Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

07:58
Vége a kormányfői interjúnak

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

07:58
Így néz ki a kormányalakítási menetrend

Legkésőbb május végére lehet új kormány - mondta a miniszterelnök. Valakivel sikerült megállapodnom, valakivel nem. Ez egy olyan munka, ami a legnagyobb felelősséggel jár - tette hozzá. Csak a legkiválóbb embereket kérik fel - mondta a kormányfő. Magyarország egy tehetségekben rendkívül gazdag ország, két-három kormányt ki lehetne állítani a jobboldali hátországból - fejtette ki a kormányfő. Május 16-án tesz majd esküt Orbán Viktor a parlamentben, és kell még 7-8 nap, hogy be tudja mutatni az új kormány tagjait. 

07:55
Jelentősen átalakul a kormány szerkezete

Orbán Viktor közölte, az erdő közepében van a kormányalakítást illetően. A kormányalakítások esetében úgy terveztünk korábban, hogy milyen kihívásokra kell számítani. A migráció velünk marad, és a migrációs nyomás nőni fog. A pandémia még nem ment el, tehát az is része marad a gondolkodásnak, és itt van a háború. Olyan kormányt kell alakítani, amely ezeknek a kihívásoknak megfelel - mondta a kormányfő. Új kormány alakul, és új munka kezdődik. Jelentősen át fog alakulni a kormány szerkezete, sok új embert akarok behozni - tette hozzá.  

07:53
"Aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére"

Orbán Viktor kifejtette, hogy amiben tudunk, segítünk az ukránoknak. Aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére, így Kárpátalja is lőtávolságon belülre került, mert valaki fegyvert szállított - mondta a kormányfő. Aki fegyvert szállít be, az az ott élő embereket célponttá teszi. 

07:51
Orbán Viktor: A mi álláspontunk a béke

A másik vörös vonal, hogy Kirill pátriárkát is a kitiltottak listájára akarják tenni. Nem támogatjuk, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek - fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, minden országnak megvannak a saját tapasztalatai. Éppen ezért tisztázni kell, ki háborúzik, ez pedig egy orosz-ukrán háború - tette hozzá. Az oroszok megtámadták Ukrajnát, ezért ez nem a mi háborúnk - mondta. Vannak országok, amelyek ilyenkor oldalt választanak, de a magyar történelmi tapasztalatok alapján álláspontot kell választani, ezért meg kell határozni a magyar érdeket. A mi álláspontunk a béke- mondta a kormányfő. Egyébként sem a francia elnök, sem a német kancellár nem járt sikerrel a moszkvai békemisszióján. Sem az amerikai, sem a német, sem a lengyel érdeket nem fogjuk azonosítani a magyar érdekkel, ezért ki akarunk maradni ebből a háborúból. Lassan 700 ezer ukrajnai menekültet engedtünk be, és 37 millió eurónyi felajánlást tettünk - mondta a kormányfő.

07:46
Ez a vörös vonal

Magyarországnak különvéleménye van a szankciókról, már 2014-ben is más véleményem volt. Amiket eddig bevezettünk, azok nagyobb gondot okoznak az európai gazdaságnak, mint az oroszoknak - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint egy ilyen hatalmas ügyben, amikor a nagy uniós országok szankcionálni akarnak, akkor Magyarországnak a vétóját fenn kell tartani a magyar szempontból legfontosabb kérdésekre. Legjobb meggyőződésem ellenére a szankciók első öt csomagjára igent mondtam, de korábban világossá tettem, hogy lesz egy vörös vonal, ez pedig az energiaembargó. Most kell megálljt parancsolni.

07:43
Orbán Viktor: Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében!

Orbán Viktor kifejtette, az nem működik, hogy a magyar érdekekkel szemben terjesztenek elő javaslatokat, ezt most vissza kell küldeni, dolgozzanak ki új javaslatot. Ha ezt most elfogadtuk volna, akkor a rezsicsökkentésnek vége lett volna. Ha nem oldják meg a magyar kérdést, és bevezették volna az olaj- és gázembargót, akkor vége lenne a rezsicsökkentésnek. Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében - mondta.

07:41
5 év kéne a teljes átalakításra

Ha látjuk, hogy mi az a javaslat, ami megfelel a magyar érdekeknek, akkor örömmel tárgyalunk - mondta a kormányfő. Az asztalon lévő javaslat semmilyen megoldást nem tesz az asztalra, így teljesen elfogadhatatlan - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint a Bizottság javaslata alapján 700 forint lenne a benzin és 800 forint lenne a gázolaj ára. Ahhoz, hogy át tudjunk állni egy másik olajellátási rendszerre, ahhoz alapvető modernizálás kell, több ezermilliárd forintba kerülne - tette hozzá. 5 év kell az egész folyamathoz, majd pedig kell pénz a finomítók és az energiarendszer átalakítására.

Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak? - tette fel a kérdést a kormányfő. Várjuk az új javaslatokat.

07:38
"Ez egy atombomba a magyar gazdaság ellen"

Magyarországra bármilyen olaj csak csővezetéken érkezhet - mondta a kormányfő. Olyan javaslat, ami figyelmen kívül hagyja ezt a körülményt, az egy atombomba a magyar gazdaság ellen - mondta. Van lehetőség, hogy más irányból érkezzen olaj ide, de ez Horvátország számára nagy teher lenne. Magyarországon olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek - mondta Orbán. Több százmilliárd forint lenne a finomító átalakítása, és utána drágább lenne az ideérkező olaj, mint korábban.

07:36
Orbán Viktor: A Bizottság megtámadta az európai egységet

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, és a háború az energiabiztonságot közvetlenül is veszélyezteti. Ebben a keretben kell értelmezni a Bizottság javaslatát - tette hozzá. Több baj van a Bizottság javaslatával - mondta a kormányfő. Korábban abban állapodtak meg a kormányfők, hogy minden országnak szuverén joga, hogy milyen energiamixet alkalmaz. A Bizottság mindenféle egyeztetés nélkül előállt a javaslatával, és egységes szabályt akarnak - mondta a kormányfő. Ezzel megbomlott a Versailles-ban megkötött európai egység, a Bizottság megtámadta az európai egységet.

07:32
Orbán Viktor: Jó reggelt, Magyarország!
07:31
Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik az interjú.

07:12
Ez Magyarország válasza Brüsszel olajszankciós tervére

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben ismerteti a magyar álláspontot a hatodik brüsszeli szankciós csomagról. Orbán Viktor szerint a terv történelmi kudarc, amely tovább növeli a legkiszolgáltatottabbak terheit, és az Unió semmit nem tesz a hatások enyhítésére. A szankció nagyobb károkat okozna Magyarországnak, mint Oroszországnak - írja a levélben a miniszterelnök.

07:09
Háború és olaj

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában a szokásos időben, fél nyolckor hallgatható meg a beszélgetés, amelynek fő témája ezúttal az ukrajnai háború és Magyarország energiabiztonsága lesz. Az interjút a miniszterelnök Facebook-oldalán is közvetítik.

07:08
Rádióinterjú

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

11