyás. Egyetlen piaci szereplővel sem egyeztettek a döntés előtt. 

13:26
Ezért választották ki ezeket a termékeket

Gulyás kérdésre elmondta, első körben a kijelölt hat termék árát módosították. Néhány speciális területtől eltekintve a mostani is egy rendkívüli intézkedés. Ha igazak a jegybank előrejelzései, akkor az utolsó negyedév végére visszaáll a korábbi inflációs állapot. 

A Miniszterelnökség vezetője szerint egy egész világot érintő folyamatot nem tud a kormány megállítani. Bizonyos területeket megnéztek, ahol a leginkább érzékenyen érintette az embereket az infláció káros hatása - tette hozzá.  

13:19
Mi is történt Kazahsztánban?

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, még adna időt az események értelmezésére, és hogy pontosan mi történt Kazahsztánban, és ennek fényében nézné a külügyminiszter nyilatkozatát. Az infláció letörésére nem piaci alapú beavatkozásra is szükség volt a mostani helyzetben - mondta egy másik kérdésre a miniszter. 

13:08
Gulyás: Ez a sikeres védekezés alapja

Az összes eddigi vírusvariáns mutációja ellen védettséget adott a vakcina. Mindenki úgy védekezik, ahogy akar, de csak a vakcina révén lehet sikeresen védekezni a koronavírussal szemben - mondta egy másik kérdésre a miniszter. Szégyenteljes volt a baloldali kormányfőjelölt azon kijelentése is, hogy milyen vélt pártszimpátiája volt a Covidban meghaltaknak - jelentette ki a miniszter.  

13:03
"A legfontosabbak a tettek a kormánypártnál"

Gulyás kérdésre azt mondta, a kormánypártnál a legfontosabb mit tettek, de ettől függetlenül lesznek még célkitűzések. 

12:54
Gulyás: Demokráciában élünk és az eredményt mindenkinek el kell fogadnia

Gulyás kérdésre azt mondta, demokráciában élünk és az eredményt mindenkinek el kell fogadnia. A baloldal demokráciához való viszonya nem olyan egyenes és tiszta, mint a Fideszé. Mi minden választási eredményt elfogadtunk - tette hozzá. 

12:49
Az infláció miatt volt fontos az árbefagyasztás

Az inflációhoz van köze az árbefagyasztásnak, és nem a választásnak, és megfontolandó felvetés, hogy az antigén-gyorstesztek árát is befagyasztanák - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

12:45
Ettől nem kell tartani

Gulyás Gergely nem tart attól, hogy a kiskereskedelemben a várható veszteségeket beépítik-e más árakba. Ha beépítik, akkor a kormánynak vannak eszközei ez ellen - tette hozzá. 

12:35
A kormány szándéka nem változott a repülőtér ügyében

A kormány szándéka nem változott, így a repülőtérnek állami tulajdonban kell lennie, és ezt szeretnénk elérni, de a választásokat mindenképpen megvárjuk - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Iróniával kell szemlélni a választási kampányt, és a baloldali kormányfőjelölt megszólalásait is - mondta a miniszter egy másik kérdésre. 

12:31
"Karácsony Gergely a budapesti utakból is parkolót csinált"

Semmilyen származási és vallási nyilvántartást nem vezet a Fidesz a pártban lévő tagjairól - mondta Gulyás Márki-Zay Péter kijelentéseiről. Karácsony Gergely a budapesti utakból is parkolót csinált.

12:29
A minimálbér radikálisan csak jobboldali kormányok alatt emelkedett

Ebben az országban a minimálbér radikálisan csak jobboldali kormányok alatt emelkedett - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Egymillió négyszázötvenezren kaphatják meg az szja-visszatérítést februárban a mostani beérkezett nyilatkozatok alapján - mondta egy másik kérdésre. 

12:24
Ebben nem lesz kormányzati vizsgálat

Csak kivágott részeket hallottam Sztojka Attila kormánybiztostól, ezért semmit nem kell vizsgálni - mondta egy másik kérdésre. Míg a baloldal ilyen esetekben a titkosszolgálatok beavatkozását mondja, ezért a mostani helyzetben nem akarunk senkit vádolni a hanganyag felvételével. A politika természete megváltozott, és gyakran vesznek fel magánbeszélgetéseket. 

12:18
Ezeket senki nem hozta nyilvánosságra évtizedek óta

Gulyás kérdésre elmondta, hogy az Operatív Törzs a kormány javaslattevő szerve, de minden jelentős ügyben döntéselőkészítők. A döntéselőkészítő anyagokat évtizedek óta senki nem hozta nyilvánosságra. 

13