Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az azonnali kérdések órájában baloldali képviselők felvetéseire reagál.

17:18
Véget ért az azonnali kérdések órája

Véget ért az azonnali kérdések órája. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

17:15
"Aki az extraprofitadót megpróbálja áthárítani, arra még nagyobb adót vetünk ki"

Az azonnali kérdések órájában Varga Judit igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy a nagyvállalatoknak eleget kell tenniük a jogszabályi előírásoknak, és segíteniük kell a magyar családok megvédésében. Az a hangnem, amit a Ryanair vezetője megütött, az általánosságban előfordul az utazóközönség körében is a vállalatnál. Bocsánatot kell kérnie a vállalatnak a magyar emberektől.  

Jelenleg is zajlik a vizsgálat a cég ellen. Aki az extraprofitadót megpróbálja áthárítani, arra még nagyobb adót vetünk ki - mondta Varga Judit. 

17:04
Minden túlmunkáért kifizették a szociális dolgozóknak a juttatásokat

Orbán Viktor Ungár Péternek (LMP) azt mondta, nem fognak elfelejtkezni a szociális dolgozókról a béremelések tekintetében. Köszönetet mondott a kormányfő a szociális dolgozóknak, és minden túlmunkáért kifizették a járandóságokat.  

17:02
Orbán Viktor: Megvédjük a családokat

Orbán Viktor azt is elmondta Tordainak, dacára azoknak a hazugságoknak, amiket hallottak, nem lesz megszorítás Magyarországon. Akármit is mond az ellenzék, a háborús infláció ellenére megvédjük a munkahelyeket, a rezsicsökkentést és a családtámogatásokat. Az emberek számíthatnak ránk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Önök kormányzása ne térjen vissza - zárta Orbán Viktor. 

16:59
"Kétharmad a Fidesznek, egyharmad maguknak"

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt válaszolta, április 3-án volt egy választás, és azokat a hazugságokat, amiket most elmondott, akkor is elmondták. Most is volt több választás, és kétharmad a Fidesznek, egyharmad maguknak, nem kéne folytatniuk a korábbi politikájukat. Megszorítási csomag nem volt, és nem lesz, és meg fogjuk védeni a családokat, a rezsicsökkentést és a biztonságot - tette hozzá. 

16:54
Új határvédelmi alakulat jöhet létre

Orbán Viktor azt is elmondta Toroczkainak, hogy a vírus ügyében nem értünk egyet, mert Önök oltásellenesek voltak és maradtak. A Debrecenben épülő vakcinagyár esetében minden hazai kötelező oltást szeretnénk gyártani. 

Nem tartható, hogy miközben háború van tőlünk keleten, addig délen védeni kell a határt. Szeptemberre egy rendőrség keretén belül működő, kizárólag határvédelemmel foglalkozó testületet kell létrehozni - mondta a kormányfő. 

16:51
Orbán: Egyedül nem megyünk semmire ezen a területen

Orbán Viktor Toroczkai Lászlónak azt válaszolta, a történeti alkotmányról külön beszél az alaptörvény. Ez egy hatékony és tisztességes módja a korábbi nemzedékek elismerésének. A digitális adóról azt mondta, hogy ott örül az együttműködésnek, mert nagyon lassan halad az Unió ezen a területen; keressük a megoldást, Franciaország sem tudta ezt megoldani. Egyedül nem megyünk semmire a digitális adó ügyében, mert az uniós államoknak együtt kell fellépniük. 

16:46
"A magyar emberek ránk számíthatnak"

Orbán Viktor arról is beszélt Harangozónak, hogy mindent elhisz a szocialistáknak, de akkor miért vettek el egyhavi pénzt a rendőröktől, a pedagógusoktól, és miért zártak be iskolákat. Minden területen készülnek béremelésre, de ez nagyban függ a gazdaság teljesítményétől ebben a háborús időben. A magyar emberek ránk számíthatnak- mondta a kormányfő. 

16:44
Orbán Viktor elmondta, mekkora béremelést kapnak a pedagógusok

Orbán Viktor Harangozó Tamásnak (MSZP) azt válaszolta, hogy a pedagógusok a következő 3 évben biztosan kapnak majd 10-10-10 százalékos emelést. Ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, akkor ennél magasabb lehet a béremelés - mondta. Az ápolónők esetében a korábbi időszakban 72 százalékos emelés volt. Soha akkora béremelés nem történt az orvosok esetében, mint a korábbi években - tette hozzá. 

