Az április 3-i országgyűlési választások eredményei alapján május 2-án ül össze az új parlament, ahol a jobboldal történelmi győzelmének köszönhetően a kormánypártok 135 képviselővel kezdik meg a parlamenti munkát, miközben a baloldalon a bukás és az azt követő átrendeződés után Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak van a legnagyobb frakciója. Az Origo percről percre követi az alakuló ülést. 

16:18
Hamarosan összefoglaló

Véget ért az alakuló ülés, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

16:16
Véget ért az alakuló ülés

Kövér László bezárta az alakuló ülést. A képviselők elénekelték a Szózatot. 

16:05
Még tart a bizottsági tagokról a szavazás

Még mindig tart a név szerinti szavazás. 

15:46
A bizottsági tagokról szavaznak

Kövér László javaslatot tett az országgyűlési bizottságok létrehozására, valamint a bizottsági tagok megválasztására. Minden egyes tagról külön-külön szavaznak. 

15:41
Mátrai Márta lett a háznagy

Mátrai Márta lett az Országgyűlés régi-új háznagya. A fideszes képviselő 145 igen szavazatot kapott.  

15:41
Folytatódik az ülés

Folytatódik az Országgyűlés munkája. 

15:39
Még tart a szünet

Még tart a szünet az Országgyűlés alakuló ülésén. 

15:10
Orbán Viktor: Megalakult az új Országgyűlés - videó
15:07
Kocsis Máté: Az Országgyűlés a megválasztott képviselők munkahelye

Az Országgyűlés a megválasztott képviselők munkahelye, ezért azt komolyan kell venni, mint minden más munkahelyet - reagált Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy az eskütétel után kivonultak a DK és a Momentum képviselői az Országgyűlés hétfői alakuló üléséről.

Kocsis Máté hétfőn közösségi oldalán közzétett bejegyzésében hozzátette: az erre vonatkozó szabályokat az alaptörvény és az országgyűlési törvény határozza meg. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: az a képviselő, akinek csak a fizetése fontos, de munkahelyére nem jár be, a szabályokat nem tartja be, az nem méltó arra, hogy az Országgyűlés tisztségviselője legyen.

15:00
Újabb 30 perces szünet

Újabb 30 perces szünet következik. 

14:58
"A veszélyek korát éljük"

Kövér László arról is beszélt, hogy a veszélyek korát éljük. Pénzügyi-gazdasági válság, világjárvány, migráció és háború veszélyeztet minket - tette hozzá. Erőnk és képességeink minden eddiginél nagyobb latba vetése csak még nagyobb egységben lehet, hogy a viharban helyt álljunk - mondta a házelnök. Ideje lenne, hogy aki nem akar segíteni, az legalább ne ártson - mondta a házelnök az ellenzékről.  

14:55
32 éve alakult meg az első szabadon választott Országgyűlés

Kövér László arról beszélt, hogy méltányosan fogja gyakorolni a tevékenységét. Arra is emlékeztetett, hogy az első szabadon választott Országgyűlés is ezen a napon alakult meg 32 évvel ezelőtt. Heten vannak itt, akik 32 évvel ezelőtt is esküt tettek - mondta. Ma sokkal jobbak az egyéni életkilátások, mint 32 éve. Magyarország emelkedő pályán van és tekintélyt sugároz - tette hozzá.  

14:49
Kövér László átvette az ülés vezetését

Az ülés vezetését átvette Kövér László újonnan megválasztott házelnök. 

14:48
Megválasztották a 15 jegyzőt is

Az Országgyűlés megválasztotta a 15 új jegyzőt is. 

14:40
Megválasztották az Országgyűlés új alelnökeit

Lezsák Sándort 179 igen mellett választotta meg alelnöknek az Országgyűlés. Latorcai János (KDNP) 180 igen szavazatot kapott. Oláh Lajost (DK) 183, Dúró Dórát (Mi Hazánk) 154 igen szavazattal választották meg. Hende Csabát 177 igen szavazattal választották meg törvényalkotási alelnöknek. 

14:37
Ők lehetnek az új alelnökök

Kövér László azt kezdeményezte, hogy hat alelnököt és 12 jegyzőt válasszon a Parlament. Kövér azt javasolta, hogy Jakab Istvánt, Lezsák Sándort, Oláh Lajost, Dúró Dórát és Latorcai Jánost válasszák meg alelnöknek, és a törvényalkotási bizottság alelnökének Hende Csabát. Elsőként Jakab Istvánt választották meg.  

14:33
Esküt tett Kövér László

Kövér László ünnepélyes esküt tett a képviselők előtt. A házelnök aláírta az esküokmányokat. 

14:32
Kövér László a házelnök

185-en szavaztak, és ebből 183 érvényes szavazat, és ebből 170 igen szavazat volt. Mindezek alapján Kövér László a házelnök. 

Kövér László maradt az Országgyűlés elnökeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
14:30
Folytatódik

Folytatódik az ülés. 

14:20
Gyurcsányé a legnagyobb frakció a baloldalon
Az új Országgyűlés alakuló üléseFotó: Polyák Attila - Origo
14