Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Kormányinfót tart csütörtök délután 14.30-as kezdettel. Az Origo élőben közvetíti az eseményt. 

16:40
Véget ért a tájékoztató

Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

16:33
Gulyás: Vissza kell lépni a pesti alsó rakpart lezárásának tervétől

Karácsony Gergely főpolgármester pesti alsó rakpart lezárásával kapcsolatos tervével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: amennyiben a cél a dugók állandósítása és a környezetszennyezés, úgy rendben van, de ha nem ez a cél, akkor vissza kell lépni ettől a tervtől. 

16:28
„Ilyen még Demszky idején sem fordulhatott elő"

Gulyás Gergely miniszter példátlannak és elítélendőnek nevezte a Jobbik szexbotrányát, melyre nemrégiben derült fény, és amelyben egy jobbikos politikus szexuálisan zaklatta egy munkatársát.

A baloldal konfliktusa miatt elmaradt tegnapi fővárosi közgyűléssel kapcsolatban az Origó kérdésére úgy fogalmazott: az példátlan, ilyesmire még a Demszky-érában sem kerülhetett sor.

16:11
Nem terhelhető tovább a lakosságra az extraprofit

Az extraprofit nem terhelődhet tovább a lakosságra - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. A vállalatok mérlegkimutatásából például könnyen megállapítható lesz, hogy "visszatornázta-e" a piaci szereplő az extraprofitját, vagy sem - ismertette Nagy Márton.

15:58
Nyáron tetőzhet az infláció

Az infláció 80%-a jelenleg globális eredetű, "ezt szenvedjük el" - mondta Nagy Márton miniszter. Hozzátette: egyes országokban bőven 2 számjegyű az infláció, nálunk erről szó sincs.

Az infláció hazánkban a gazdasági miniszter szerint nyáron tetőzhet, átlagosan 9-10% körül. Mint elmondta: Jövőre jóval alacsonyabb infláció várható - ezért fontos, hogy a gazdaságot válságállóvá tegyük.

15:53
Jól kimutatható az extraprofit

Senki sem örül, ha a profitját elveszik, de pontos számokkal megindokolva teszi ezt a kormány, elválasztva az extraprofitot a profittól - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Kiemelte: a háborús helyzetből egyes gazdasági szereplők kimutathatóan profitálnak, ők is tudják, hogy ez olyan profit, amiért "nem dolgoztak meg".

Hozzátette: ahogy eddig, úgy ezután is figyelni fogja a kormány az érintett szektorok árképzését.

15:44
Közel 230 ezren menekültek eddig Magyarországra Ukrajnából

Szentkirályi Alexandra arról számolt be: eddig 228.605 fő érkezett hazánkba a háború elől menekülve, menedékesként összesen 23.148 fő nyújtott be kérelmet.

15:19
Eddig egyetlen majomhimlős eset gyanúja sem volt Magyarországon

Gulyás kérdésre elmondta, hogy eddig egyetlen majomhimlős eset gyanúja sem volt Magyarországon. A legfontosabb, hogy a majomhimlő klinikai tünetei enyhék. Az NNK-nak fel kell készülnie - tette hozzá. 

15:16
A NATO-országokat nem fenyegeti Oroszország

Nincs közvetlen fenyegetés a NATO-tagországokat illetően Oroszország részéről - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

15:13
Ekkor tud csak szankciókat támogatni Magyarország

Bennünket a vezetékes ellátás érint, ezért akkor tudjuk támogatni a szankciókat, ha a vezetékes szállításnál nem érvényesül - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

15:08
A reklámadót kivéve, minden adónem életbe lép még idén

A reklámadót kivéve, minden adónem életbe lép még idén - mondta Gulyás. A baloldal eddig a biztosítók és a bankok érdekében lépne fel - tette hozzá. Sem növekedési, sem inflációs hatása nem lesz az extraprofit-adóknak, minden egyes szektorban részletes számítások készültek - mondta Nagy Márton.

15:04
Gulyás: A megoldást várjuk a bizottságtól

Gulyás az olajembargóról azt mondta, alapvetően fenntartásokkal viseltetnek a szankciós politikák iránt, eddig Európa csak vesztett. Nem bűn, ha Európa felismeri az önérdekét - tette hozzá. Az európai egység érdekében minden szankciót támogat a kabinet, ami jobban fáj az oroszoknak, mint az uniónak - mondta. Mi a megoldást várjuk.

15:01
800 milliárd forintos megtakarítás

Az állami beruházások befagyasztása 800 milliárd forintos megtakarítást jelent majd, de ennek szerény növekedési ára lesz - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

15:00
Nem változik a családtámogatások rendszere

Ezek a lépések elég lesz ahhoz, hogy megőrizzék a rezsicsökkentést - mondta kérdésre Gulyás Gergely. A jövő évi költségvetésben ugyanannyi pénz lesz a családtámogatásokra, mint idén - tette hozzá.

14:59
Csökkentik a kormányzati kiadásokat is

Egy válságálló gazdaságot kell építünk - mondta Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta a két alapról, hogy azok mögé bevételt tesznek. A kiadási oldalon is csökkentések lesznek, de a családokat, a teljes foglalkoztatottságot és a nyugdíjak értékét megvédjük - mondta a miniszter. A kiadások csökkentése a minisztériumok költségvetését érinti, és az állami beruházásokat át kell ütemezni, és a piaci beruházásokra kell a hangsúlyt helyezni.

14:58
Nem fog megjelenni a fogyasztóknál

Ez a fajta elvonás nem fog megjelenni áthárított áremelkedések tekintetében a fogyasztóknál - mondta Nagy Márton.

14:58
Itt vannak az extraprofit-adók

Nagy Márton elmondta, extraprofit-különadók érkeznek.

Az extraprofit adók a jelenlegi ágazati különadók felett kerülnek kivetésre - mondta Nagy Márton.

Az első ilyen ágazat a bankszektor, ahol elvonjuk az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítjük. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit+bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. A cél, hogy ezt a teljes összeget idén és jövőre is beszedjük.
A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonunk el - mondta Nagy Márton.
Az energiaszektorban 300 milliárdot vonnak el - ez főképp a Molt érinti.
A kiskereskedelmi szektor 60 milliárd forinttal,
a telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd,
gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot vonnak el (ez nem érinti a kis gyógyszerforgalmazókat),
a légitársaságoktól 30 milliárdot vonnak el.
Ezen felül a kormány kiveti a reklámadót, amelyből 15 milliárd forint bevételt várnak.

A kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik.

14:57
Máshol többszörösére nőttek a rezsiárak

Gulyás rámutatott arra, hogy sok országban többszörösére nőttek a rezsiárak, míg mi fenn tudtuk tartani a rezsicsökkentést. A kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre - tette hozzá. A brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért. Az elhúzódó háborús helyzetben az ország gazdaságát is meg kell védeni - mondta a miniszter. Mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családok támogatása, és a nyugdíjak értékének a megőrzése érdekében.

14:39
Ki kell maradni a háborúból

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy két ülést is tartott a kabinet kedd óta. Döntöttek kedden a veszélyhelyzet elrendeléséről, mivel közvetett veszélynek vagyunk kitéve, és a humanitárius katasztrófa lehetősége fennáll. A gazdasági következmények is súlyosak - mondta a miniszter. A választók arra adtak felhatalmazást, hogy kimaradjunk a háborúból, és biztos kapaszkodókat találjon a kormány a korábbi eredmények megvédésére.

14:36
Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó.

12