Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió, Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozik. 

07:59
Vége az interjúnak

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

07:58
Orbán Viktor: Ettől epét hánynak Brüsszelben

Az energiaárakról azt mondta, hogy az már a háború előtt nőtt, de jelentős része az uniós áremelésből származott. Orbán Viktor szerint fel kell függeszteni a mesterséges brüsszeli áremelések politikáját. Ettől epét hánynak Brüsszelben, de eltelik egy-két hónap, hogy belássák a mesterséges áremelések politikájának a kudarcát. Az európai infláció okai között 50 százalékban az energiaáremelések állnak. 

07:55
Mi lesz az élelemmel?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy valóban megkongatták a vészharangot élelmiszerhiány-ügyben, és még Európában is ettől tartanak. Ukrajna és Oroszország a világ gabonakereskedelmének tekintélyes részét teszik ki. Az arab tavasz is éhséglázadásként kezdődött - tette hozzá. A gabona hiánya egész nagy térségeket és kontinenseket is képesek destabilizálni - mondta a kormányfő. A lehetséges élelmiszerhiány közvetlen kapcsolatban van az élelmiszerhiánnyal - tette hozzá. Nekünk is észnél kell lennünk, mivel a magas árak miatt kiszippanthatják a hazai élelmiszertermékeket, ezért kellett exporttilalmat elrendelni - mondta a kormányfő. A magyar rendelkezés nem elvesz valakitől, hanem kifizeti azt, ha szükséges, ez ellentétes egyébként az uniós rendeletekkel.  

07:50
A béke és a biztonság tétje is bekerült a voksolásba

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most az európai mellény újragombolásában vagyunk. Mindent újra kell számolni. Az energia kérdése volt a másik legfőbb témája az uniós csúcsnak, és ez egy egész napig tartott. Magyarországnak a nemzetközi térben különös szava van, és a genderőrületben sem csatlakozunk a Nyugathoz. 

Mindenki érzi, hogy olyan dolgok dőlnek el Magyarországon, aminek európai súlya lesz - tette hozzá. Már nemcsak az a tét, hogy visszafelé megyünk-e a Gyurcsány-korszakba, hanem a béke és a biztonság tétje is bekerült a voksolásba - mondta. 

07:47
Meg kell őrizni a nyugalmat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 2014-es orosz embargón egyesek nyertek, de mi vesztettünk. Számunkra a legfontosabb, hogy magyarbarát és nemzeti alapon álló politikát folytassunk - tette hozzá. A nagyhatalmak érdeke, hogy ne ilyen politika legyen az országban. Megértem az ukrán elnök erkölcsi zsarolását, de meg kell őrizni a nyugalmat.  

07:45
Orbán Viktor: A magyarok erkölcsileg helyes álláspontot képviselnek

A magyarok erkölcsileg helyes álláspontot képviselnek, mindent megteszünk az ukránokért, de nem tudjuk vállalni, hogy az országot tegyük tönkre. Mi nem vettünk részt a háború előkészítésében, és senki nem kérdezett meg minket - mondta Orbán Viktor. Sok más ország is hasonló állásponton van - tette hozzá.

07:43
Az ukrán érdek, hogy minél több ország bekerüljön a háborúba

Zelenszkij mindenkit megszólított az uniós csúcson, és mindenkit megtámadott, aki nem elég elkötelezett az ukrán ügyben - mondta a kormányfő. Nincs semmi rendkívüli, hogy ilyen élesen beszél az elnök, és nem indokolatlan a viselkedése. Értem, amit mond - tette hozzá. Orbán közölte, az ukrán érdek, hogy minél több ország bekerüljön a háborúba. Világossá kell tenni, hogy mi nem akarunk részt venni eben a háborúban, a mi erkölcsi felelősségünk, hogy a magyarok felé el tudjunk számolni - tette hozzá. Mi nem az ukrán elnökkel vitatkozunk, hanem a baloldallal. Az ukránok kérésének kell eleget tenni, vagy pedig a magyarokénak - ismertette a kormányfő. Az az alternatíva, hogy csak két lehetőség van, az elfogadhatatlan - mondta a kormányfő. Felnőtt nép vagyunk, és nem másokhoz kell viszonyítani a pozíciónkat. 

07:39
Orbán: Az ukránok a magyar gazdaság leállását kérik

Orbán Viktor az uniós csúcsról azt mondta, hogy Oroszországgal szemben eddig négy szankciós listát fogadtak el. A gáz- és olajimport-tilalom kérdésében a németek és az osztrákok azonos helyzetben vannak, mint mi, tehát az ő gazdaságuk is megállna. Orbán Viktor kijelentette, hogy nem úgy áll a helyzet, amit az ukránok mondanak, mert nem egy kicsit drágábban jönne nyersanyag, hanem jön-e egyáltalán. Ha csak egy kicsit kellene többet fizetni, azt vállalná Magyarország - tette hozzá. Amit az ukránok kérnek tőlünk, az az jelentené, hogy nem lesz üzemanyag és földgáz Magyarországon. Ha nincs olaj és gáz, akkor néhány napon belül leáll a gazdaság, és akkor tömeges munkanélküliség lenne. Amit az ukránok kérnek, az a magyar gazdaság teljes leállását jelentené.   

Azt nem kérhetik az ukránok, hogy tegyük tönkre magunkat - mondta a kormányfő.

07:35
Ez egy tragikus döntés lenne

Békefenntartó erőt csak akkor lehet küldeni valahová, ha béke van, ezért csak béketeremtő erőt lehet küldeni Ukrajnába, tehát belekeveredünk a harcba, amit el kell kerülni - mondta Orbán Viktor. Az esetleges légtérzárról azt mondta, hogy az egy esetleges légiháború lenne, tehát tragikus döntés lenne.  

07:33
Orbán Viktor: Nagyobb baj nélkül kerültünk ki ebből

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy két napot és két éjszakát volt Brüsszelben. Nagy tétek forogtak kockán, de nagyobb baj nélkül kerültünk ki ebből. A NATO egyszerűbb volt, mert lemásolta a magyar álláspontot Ukrajnával kapcsolatban - tette hozzá. Olyan, hogy NATO-hadsereg nem létezik, csak felajánlások vannak, és nem szervez olyan hadsereget, ami bemenne Ukrajnába, vagy fegyvert küldene. Persze egyes tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy belépnek-e a konfliktusba. A vita végén kiderült, hogy mindenki azt tesz, amit akar - tette hozzá.  

07:07
Orbán Viktor: Április 3-án mindenkire szükség lesz!
07:07
Orbán Viktor: Az orosz-ukrán háborúban Magyarország Magyarország oldalán áll

Az orosz-ukrán háborúban Magyarország Magyarország oldalán áll. Segít a bajbajutottaknak, de érvényesíteni akarja, meg akarja védeni a saját nemzeti érdekeit - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU- és NATO-csúcs után a közmédiának adott nyilatkozatában.

07:06
Kormányfői interjú

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozik.

11