Kedden megkezdi a munkát Orbán Viktor következő kormánya, miután a parlament május 24-i ülésnapján az új kabinet tagjai esküt tesznek az Országgyűlésben. Az Origo élőben közvetíti az eskütételt és a kormányfő beszédét is. 

16:38
Hamarosan összefoglaló

Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk az eseményekről.

16:37
Vége az ünnepélyes eskütételnek

A képviselők elénekelték a Himnuszt. Az ünnepélyes eskütétel véget ért.

16:35
Aláírás

A kormány tagjai kézjegyükkel látták el az esküokmányokat. 

16:33
Ünnepélyes eskütétel

A kormány tagjai ünnepélyesen esküt tettek.

16:31
Válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormány alakul

Válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormánnyal vág neki a következő éveknek az új kormány - mondta Orbán Viktor. Továbbra is vállalják a szuverenitás védelmét - mondta végezetül a kormányfő. 

16:30
Ez lesz Gulyás feladata

A stratégiai tervezés és a minisztériumok munkájának összehangolása lesz Gulyás Gergely feladata - mondta Orbán Viktor. 

16:29
Szijjártó felel majd Paks2-ért

Szijjártó Péter továbbra is fáradhatatlanul képviselje a magyar érdekeket, és keressen új kereskedelmi lehetőségeket - mondta a kormányfő. Orbán elmondta, hogy Szijjártó felel Paks2-ért.

16:28
Innovatív javaslatok

Orbán Viktor Rogán Antalról azt mondta, legfőbb feladata a kormány döntései mögött meghúzódó okok megismertetése lesz. A szuverenitás védelme elsősorban Rogán Antal feladata lesz - tette hozzá. Lázár Jánosról azt mondta, országépítési feladatot kapott, korábban ez a terület teljesen szét volt tagolva.  

Lázár János egyik feladata az épített örökség védelme leszFotó: Polyák Attila - Origo

Nagy Márton a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter lesz, csak új innovatív lépésekkel fejlődhet Magyarország - mondta a kormányfő. Azt várja, hogy innovatív gazdaságpolitikai javaslatai legyenek.

16:25
Újabb feladatok

Navracsics Tibor egy régi harcos - mondta Orbán Viktor. A feladata a területfejlesztés és az uniós pénzek hatékony felhasználása lesz - tette hozzá.   

Kinevezték az új minisztereketFotó: Polyák Attila - Origo

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter feladata az lesz, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb kihívása előtt áll a haderő.

16:22
Nagyot lépett előre az agrárium

Nagy átalakulás előtt áll az ipar és az energetika, és Palkovics Lászlónak folytatnia kell az előző négy évben elkezdett átalakításokat, és kezelnie kell a bizonytalan energetikai helyzetet - mondta Orbán Viktor. Nagy Istvánról azt mondta Orbán Viktor, hogy az elmúlt években nagyot lépett előre az agráriumban. Az egekbe szökött gabonaárak a magyar agrárium számára hasznot hoznak - tette hozzá. A magyar gazdák végképp leküzdhetik azt a hátrányt, amit a kommunizmus idején szedtek össze.

A külkereskedelmi pozíciókat tovább kell erősíteni. 

16:19
Orbán: Kanyarban előztünk

Varga Mihályról azt mondta, hogy kanyarban előzve vészeltük át a koronavírus-járványt, és ez neki is köszönhető. Most is ezt várják tőle, és a következő 4 évben tartsa fenn a költségvetés és a gazdasági növekedés közötti egyensúlyt - mondta Orbán Viktor.

16:18
Klebelsbergi karakter

Semjén Zsolt miniszteri felelőssége az összmagyarság képviselete - mondta a kormányfő.  

Budapest, 2022. május 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor (b8) ötödik kormányának tagjai, miután átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől (k) Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j8) jelenlétében a Sándor-palotában. Balról jobbra Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter; Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter; Palkovics László technológiai és ipari miniszter; Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter; Lázár János építési és beruházási miniszter; Csák János kulturális és innovációs miniszter; Varga Judit igazságügyi miniszter; Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter; Nagy István agrárminiszter; Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter; Pintér Sándor belügyminiszter; Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; valamint Varga Mihály pénzügyminiszter.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csák János tárcája jövőügyi tárca - mondta Orbán Viktor. Nálunk fordítják a legtöbbet családra és kultúrára, és lassan a felsőoktatásra is - mondta a kormányfő. Egy igazi klebelsbergi karakter kell ehhez a tárcához.

16:16
Pintéré a belügyek minisztériuma

Pintér Sándor továbbra is élvezi Orbán Viktor feltétel nélküli bizalmát, mivel csökkent a bűncselekmények száma, és a rendőrviccek kora lejárt. A miniszter megszervezte a közmunkarendszert, és az egészségügyi operatív törzs irányításakor is bizonyított. Mára a belügyek minisztériuma lett az övé - tette hozzá.  

16:14
Varga Judit vétójogot kap minden minisztériumi előterjesztésnél

Izmosítani kell a vállalkozásokat, növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot, meg kell védeni a családokat - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, Varga Judit vétójogot kap minden minisztériumi előterjesztésnél. Azt várja tőle, hogy továbbra is képviselje a magyar érdeket az uniós színtéren.

16:12
"Most igazán belevaló kormány kell"

A háborúk és a veszélyek kora a mostani évtized - mondta Orbán Viktor. Menekültáradat, infláció és soha nem látott energiaáremelés zajlik, globális átrendeződés fenyeget. Újabb háborúk és a 2015-ösnél is nagyobb népvándorlás indulhat meg a súlyos élelmiszerhiány miatt. Ma az Unió nem egy ragyogóan irányított szervezet, zavaros ideológiák és észszerűtlen döntések vannak - mondta. Most igazán belevaló kormány kell - tette hozzá. 

16:10
Orbán Viktor: Még soha nem volt ekkora bizonytalanság a jövőt illetően

A kormányfő beszéde elején elmondta, a választók akaratából az ötödik alkalomból mutatja be a kormányát. A mostani helyzet páratlan az elmúlt három évtizedben, soha nem látott népakarat érvényesült 2022. április 3-án - tette hozzá. Korábban egyetlen kabinet mögött sem volt ekkora választói akarat, ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom.

A koronavírusból alig lábaltunk ki, szomszédunkban háború zajlik, míg Brüsszelből nem számíthatunk segítségre - mondta Orbán. Még soha nem volt ekkora bizonytalanság a jövőt illetően - tette hozzá.

16:08
Orbán Viktor következik

Orbán Viktor bemutatja a minisztereket.

16:06
Kinevezték a minisztereket

Kövér László közölte, hogy a bizottságok támogatták a miniszterek kinevezését. Novák Katalin államfő később a minisztereket kinevezte. Most felolvassák a miniszterek nevét és tárcájukat.

16:03
Folytatódik az Országgyűlés ülése

Folytatódik az Országgyűlés ülése. Novák Katalin köztársasági elnök is már az ülésteremben van.

16:03
Orbán Viktor: Megalakultunk. Irány a Parlament!
12