16:39
Orbán: Így nehéz lesz komolyan venni Önöket

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Fekete-Győr korábban az életét tette arra, hogy nem köt koalíciót az MSZP-vel és Gyurcsánnyal, mégis koalíciót kötöttek velük. Sőt, Gyurcsányt arra szólította fel, hogy takarodjon a politikai életből. Így nehéz lesz komolyan venni Önöket. 

16:37
Alaposan helyretette Orbán Viktor Fekete-Győrt

Orbán Viktor Fekete-Győr Andrásnak azt mondta, a magyar kormány nincs felhatalmazva, hogy az olimpiai bizottság helyett nyilatkozzon. Azért sem lehetséges, hogy a 2030-as olimpiára pályázzunk, mert akkor nincs olimpia, ez egy egyszerű matematikai művelet, míg a 2032-esnek már van ígérete - tette hozzá. A 2036-os olimpiáról pedig akkor beszéljünk, ha akkor majd Ön is itt lesz a parlamentben. 

16:32
Az áfacsökkentés nem csökkenti az árakat

Orbán Viktor azt is elmondta Jakab Péternek, milyen jó, hogy az előző évek során a kormány kimenekítette a devizahiteles helyzetből, mert most megnézhetnék magukat. Az Önök szövetségesei kergették a devizacsapdába az embereket. Az áfacsökkentés nem csökkenti az árakat, hanem az árszabályozás az egyetlen eszköz. Semmilyen más eszköz nem működik. Senki nem örül az ársapkának, az extraprofitadónak sem örülnek. Az infláció miatt keletkezett jövedelmeket el kell vonni - tette hozzá. Bízik benne, hogy számunkra kedvező változások történnek a háború és az európai gazdaság menetében. 

16:29
"Önök ne beszéljenek nyugdíjkorhatár-emelésről"

Orbán Viktor Jakab Péternek (Jobbik) azt válaszolta, hogy már mind hallották, amiket elmondott, és az emberek is hallották ezt, ezért rendszeresen elfenekelik őket. Önök nem szavazták meg a Nők40-et, tehát ne beszéljen a nyugdíjkorhatár emeléséről. A parlament döntött a fizetésemelésemről, ráadásul a parlament hamarabb rendezte a képviselői fizetéseket - mondta a kormányfő. Szólt arról is, hogy 12 év alatt duplájára nőtt az átlagbér, a minimálbér pedig 73 500 forintról 200 ezer forintra emelkedett. 

16:25
Ezeket a dolgokat meg fogja védeni a kormány

Orbán Viktor Kálmán Olgának adott viszonválaszában azt mondta, amikor a kormány megalakult, akkor javában dúlt a háború. Már ismertük a háború tényét és következményeit a kormány bemutatásakor. Meg fogjuk védeni a családtámogatásokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést - tette hozzá. Orbán azt mondta, a hétvégén az emberek világosan elmondták a véleményüket, a fideszes jelöltek 66, míg a baloldal 28 százalékot kapott. 

16:23
Orbán Viktor: A családokat meg fogjuk védeni

Orbán Viktor kormányfő Kálmán Olgának (DK) azt válaszolta, emlékei szerint jobban ment neki, amikor korábban kérdezett. Egész Európát egy háborús infláció sújtja, aki közelebb van a háborús zónához, ott az infláció is magasabb. Eddig bevezettük az ársapkákat, ha áfát csökkentünk, akkor azt a kereskedők teszik el. Ezért helyes az ársapkák politikája, fenn kell tartani a rezsicsökkentést, a kamatokat be kell korlátozni, és az üzemanyagok ársapkáját. A családokat meg fogjuk védeni, ahogyan azt a korábbi években tettük - mondta a kormányfő. 

16:18
Kezdődik az azonnali kérdések órája

Kezdődik az azonnali kérdések órája. Orbán Viktor kormányfő válaszol. 

15:48
Mindegyik ellenzéki párt kérdezni fog

Várhatóan mind a hét ellenzéki párt kérdezni fogja a kormányfőt. 

15:45
A ciklusban az első

Orbán Viktor ebben a ciklusban először válaszol képviselői felvetésekre az azonnali kérdések órájában. 

15:43
Azonnali kérdések órája

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az azonnali kérdések órájában baloldali képviselők felvetéseire reagál.

11