Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

07:59
Vége a kormányfői interjúnak

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

07:58
Határvadász egységek jönnek

Orbán Viktor közölte, hogy a migrációs nyomás erősödni fog, és ezért új szervezeti erőre van szükség, A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. A rendőrség esetében pedig valahol hiányoznak, ha át kell vezényelni őket - tette hozzá. Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében - mondta a kormányfő. 3-4 ezer ember kell felvenni határvadász munkára.  

Egyre erőszakosabbak a migránsok és az embercsempészek. 

07:55
Két migrációs nyomás érinti az országot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország különleges helyzetben van. Van akiket a keleti, vagy éppen a déli migránsprobléma érint. Olyan hogy mindkét nyomás egyszerre sújtsa egy országot, az csak Magyarország. Példátlan, hogy ez a két teher egyszerre érvényesül - mondta a kormányfő. A migránsok és az ukrán menekültek is egy idő után Nyugatra mennek. Elvárható lenne az uniótól, hogy ezt a sajátságos helyzetet elismerje, és pénzügyileg segítse.  

Idán már 750 embercsempészt fogtak el, míg tavaly csak 400-at. A háború hatása miatt egyre többen indulhatnak meg - tette hozzá. 

07:52
Most védekezünk

A háborús inflációnak csak a béke vethet véget - mondta Orbán. Minden európai országnak az lenne az érdeke, hogy tűzszünet legyen. A békével mindenki jól járna, de egyelőre rajtunk kívül ezt a hangot senki sem üti meg - mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy látja, háborús helyzet van, és most védekezünk. Nem most van itt az ideje, hogy előrébb lépjünk. Ma az eredmény, ha nem csúszunk vissza - tette hozzá.  Megvédjük azt amink van, és erre tudunk vállalást tenni.

07:49
Orbán Viktor: Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség

Az EU nagy része hisz abban, hogy a szankciókkal eredményt lehet elérni. Ha nincs béke, akkor menetelünk a recesszió felé - mondta a kormányfő. Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség. 

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie. 

07:48
Megfeszített munka kell

Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket, megfeszített munkára lesz a követező hónapokban - mondta Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy az uniós országok nagy része hisz a szankcókban, és ezért inkább úszunk az árral. Vannak pontok, ahol nem engedünk, ilyen az energia kérdése - tette hozzá. Elveszítenénk az együttműködés lehetőségét, ha minden egyes döntés esetében szót emelnénk. 

07:44
Gyorsítani kell a haderőfejlesztési programot

Naponta 100-1000 katonát veszít Ukrajna - mondta a kormányfő. Nagyon súlyos a helyzet Ukrajnában. Luhanszk és Donyeck távoli helynek tűnik, és ha gyorsan változik a helyzet, akkor a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik majd Magyarország felé. A haderőfejlesztési programok fel kell gyorsítani, a védlemi képességeket meg kell erősíteni. 

Orbán közölte, hogy meg kell találni a módját annak, hogy egy emberfeletti munkával a védelmi képességeinket radikálisan megnöveljük. A NATO is érzi, hogy baj van, és meg kell erősíteni a keleti szárnyat. 

07:42
Orbán Viktor: Erről tárgyalni sem vagyunk hajlandóak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy továbbra sem fogadnak el semmilyen szankciót a gázra. Még tárgyalni sem vagyunk hajlandóak erről. A NATO-csúcsról azt mondta, hogy nem nézett szembe a realitásokkal, mindenki az ukránok oldalán áll, mert semmi nem ad magyarázatot a háborúra. Orbán szerint ez nem Magyarország háborúja, és a NATO egy védelmi szövetség. Sokan azt gondolták, hogy fegyverek szállításával lehet harcolni az oroszok ellen, de fogytán az ember, és a katonai realitások érvényre jutnak. 

07:38
Ezt nem sikerült elérni

Orbán Viktor közölte, hogy az uniós csúcson nem sikerült elérni, hogy Bosznia-Hercegovina bekerüljön a tagjelölti státuszba. Továbbra sincs megegyezés a balkáni bővítésről - tette hozzá. Fel kell venni ezeket az unióba, de folytatjuk a küzdelmet  atöbbi országgal, így Ausztriával, Szlovéniával, Horvátországgal. 

07:37
Orbán Viktor:Ez van az étlapon

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején közölte, diplomáciai nayüzem volt az elmúlt 10 napban. Romló háborús helyzet Ukrajnában, élelmiszerválság, háborús gazdasági válság és energiaválság - ez az étlap. Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, de ez nem jelenti azt, hogy tárgyalások is lesznek - tette hozzá. Csak akkor lesznek tárgyalások, ha Ukrajna bizonyos dolgokat teljesít, így a magyarokra vonatkozó kéréseinket. Zelenszkij megköszönte a segítséget, amit nyújtott Magyarország és folyamatosan nyújt. 

07:34
Jó reggelt, Magyarország!
07:31
Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú. 

07:14
NATO-csúcs

A NATO-csúcs is téma lesz a beszélgetésben.

07:13
Kormányfői interjú

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

11